Nace Kodu Nedir? Nasıl Bulunur? Nasıl Alınır?

nace kodu nedir

Nace kodu basit tanımı ile tehlike kodlama sistemidir. Özellikle iş kurma sürecinde gerekli olmakta ve ekonomik faaliyetler ile istatistik verilerinin toplanmasını içermektedir. İsmini Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne sözcüklerinin kısaltmasından almaktadır. Avrupa’daki ekonomik faaliyetlerin istatistik verilerinin üretilmesi, yayılması ve iş güvenliğinin sağlanması için kullanılmaktadır. Daha kısa bir tanım ile ekonomik faaliyetler ile ilgili olarak istatistik verilerin dünya standartları kapsamında karşılaştırma yapmayı da sağlayarak önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

Contents

NACE Kodu Nasıl Bulunur?

NACE kodu bulmak için en kolay yöntem vergi levhasının incelenmesidir. Vergi levhasında yer alan ana faaliyet kodu ve adı isimli bölümde NACE kodu yer almaktadır. NACE kodu bu alanın hemen başındaki altı haneli numaradır. Bunun dışında NACE kodunun belirlenmesi için muhasebecinizden ya da mali müşavirinizden de yardım alabilirsiniz. Bir başka NACE kodu bulma yöntemi de Ticaret Odası internet sitesi aracılığıdır;

  • Öncelikle bağlı bulunulan Ticaret Odası’nın internet sitesine giriş yapınız.
  • Buradan “Ticaret Sicil İşlemleri” ve devamında “NACE Kodları” alanlarına sırasıyla girerek arama kutusuna iş alanınızı ilgilendirecek olan kelimeleri giriniz.
  • Açılan sayfada NACE kodu belirecektir.

NACE Kodu Nasıl Alınır?

NACE kodu hem istatistik verilerin tutulması hem de iş güvenliği kapsamında değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. NACE kodu almak esasında vergi levhasına tanımlanması için iş tanımına göre belirlenmektedir. NACE kodu için işler belirli sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır ve her bir işin çeşitli NACE kodu bulunmaktadır. NACE kodu işletmelere göre değil ancak yapılan iş tanımına göre değiştiği için standarttır. Bu yüzden NACE kodu, işletme kayıt işlemleri sırasında otomatik olarak çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Network Marketing Nasıl Yapılır?

NACE Kodu Vergi Levhasının Neresinde Yazar?

NACE kodu vergi levhasının Ana Faaliyet Kodu ve Adı isimli bölümde yazmaktadır. Bu alanın hemen başında altı haneli numara olarak yazan kod, NACE kodudur.

NACE Kodu Vergi Levhasında Yazar mı?

NACE kodu vergi levhasında yazmaktadır. Vergi levhasından NACE kodu kullanımı için Ana Faaliyet Kodu ve Adı isimli kutucuğa bakmak yeterli olmaktadır.

NACE Kodları Ne Zaman Değişti?

NACE kodları değişimi 2005 tarihli 25707 sayılı yönetmeliğe göre sağlanmıştır. İlk karar kapsamında NACE kodları Avrupa standardına getirilmiş, devamında ise 2012 ve 2013 yılında yapılan değişiklikler ile birlikte belirlenmiştir. Bunun dışında iş faaliyet alanları artış gösterdikçe NACE kodlarında da güncelleme yapılmaktadır. Bunun yanında işletmenin faaliyet alanı değiştiyse NACE kodu da değişeceği için bu değişimi e-devlet üzerinden yapabilmektedir. Bu türden talepler elektronik ortamdan SGK’ya iletilerek yapılmaktadır. NACE kodları SGK tarafından bildirilmekte ya da SGK’dan öğrenilebilmektedir.

NACE Kodu Uygulaması Ne Zaman Başladı?

NACE kodu uygulaması 2005 tarihinden itibaren başlamıştır. Resmi Gazete’de yayımlanan kanun kapsamında işletmeler için NACE kodunun alınması ve vergi levhasında belirlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

6’lı NACE Kodu Nedir?

6’lı NACE kodu söz konusu kodun kendisidir. NACE kodu 6 haneden oluşmaktadır. Özellikle iş yerinin tehlike derecesini göstermek için önemlidir. Bu bakımdan çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli şeklinde sınıflandırma yapmaktadır. Bu tehlike sınıfları ise işletmelerin faaliyetlerine göre değişmektedir. Altı haneli NACE kodu belirlenirken işletmelerdeki tehlike şu şekilde sınıflandırılır;

  • Az tehlikeli: Gıda, perakende alışveriş, büro hizmetleri gibi iş yerleri.
  • Tehlikeli: Boyama, imalat, kesme, servis gibi iş yerleri.
  • Çok tehlikeli: Tersane, maden, inşaat gibi işlerin yapıldığı iş yerleri.

Üzerinden NACE kodu belirlenmektedir. NACE kodları SGK tarafından sağlanmakta ve işletmenin faaliyet alanına göre değişiklik gösterse de aynı alandaki işletmeler için aynı kodu içermektedir.

İlginizi Çekebilir: Tüketici Davranışı Nedir?