Yetişkinlerde Kekemelik Neden Olur? Nasıl Düzelir?

yetiskinlerde kekemelik neden olur

Yetişkinlerde kekemelik nedeni, genellikle kalıtsal durumlara dayanmakladır. Beynin dil ve konuşma kısmında bulunan kalıtsal bir anormal durum çocuklara taşınabilmektedir. Bu yüzden kekemelik oluşması oldukça normal bir durumdur. Aynı zamanda çocukluk zamanında normal gelişim sırasında da görülerek ilerleyen yaşlara aktarılabilir. Ancak genellikle çocukluk döneminde sonradan oluşan kekemeliğin düzelmesi daha kolaydır.

Ayrıca inme yaşanması ve travma gibi olaylar da nörojenik anlamda kekemeliğe neden olabilmektedir. Son olarak şiddetli yaşanan herhangi bir duygusal travma yetişkin bireylerin kekeme olmasına neden olabilmektedir. Bu tip durumlarda yapılması gereken öncelikli şey doktora tedavi amaçlı başvurmaktır. Aksi taktirde kendiliğinden düzelmesi zor bir durumdur.

Yetişkinlerde Kekemelik Nasıl Düzelir?

Kekemeliğin geçmesi için en erken evrede müdahale etmek gerekmektedir. Ayrıca bu müdahaleler genellikle akıcılık odaklı çalışmalardan oluşmaktadır. Konuşmayı zamanla değiştirme, konuşma sırasında oluşan fiziksel anlamdaki gerginliği azaltma gibi yöntemler ile birlikte son çalışmaların da eklenmesiyle kişilerin iletişime karşı olan tutumunu arttırma ve kekemeliğin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik bir takım terapiler de uygulanmaktadır.

Kekemeliğin tedavisi, başlı başına dil ve konuşma alanının konusunu her ne kadar kaplıyor olsa da kişiler kekemelik sonucunda bir takım sosyal ve çevresel etkilere maruz kalmaktadır. Bu da psikolojik anlamda bir yıpranmanın oluşmasına neden olmaktadır. Böylece bir takım psikolojik danışmanlardan ve psikologlardan yardım almak gerekmektedir. Aksi taktirde kekemelik düzelse bile sosyal ve çevresel ortamlarda bu durumun düzelmesi mümkün değildir.

Kekemelik Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Evde kekemelik tedavisi gibi bir durum söz konusu değildir. Kekemeliğin geçmesi için uzmanlardan destek alınması gerekmektedir. Bununa birlikte yukarıda da anlatıldığı gibi kesinlikle sosyal ve çevresel etkilerin de üzerine gidilerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Bir takım terapileri ve danışmaları tek başına yapmak, evde geçmesini beklemek hiç doğru bir tutum değildir. Evde kendiliğinden bazı şeylerin değişmesini beklemeden en yakın doktora başvurulması gerekmektedir.

yetiskinlerde kekemelik

Yetişkinlerde Olan Kekemelik Geçer Mi?

Yetişkinlerde kekemelik geçer. Fakat bir takım nörolojik sıkıntılar ve geri dönüşü zor durumlar varsa geçmesi zordur. Ancak erken yaşlarda fark edilen ve nörolojik olarak sıkıntı olmadığında yapılan çalışmalar, verilen destekler sayesinde kekemeliğin geçmesi mümkündür. Özellikle ağır duygu değişimleri sonucunda oluşan kekemelik gibi aniden gelenlerin dahi geçmesi mümkündür.  Fakat bu süreç çocuklara göre biraz daha zordur. Süreklilik ve sıkı bir çalışma gerekmektedir.

Yetişkinlerde Kekemelik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yetişkinlerde kekemelik yaşayanlar öncelikli olarak dil ve konuşma terapisine başvurması gerekmektedir. Dil ve konuşma terapisti, dilin, konuşmanın, sesin ve yutkunmanın durumuna göre bir tedavi planlaması yapmaktadır. Bu durum için gidilmesi gereken en yetkili mercii terapistlerdir. Bazı durumlarda özellikle nörolojik kaynaklı durumları anlamak için beyin doktoruna gitmek gerekmektedir. Daha sonra yine terapiste yönlendirme olabilmektedir.