Dharma Nedir? Felsefesi ve Özellikleri

dharma nedir

Dharma, Hinduizm , Budizm ve Jainizm gibi dinlerde bulunan ve “Hayatın Amacı Yasası” olarak anlamlandırılan dinsel öğretidir.  Dharma öğretisi insanın dünya üzerinde var olduğu dönem boyunca neden yaşadığını anlamlandırmasına ve güçlü kalmasına yardımcı olabilmeyi hedeflemektedir.  Dharma yasasına göre herkes dünyaya kendi gerçek benliğini aramaya gelmiştir ve bu kapsamda spiritüel varlıklar olarak ortaya çıktığından insanoğlu kim olduğu sorusuna bu öğreti ile kolaylıkla yanıt bulabilmektedir. Dünyada bulunan her insanın birbirinden farklı bir yetenekle buraya gönderildiğini savunan Dharma insanların birbirine karşı hoşgörü ve anlayışını geliştirmeye çalışmaktadır. Dharma yasası aynı zamanda bireylerin insanlığa faydalı olması gerektiğini savunarak toplumsal alanda da kaynaşmayı ve işbirliğini savunmaktadır.

Buda’ya göre gerçek hayat Dharma’da anlatıldığı gibi zorlu olabilmektedir ve insanın mutlu olma durumu asla daimi kalamamaktadır. Bu öğretinin esas amacı ise kendimizin ve dünyaya geliş amacımızın farkına vararak bu ıstırap dolu süreçlerden en sağlıklı biçimde çıkabilmektir.

Dharma’nın Özellikleri Nelerdir?

Dharma felsefesinin genel özellikleri şu şekildedir:

  • Çeşitli ve farklı eğitimler ve anlayışlar olarak şekillenmiştir ve temelinde Budist öğretiler bulunmaktadır.
  • Dünyaya gerçekçi bir bakış açısı ile bakmamızı desteklemektedir.
  • Tek bir soruna odaklanmadan tüm sorunların çıkış noktasını aramaktadır.
  • Sorunlar için kalıcı çözüm bulunması ana amaçtır.
  • Kişisel, ailesel, evrensel veya toplumsal çeşitleri bulunmaktadır.
  • İnsanın spiritüel benliğini keşfetmesine yardımcı olmaktadır.
  • Ahlaki erdemin anlaşılması için çabalamaktadır.

Dharma Çarkı Nedir?

Dharma çarkı, kurallar çarkı olarak bilinmektedir ve Buda’nın öğretilerinin sembolü niteliğindedir. Dharma çarkı içerisinde sekiz çubuk bulunmaktadır ve bu çubuklar Buda’nın kurallarını temsil etmektedir. Çark aynı zamanda Budizm inancında özgürlüğü temsil etmekte ve  Sri Lanka’nın Cumhuriyet’inin resmi bayrağında ve Tibet’te mühür niteliğinde kullanılmaktadır.

Dharma Ne Anlama Gelir?

Dharma kelimesi Sanskrit dilindeki “dhar” veya “dhri” kelimelerinden türetilmiştir ve evrenin düzenini sağlayan yasalar anlamına gelmektedir. Dharma aynı zamanda bireylerin hayatlarını düzenlemeyi ve hayat amacını bulmayı hedeflediğinden hayatın amacı yasası olarak da bilinmektedir.

Dharma Hangi Dinde Var?

Dharma öğretisi Hinduizm dininin en önemli felsefelerinden birisi olduğundan bu inanca sahip toplumlarda bulunmaktadır. Dharma aynı zamanda Budizm ve Jainizm dinleri içerisinde de yer edinmiştir.

Dharma Felsefesi Nedir?

Dharma felsefesi, insana dünyada bulunduğu vakit boyunca huzur bulabilmesi ve isyan etmemesi için yol gösteren ve spiritüel varlığını hatırlatan bir felsefedir. İnsanın sadece fiziksel bir varlık olmadığını içerisinde bulunan ruhun bu dünyada geçici olduğunu ve fiziksel hayatta her daim mutlu olunamayacağını vurgulayan bu felsefe insanın kim olduğunu ve neden yaşadığını anlamlandırabilmesi için önemlidir.

Dharma Neyin Tanrısı?

Dharma, erdem ve adalet tanrısı olarak bilinmektedir. Bunun sebebi ise insanın dünyada yalnız olmadığını ve etrafındaki ruhları da düşünerek kolektif bir şekilde davranmasının daha doğru olduğunu vurgulayan bir felsefenin öğretilerinde bulunmasıdır.

Dharma Girişimi Gerçek Mi?

Dharma girişimi, Lost isimli televizyon dizisinde daha da popüler hale gelen bir kurgusal araştırma projesidir ve gerçek değildir. Bu girişime göre çeşitli araştırma istasyonları kurulmaktadır ve dizinin belli bölümlerinde yer alan sahnelere göre kurulan laboratuvarlar ve araştırma merkezleri ile dünyayı kurtarmak için deneyler yapılmaktadır.

Keşfedin: İş ve Girişim Fikirleri