Kitabı tamamladığım zaman internet üzerinden yayınevi arayışına başladım.

Şebnem Pişkin

Yazar

Yazar Niçin Yazar?

Herkesin hayatı roman mıdır? Anlatsam roman olur(mu?) Yazar, ne yazar? Neden yazar? Her yazı yazan, yazar olur mu?

Yaklaşık on beş senedir yayın piyasasının içinde olan bir yazar olarak şunu açık bir şekilde söyleyebilirim ki küçükken hiç yazar olmayı hayal etmemiştim. Gelecek planlarım içinde hiçbir zaman “yazar” olmak yer almadı. Hatta yazar nasıl olunur, bunu bile bilmiyordum. Bazen bir yola çıkarsınız ve yol sizi bir yere götürür. Benim yazarlık hikayem biraz böyle oldu…

Bazı insanlar vardır, kendilerini konuşarak “sözle” ifade ederler. Bazıları müzik yoluyla “notaları” kullanarak, bazılarıysa resim yaparak yani “renklerle” duygularını ifade etmeyi seçerler. Yazarlar ise bunu “harflerle” yapar.

Üniversite dönemimde hayatı çok sorgulayan biriydim. Yaşamın amacı, kim olduğum sorunsalı, var oluş gayesi, ölüm ve sonrası gibi konularda derin araştırmalara girmiştim. Yaşama dair birçok sorum vardı ve bu soruların yanıtını bulmak üzere felsefeden tarihe, geometriden uzay bilimine, tasavvuftan mistisizme kadar birçok farklı türde kitap karıştırdım. Bilginin sonu yoktu ne de olsa, bulduğum her cevap yepyeni bir soruyu da beraberinde getiriyordu. Yaklaşık on yıl süren bu araştırma ve okuma sürecinin ardından edindiğim bilgileri başka insanlarla da paylaşma isteği duymaya başladım. Çünkü öğrendiklerim, keşfettiklerim ve bulduğum yanıtlar beni bambaşka birine dönüştürmüştü. Biliyordum ki benim sorduğum soruları soran sayısız insan vardı dışarıda. Ve bulduğum yanıtlar, bir başkasının hayatını değiştirebilirdi. Öyleyse öğrendiklerimi paylaşmalıydım.

Bu düşüncelerle 2006 senesinin temmuz ayında masa başına oturdum ve bu on yıllık süreçte sorduğum soruları ve bulduğum yanıtları derlemek suretiyle bir kitap yazmaya başladım. Kitabın ismi “BİR” olacaktı. Çünkü okuduğum onca kitaptan öğrendiğim tek şey vardı. Hepimiz kendine has güzellikte ve özellikte biricik varlıklar olduğumuz halde yine de hepimiz BİR’dik, Bir’den gelip Bir’e dönecektik.

Kitabı bitirmek üzereyken hâlâ yazarlıkla ve yayınevleriyle ilgili hiçbir bilgim yoktu ve bu kitabı bitirdiğimde ne yapmam gerektiğini bile bilmiyordum. Ama içimde öyle bir his vardı ki, şayet yaptığım iş doğru bir işse, mutlaka başarıya ulaşacak; olması gereken, tam da olması gerektiği şekilde, olacaktı.

Kitabı tamamladığım zaman internet üzerinden yayınevi arayışına başladım. Bir yandan da kitap dosyamı kişisel gelişim kitapları yayınlayan belli başlı yayınevlerine gidip elden teslim ediyordum. Çok kısa bir süre içinde yayınevlerinden biri olumlu dönüş yaptı. Böylece ilk kitabım basıldı ve o sene ilk kez bir “yazar” olarak TÜYAP kitap fuarında ilk kitabım BİR ile yer aldım.

Söyleyecek sözüm olduğu sürece yazmaya devam edeceğimi biliyordum ve öyle de oldu. Bugüne kadar 12 roman, 2 kişisel gelişim kitabı ve 1 şiir kitabım yayınlandı. Sayısını bilemediğim kadar çok miktarda çocuk kitapları serilerim de bulunuyor.

Yazımın başında söylediğim gibi, bazen bir yola çıkarsınız ve yol sizi gitmeniz gereken yere götürür. Aslında bu yola çıkış hiç de tesadüfi değildir; yetenekleriniz, hayattaki misyonunuz ve niyetiniz çıkacağınız yolu belirler. Sonrası ise çalışmanıza ve gayretinize kalmıştır.