Girişimci kadınlar için sağlanan kadın girişimci destekleri, kadınların iş hayatına daha hızlı girmesi, adapte olması ve kalıcı olması amacı ile verilmektedir. Bu yazımızda girişimci kadınlar için keşfettiğimiz destekleri aktaracağız;
1.Vergi Avantajı
Kadın girişimci vergi muafiyeti her yaştan kadın için geçerlidir. Kadın girişimciler ve genç girişimciler için sağlanan vergi avantajı oldukça önemlidir. BU destekler işlerinizi ileri bir seviyeye getirene kadar size büyük destekler sağlamaktadır. Yaş sınırına tabii tutulmayan kadınlar, eğer şirket açarak üretmek isterlerse ve kendi firmalarını açarlarsa bir süreliğine vergiden muaf tutulmaktadır.
Vergi avantajı sayesinde kadın girişimciler genellikle bir süre vergi vermeden işlerini yürütebilmektedir. Bu durumun sonucunda bir yere kadar hem firmasının büyümesini sağlarken hem de para biriktirip kendi ayakları üzerinde durabilmesine olanak sağlanmaktadır. Vergi muafiyetinin farklı durumları bulunmaktadır. Yapacağınız başvurulara göre Hazine Bakanlığı, Aile ve Sosyal Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlıkları vs. Kadın girişimcilere vergi muafiyeti gibi konularda yüksek destek sağlanmaktadır.
2.KOSGEB Avantajı
KOSGEB kadın girişimci desteği ile her zaman kadınların yanında olmuş ve oldukça fazla destek sağlamış bir kurum olarak bilinmektedir. Özellikle hibe destekleri ve kredi destekleri ile kadın girişimciler KOSGEB kapsamında devlet bankaları tarağından işletme kurmadan önce 50.000 lira kurduktan sonra ise 100.000 liraya kadar kredi destekleri sağlanmaktadır.
Üstelik bu kredilerin ilk 6 aylık bölümünde anapara geri ödemesiz bir şekilde verilmektedir. Hatta 30 yaş altında genç bir kadınsanız da bu krediler 100.000 liraya kadar faizsiz bir şekilde verilmektedir. KOSGEB kapsamında bu ve bunun gibi birçok avantaj bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgiler için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret etmeniz gerekmektedir.
3.TKDK Destek Avantajları
Tarım v Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu tarafından kadın yatırımcılara verilen hibe olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle her 10 projeden 1 proje kesinlikle kadınlar tarafından yapılmış proje olmaktadır. Böylece kadınlar hibe alabilmektedir. Sür üreten işletmeler, kırmızı et üretimi, yumurta ve tarımsal üretimlerde kadınlara oldukça fazla destek olmaktadırlar.
4.Kredi Garanti Fonları
Kredi garanti fonları TOBB, KOSGEB,TESK tarafından verilmektedir. Bu kuruluşlar tarafından özel sermayeli işletmelere ve özellikle kadın girişimcilerin bulunduğu işletmelere kredi desteği sağlanmaktadır. Özellikle kredilerin geri ödemesinin ilk 2 sene olmadığı düşünüldüğünde oldukça avantajlı olduğu göze çarpmaktadır. Özellikle kadın girişimciler için 5 senelik vadelerin olduğu da bilinmektedir.
Kredi destekleri 130.000 liraya kadar çıkabilmektedir. Bu desteklerden faydalanarak işinizi büyütmeniz daha da kolay olacaktır. Bu gibi bir çok avantaj kadın girişimciler için verilmektedir. İyi bir araştırma yaptıktan sonra kadın girişimci destekleri için başvurular yapmak ve bu desteklerden yararlanmak işinizi büyütmenizde size yardımcı olacaktır.
5.Halk Bankası Kredi Avantajları
Gerçek kişi ya da şahıs işletmesi kurduğunuzda ve hisselerinizin en az %50’si sizin olduğunda başvuru yapma imkânınız bulunmaktadır. Güçlü kadınları desteklemek için kullanılan kadın girişimci kredisi kadınları cesaretlendirmek, teşvik etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca kredi başvurusunda bulunan kadın girişimcinin aktif olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Bu özellikleri sağlayan kadınlar için Halk bankası tarafından kredi verilmektedir. Bu kredinin özellikleri;
- İşini kurmuş kadınlar için 300.000 liraya kadar, yeni iş kurmuş ve işletmesi 6 ayı geçmeyen kadınlar için de 200.000 lira kredi imkanı sunulmaktadır.
- İlk 6 ay geri ödemesiz olarak verilmektedir. Azami taksit süresi ise 36 ay olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Ödemesiz olan dönem faizleri ise aylık ve 3 ayda bir olmak üzere tahsil edilmektedir.
- Kadın girişimcilerin banka üzerinden yaptığı havale ve EFT için işlem ücreti alınmamaktadır.
- Son olarak da aylık kredi kartlarından asgari olarak 10.000 lira ve paraf üreten kadın limiti kullanma avantajı sunulmaktadır.
Kredi imkânları ile birlikte birçok imkânı da size sağlayan Halk Bankası kadın girişimcilerin yanında olmak için bütün destekleri sağlamaktadır. Üreten ve büyüyen kadınların her zaman yanında olduğunu da her geçen gün büyüyen avantajları ile hizmetinize sunmaktadır. Faiz oranlarının da normalden biraz daha düşük olduğu da bilinmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklamanız gerekmektedir.
6.Trendyol Avantajları
Özellikle Trendyol markasının kurucusunun da bir kadın olmasından yola çıkarsak kadınlara daha çok destek ve önem verilmesi oldukça normal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Trendyol 500 lira reklam desteğinden sistem desteğine kadar kadın girişimcilerin yanında olmaktadır. Özellikle girişimin ilk aylarında sağlanan komisyon desteği de oldukça önemli görülmektedir.
Komisyon desteği kapsamında ilk bir ay içerisinde neredeyse sattıklarınız kargo parası çıktıktan sonra sizin cebinize kalmaktadır. Bu durumun dışında da Trendyol tarafından kadınlar için bir çok desteği ve avantajı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Trendyol’u ziyaret etmeniz gerekir.
Kadın Girişimci Bağkur Desteği
Kadın girişimci ve genç girişimciler için Bağkur desteği devlet tarafından sağlanmaktadır. Bu desteklerin birtakım şartları bulunmaktadır. Bu şartlar;
- Vergi mükellefiyetinizin başlangıcı 18-29 yaş aralığında olmalıdır. Bu genç girişimciler için geçerli bir seçenektir. Aynı zamanda kadın girişimci olarak firma kurmanız da yeterli olmaktadır.
- Firmanın size ait olması ve herhangi farklı bir firmaya daha sonradan ortak olmamanız gerekmektedir.
- 193 sayılı olan Gelir Vergisi Kanunu’na göre belirtilen kanuni süreç içerisinde işe başladığınızı bildirmeniz gerekmektedir.
- Kadın girişimci destekleri için kendi işinizde fiilen çalışıyor olmanız önem arz etmektedir.
- Son olarak da gelir vergisi istisnasından yararlanmış olduğunuza dair belgenin bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermeniz gerekmektedir.
Kadın Girişimci Vergi Muafiyeti
Kadın girişimci vergi muafiyeti Gelir Vergisi Genel Tebliğ ile belirlenmiştir. Kadınların çalışmaları ve üretmeleri dâhilinde internetten sattıkları ürünlere göre yıl içerisinde toplam 36.000 liraya kadar esnaf vergi muafiyetine izin verilmektedir. Dışarıdan işçi almama gibi bir şart ile satılan ürünler;
- Dokuma halılar ve kilim,
- Örgüler ve danteller,
- El yapımı havlular, çarşaf ve örtüler,
- Süpürgeler, paspaslar, süs eşyaları gibi eşyalar olduğu bilinmektedir. Bu eşyaların dışında bulunan el yapımı neredeyse tüm ürünler vergi muafiyeti kapsamına alınmaktadır.
Bu eşyalar gibi el emeği ile üretilen birçok ürün kadın girişimciler için vergi muafiyeti kapsamına girmektedir. Bu muafiyetten faydalanmak için firmanızı kurduktan sonra muhasebeciniz ile konuşmanız ve gerekli başvuruları yapmasını istemeniz gerekmektedir. Bu şekilde kolayca gerekli muafiyetlere sahip olabilirsiniz.
Kadın Girişimci Hibe Destekleri
Kadın girişimciler için hibe destekleri genellikle KOSGEB tarafından verilmektedir. TKDK gibi farklı kurumların da destek sağladığı ve bu destekler kapsamında kadınların çalışma hayatına girdiği bilinmektedir. Genel olarak hibeler kadınlara ya da gençlere girişimlerini yürütmeleri ve bu girişimleri sürdürülebilir bir hale getirmesi için verilmektedir.
Bu kurumların dışında üretim yaptığınız iş koluna göre farklı kurumların hibe destekleri ile karşılaşmanız mümkündür. Bunu yapmış olduğunuz işe göre, sizinle ilgilenen kurumları bulmanız ve sistemleri üzerinden başvuru yaparak hibe talebinde bulunmanız gerekmektedir. Böylelikle bir çok farklı alanda yüz binlerce liralık hibe desteklerine ulaşmanız mümkündür.
E-Ticaret Kadın Girişimci Desteği Var Mı?
E- Ticaret kadın girişimci destekleri bulunmaktadır ve bu destekler genellikle KOSGEB üzerinden sağlanmaktadır. Bu destekler sadece e-ticaret sistemi içerisinde bulunan kadınlara değil Kobi olarak var olan kadınlar için de kullanılmaktadır. KOSGEB kapsamında ileri ve geleneksel girişimcilik olmak üzere iki farklı tür bulunmaktadır. Bu türler;
İleri girişimcilik desteği; bu destek kapsamında özellikle makinalı üretim sağlayacak kadınlar için geçerlidir. Makine ve teçhizatın gerekli olduğu bu destek programında genellikle sizden istenilen üretim yapmanız ve işinizin sürekli bir hale gelmesidir.
Geleneksel girişimcilik desteği, bu destek kapsamında genellikle internet üzerinden satış yapanlar için önemli avantajlar bulunmaktadır. Kuruluş desteğinden performans primine kadar birçok destek size verilmektedir. Hibe ve kredi imkânları ile sizin için oldukça avantajlı imkânları bulunmaktadır. Bu destek aynı zamanda işlerinizi büyütmeniz için size sunulmuş farklı avantajları da kendi içerisinde barındırmaktadır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB kadın girişimci desteği her zaman farklı ve özel olarak verilen desteklerden biridir. KOSGEB üzerinden verilen hibeler ve krediler başvurular sonucunda karara bağlanarak verilmektedir. KOSGEB geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerini aldıktan sonra istediğiniz girişimcilik faaliyetine başvuru yaparak destek almanız mümkündür.
Bu destekler hibe türünde olabildiği gibi kredi şeklinde de olabilmektedir. Desteklerin içeriğine göre 500.000 liraya kadar artabilen hibe destekleri bulunmaktadır. Bu desteklerin süresinin 4 yıla kadar artabileceği de bilinmektedir. KOSGEB desteği alabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir.
- Adım 1: Şirketinizin kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra ilk olarak herhangi bir arama motorundan KOSGEB’in eğitimleri verdiği web sitesine girmeniz gerekmektedir ya da siteye girmek için buraya gerekmektedir.
- Adım 2: Yukarıda bulunan “Giriş Yap” bölümüne tıklayın.
- Adım 3: Karşınıza çıkan ekranda “E-Devlet” girişini gerçekleştirin.
- Adım 4: “Girişimcilik Eğitimi” paneli üzerinden hangi eğitimi alacaksanız ona tıklamanız gerekmektedir. E-ticaret ve geleneksel işletmeler için düşünüyorsanız “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” makine teçhizatına ihtiyacınız varsa ve üretim sağlamak istiyorsanız “İleri girişimcilik Eğitimi”ni bitirmeniz gerekmektedir.
- Adım 5: Eğitimler bittikten sonra e devlet sistemine aldığınız sertifika görüntülenmektedir. Artık KOSGEB kadın girişimci desteği almanız için KOSGEB’in ana sayfasına giriş yapın. Sisteme buradan girmeniz mümkündür.
- Adım 6: Burada yukarıda bulunan “E-Hizmetler” butonuna tıklayın.
- Adım 7: “Tüm Hizmetleri Göster” diyerek sistem içerisinde bulunan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” paneline giriş yapın.
- Adım 8: E-Devlet bilgilerinizi girerek sayfaya gidin.
- Adım 9: Aşağıda sizden TC kimlik numarası istenmektedir. Bilgilerinizi girin ve “Giriş” butonuna basın.
- Adım 10: Karşınıza gelen metnin üzerinde gerekli okumaları yaptıktan sonra sağ alt kısmında bulunan “Başvur” bölümüne girin.
- Adım 11: Gelen ekranı doldurun ve bilgilerinizi girin. Yetkili kişi şirket sahibidir. Onunla ilgili bilgileri girmeniz gerekmektedir. Şimdi yapmanız gereken “Başvuruyu ve Taahhütnameyi Onayla” paneline giriş yapmak. İlgili bölüme girin.
- Adım 12: Karşınıza doldurmanız gereken bölümler gelecek. Teker teker okuyarak ilgili bölümleri gerektiği gibi doldurun.
- Adım 13: Sistem tarafından gerekli bilgileri doldurduktan sonra karşınıza belge yüklemenizi isteyen bir sayfa açılacak. İlk olarak “Başvuru Çıktısı” dedikten sonra karşınıza gelen Word belgesini bilgisayarınıza indirin. Daha sonra içerisindeki her şeyi eksiksiz bir şekilde doldurun.
- Adım 14: Doldurduktan sonra sisteme dosya yükle diyerek Word belgesini gönderin. Daha sonra “Onayla” diyerek dosyayı gönderin.
- Adım 15: Yaptığınız her şeyden eminseniz “Evet” diyerek başvuruyu tamamlayın. Artık başvurunuz tamamlanmış olacak ve KOSGEB yetkilileri tarafından incelenip size dönüş yapılacaktır. Ayrıca KOSGEB tarafından destek başvurularına daha ayrıntılı bir şekilde ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
- Adım 16: Bu aşamadan sonra beklemeniz gerekmektedir. Genellikle 1 ay içerisinde KOSGEB danışmanınız size ulaşarak neler yapmanız gerektiğini ve başvuru sonucunu bildirecektir.
Keşfedin: Girişimci Kime Denir?