Brief, bir işi tarif etmek, anlatmak ve tanımlamak amacıyla yazılan iş özetidir. Özellikle pazarlama ve reklamcılık çalışmalarında önemli bir yere sahip olan brief, işten beklentileri, istenenleri anlatarak onun özelliklerini kapsar.
Güçlü bir özet niteliği olan bu çalışmaların çok uzun olmaması gerekir. Kısa ve öz bir şekilde işe dair bütün detayları içermelidir. Kimi kurumlar ürün ve hizmetlerine yönelik çalışmaları gerçekleştirmek ve onları tanıtmak için de bunu kullanırlar. Bu özetler ajansla paylaşılmadan önce mutlaka tamamlanmalı ve kontrol edilmelidir.
Contents
Brief Ne İşe Yarar?
Brief, hedef kitleye verilmek istenen mesajın en doğru biçimde ulaşmasını sağlayan bilgileri içerir. Ürün ve markaların tanıtımını yapmak için ihtiyaç duyulur. Çalışmalara yön verme niteliği bulunan bu yapılar ile firmalar beklentilerini kısa bir şekilde anlatır. Genellikle ajanslar tarafından talep edilir. İsteklerin ve detayların yer aldığı bu öz tanım ile reklamcılık ve tanıtım çalışmalarında ayrılmak istenen bütçe için netleşme sağlanır.
İlginizi Çekebilir: Halkla İlişkiler Biriminin Görevleri Nelerdir?
Brief Nasıl Yapılır?
- Marka / işletme / firma veya proje, ürününüz nedir?
- Projenizin amacı nedir?
- Hedef kitleniz kimdir? Kimlere hitap ediyorsunuz?
- Projenizin özellik ve amaçlarınız nelerdir?
- Geleneksel pazarlama planlarınız nelerdir?
- Dijital pazarlama planlarınız nelerdir?
- Hedef pazarınız nedir?
- Kurumsal kimliğiniz ve kurumsal iletişim tercihleriniz nelerdir?
- Rakipleriniz kimlerdir? Rakiplerinizin benzer ürünlerinin özellikleri nelerdir?
- Projenizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
- Vermek istediğiniz mesaj nedir?
- Markanızı nasıl konumlandırmayı planlıyorsunuz?
- Sloganınız nedir?
- Tarih aralığınız nedir?
- Çalışmalar sırasında uyulması gereken kurallar nelerdir?
Brief Vermek Ne Demek?
Brief vermek, yapılacak olan işe dair öz anlatım yapılmak istendiğinde kullanılan bir ifadedir. Beklenilen işi anlatmak ve tam olarak anlaşılmasını sağlamak için kısa ama net bilgiler vermektir. Bu bilgiler püf noktaları içermelidir. Böylece çalışma doğru bir şekilde ilerler.
Kreatif Brief Nedir?
Kreatif brief, ajanslar tarafından kreatif ekiplerine yönlendirilen çalışmaları kapsamaktadır. Baştan itibaren yaratıcılık üzerine kurulan bu çalışmalar, beş temel başlık çerçevesinde oluşturulabilir.
- Ürün
- Şirket
- Pazar
- Rakipler
- Kapsam
Bu başlıklara yoğunlaşırken detaylara dair bütün temel noktalar ön plana çıkarılır ve yaratıcılık ekseninde çalışmalar yürütülür. Kreatif brieflerin temelinde farklılaşma ve özün gereklilikleri yatmaktadır.
Briefing Neden Yapılır?
Briefing, kurumlar tarafından sosyal medya, halkla ilişkiler, dijital medya gibi birçok alanda ihtiyaçlarını belirlemek, beklentilerini karşılamak, iş, ürün veya projeye dair gerekli soruları ve cevapları barındıran, amaca ve hedefe yönlendirme işlevi görmesi açısından ajanslara iletilerek yapılır.
Ajanslar bu çalışma ile hem müşterilerini hem de onların hedef kitlesini tanıma fırsatı elde eder. Temel ve gerekli bilgileri içermesi bakımından kurumlar bir kerede bütün isteklerini dile getirmekte ve konuya dair bu bilgileri dosyalamaktadır. İşe başlamada oldukça etkin bir role sahip olmasından kaynaklı olarak kullanımı her geçen gün artmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Zaman Yönetimi İçin ABC Yaklaşımı Nedir?