Branş Bazında Sıralama Nedir? Ne İşe Yarar?

brans bazinda siralama nedir

Branş bazında sıralama adayları bilgilendirmek için branş sıralamalarının oluşturulmasıdır. Bu, kendi alanlarında test edilmiş diğer adaylar arasındaki başarılarını ölçmenizi sağlayan bir hizmettir. Her türlü değerlendirme, ÖSYM sistemine kaydedilen bilgilere dayanmaktadır. Branş bazlı sınıflandırma prosedürü, adayın ÖSYM sisteminde ilgili işlemin yapıldığı tarihten itibaren (YÖKSİS ve e-Okul sistemleri üzerinden alınan) eğitim bilgilerine ve adayın eğitim profili üzerinden o tarihten itibaren sisteme göre oluşturulur.

Contents

Branş Bazında Sıralama Nasıl Bakılır?

ÖSYM, KPSS Önlisans Branş Sıralamalarını son dakika duyurusu olarak yayınlamıştır. Sonuç olarak, adayların ne kadar başarılı olduklarını ölçmelerine olanak tanıyan bir branş sıralama listesi gelmeye başlamıştır. Bunun için ÖSYM’nin web sitesini (https://ais.osym.gov.tr) ziyaret ederek branş bazında sıralaması öğrenilebilir.

Branş Bazında Sıralama Ne İşe Yarar?

brans bazinda siralama

KPSS puan kategorileri P10, P120 ve P121, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen alımı için kullanılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen olarak atanan kişilerin sıralaması, mezun olunan yükseköğretim programları, mezuniyet yılı ve öncelik sırasına göre başvuru sahibinin branş başvurusuna göre TTK’nın takdirine göre belirlenecektir. Bu nedenle geleceğin öğretmenleri disiplin bazında kategori bilgilerini gözden geçirirken bu durumu dikkate almalıdır.

Branş sıralama işleminin sıralama işlemi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Başvuru sahiplerini bilgilendirmek için şube sınıflandırması oluşturulmuştur. Aynı alanda sınava girmiş diğer adaylar arasında başarınızı ölçmenizi sağlayan ve başka bir amaç için kullanılmaması gereken bir hizmettir. Adayların bu sorunlu branşlara göre güncel sıralamaları görmeleri gerekmektedir.

Branş Bazında Sıralama Ne Zaman Açıklanacak?

KPSS önlisans başarıları ve branşlara göre sıralama bilgileri ÖSYM Başkanı Harris Aygün tarafından yayınlanmıştır. Aygün yaptığı açıklamada, 30 Kasım Pazartesi günü KPSS 2020 önlisans programının branş bazında sıralama sonuçlarını yayınlanacağını söylemiştir. Bu açıdan 30 Kasım 2020’de açıklanan KPSS Önlisans sonuçlarına göre https://ais.osym.gov.tr adresi üzerinden şifre ve kimlik numarası ile her branşın sıralamasını inceleyebilirsiniz.

Bir önceki yerleştirme sırasında YÖKSİS eğitimi hakkında bilgi aranırken olduğu gibi bilgi yoktur, ancak adayın eğitim bilgileri aslında farklı günlere sahip branşlara göre yerleştirme sırasında değişmez. YÖKSİS Eğitim bir sonraki başvuru sürecinde mevcut YÖKSİS eğitim bilgilerinde değişiklik/güncelleme yapmanız gerekir. Adayların ÖSYM sistemindeki eğitimleri ile ilgili bilgiler güncellenmektedir. Bu durum, başvuranın yüksek lisans/diploması/orta öğretimini etkiler ve sektöre göre sınıflandırmayı değiştirebilir.

Branş Bazında Sıralama Önemli mi?

Sınava giren adaylar, sınava girdikleri alandan bağımsız olarak istedikleri herhangi bir alandaki sıralamalarını görebilirler. Yalnızca bir bölgede hiçbir aday test edilmediyse veya o bölgede test edilen tüm adaylardan daha yüksek puan aldıysa, ancak bu adaylar dışında bir alanda test edildiyse, örneğin matematik, bu sonuç matematiksel sonuç olarak ilgili alanlardaki sıralamayı gösterir. Benzer şekilde, yukarıdaki nedenlerden dolayı, farklı puanlara sahip bazı adaylar, farklı bir alanda aynı sıralamada değerlendirilebilir.

Branş Bazında Sıralama Neye Göre yapılır?

Branş bazında sıralama, yerleştirme yılında alınan kullanılabilir KPSS puanına göre yapılır. Görüntülenen sayfadaki bilgiler belge niteliği taşımaz ve her türlü değerlendirme ÖSYM sistemindeki bilgiye göre düzenlenir. Branş bazındaki sıralama atanabilme şansını yükselttiği için önemli görülür. Asıl amacı adaylar arasındaki bilgiyi belirleyip, durumlarını değerlendirmek için yapılan hizmettir.

Branş Bazında Sıralamaya Mezun Olmayanlar Dahil Mi?

Branş bazında sıralamaya mezun olmayanlar ”Okuyor” ibaresi ile dahil edilir. ÖSYM sisteminde okulunu bitiren kişilere ”Mezun” ibaresi, üniversiteyi daha tamamlamamış kişilere ise ”Okuyor” ibaresi ile iki kategori bulunur. Branş bazında sıralama oluştururken YÖKSİS kaynağına bakılır. Eğer YÖKSİS’de bilgisi bulunmuyorsa başvuru sırasında adayın belirttiği eğitim bilgisi kullanılır.