Doktorlar, grev yapabilirler. Doktorların yaptığı grev yasaldır. İşçilerin, talep ettiklerini işverene kabul ettirmek için yapabilecekleri en etkili hareket grev yapmaktır ancak her meslek grubu bir işverene bağlı olarak çalışmaz. Bir işverene bağlı olmadan çalışan meslek gruplarının da (eczacı, doktor, avukat…) Mesleki olarak mağdur edildikleri bir durumla karşı karşıya geldiklerinde, belirli bir süre topluca iş bırakmak şeklinde grev yapmaları yasal bir durumdur. Doktorların yaptığı grev, genel olarak sosyolojik greve uygun olur ve boykot, toplantı ya da gösteri şeklinde yapılarak ses duyurulur.
Doktorların grev yapması yasal olsa da, sağlık hizmeti aksatılamayacak bir hizmet olduğu için kontrollü bir şekilde yapılması ve kimsenin hayatını tehlikeye sokacak boyuta gelmeden ilerlemesi gerekir.
Devlet Hastanesi Grev Yapabilir Mi?
Devlet hastanesi grev yapamaz ancak devlet hastanesinde çalışan gruplar grev yapma hakkına sahiptir. Örneğin doktorların yaşadığı bir mağduriyet durumu olduğunda toplu bir şekilde doktorlar grev yapabilir. Ancak bu grev durumu iş gurubu ile alakalıdır ve tüm hastane personeli toplu bir şekilde grev yapamaz. Çünkü hastanelerde ki işleyişin aksaması halinde genel sağlık olumsuz yönde etkilenir ve bu nedenle sağlık kuruluşlarında grev mümkün değildir.
Sağlık hizmeti aksatılamayacak bir hizmet olduğu için, doktorların grevi esnasında resmi tatillerde izlenen yöntem izlenerek acil durumlar dışında hastaların hastanelere başvurmaması istenir ve acil durumlar da grev esnasında hiçbir şekilde aksatılmaz.
Doktorların Grev Yapması Ne Demek?
Doktorların grev yapması, ülke genelinde doktorların aynı anda bir süreliğine çalışmaya ara vermesi ve kendilerine yapılan haksızlıkları protesto etmesi demektir. Doktor grevleri, yapılacağı zaman önceden belirlenir. Ancak bu grevin hastalara hayati bir tehlike yaşatmayacak derecede yapılması zorunluluğu da mevcuttur. Sağlık hizmeti, aksatılmaması gereken ve doğrudan insan hayatı ile ilgili olan bir hizmettir. Bu nedenle de doktorların grevlerinin bazı sınırlamaları mevcuttur.
Grev, bir işverene bağlı olsun ya da olmasın tüm meslek gruplarının hakkıdır. Bir meslek grubu kendine sistematik bir şekilde yapılan bir haksızlığın ya da yaşatılan bir mağduriyetin önüne geçemiyorsa çözümü en etkili adım olan grev yapmakta arar. Grev, artık son ve en etkili adım olduğu için talepleri de herkes tarafından duyulmuş olur.
Doktorlar Grev Kaç Gün?
Doktor grevi 6 gün kadar sürmektedir. Bu süre önceden belirlenen tarihlerde gerçekleşir ve mağduriyet yaşanmaması adına herkes bilgilendirilir. Grev yapılacak olan süreçte, acil durumlar dışında hastaneye başvurulmaması istenir. Ancak sağlık ihtiyacı ertelenemeyeceği için, acil durumlar için hastane donanımlıdır ve hayati tehlike oluşmasının önüne geçilir.
İlgili İçerik: Hafta Sonu Hastaneler Açık Mı?