Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme her zaman elzem bir konudur. Her yıl yeni bir beslenme trendi ortaya çıksa da, aslında bu hiçbir zaman kişiye özgü sağlıklı beslenmenin yerini alabilecek bir şey değildir. Beslenme bireye özgü olmalıdır, tıpkı her bireyin kendisine özel kıyafetleri olduğu gibi, beslenmesi de kendine has olmalıdır.
Bu yazımda sizlere bu yıl en çok konuşulacak olan beslenme trendleriden bahsetmek istiyorum. Bu yeni konuları sağlıklı beslenme bilgilerimize ekleyip yavaş yavaş hayatımıza katabiliriz.
Organik beslenme
Organik gıda ve organik beslenme sadece 2019’a özgü bir trend olmasa da bu yıl da önemini korumaya devam edecek. Bu konuda toplumun bilinci daha da artacak. Organik gıdalar daha çok vitamin – mineral ve antioksidan içeriyor. Daha fazla antioksidan kapasiteye sahip besinler, çağımızın hastalığı kansere karşı muhteşem bir kalkan oluşturuyor.
Glutensiz beslenme
Son zamanlarda glutensiz beslenme ve glutensiz besinler çok konuşulmakta. Peki glutensiz beslenme kimlere önerilir? Sağlıklı bireylerin glutensiz beslenmesi gerekli midir?
Glutensiz beslenme, gluten hassasiyeti olan Çölyak hastalarına önerilen bir beslenme şeklidir. Bunun dışında sağlıklı bireyler için çok elzem bir konu değil aslında. Geleneksel beslenme ve geleneksel tahıllarımız bizim için daha önemli. Sırf içinde gluten var diye tam tahıllardan, buğday ve bulgurdan vazgeçmek, bu besin grubunun içerdiği çok değerli vitamin, mineral ve liflerden mahrum kalmak demektir.
Bağırsak mikrobiyotası
Uzun süredir gündemde olan bağırsaklar ve mikrobiyota konusu ve probiyotiklerin kullanımı bu yıl daha çok gündemde olacak. Vücudumuzdaki ikinci beynimiz olan bağırsakların neredeyse beynimiz kadar sinir hücresi içerdiğinden bahsedilmektedir.
Vejeteryan ve vegan beslenme
Ülkemizde son yıllarda vejeteryan beslenmeye ek olarak vegan beslenme de artmaya başladı. Vejeteryan beslenme genel olarak; et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmemesi ilkesine dayanır. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı gıdaların tüketimi serbesttir.
Vegan beslenme ise, vejeteryan beslenmeye göre daha katıdır. Hiçbir hayvansal besin ve hayvanların sütü, yumurtası gibi besinlerin tüketimi söz konusu değildir. Bu iki beslenme şeklinde de meyve, sebze ve bitkisel protein kaynağı olan tahılların, kurubaklagillerin tüketimi çok yoğundur. Bu beslenme tarzının başta kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkilerinin olmasına rağmen %100 sağlıklı bir beslenme şeklidir diyemeyiz. Bu beslenme tarzını benimseyen bireylerin belirli aralıklarla kan tahlillerini yaptırıp doktor kontrolünde olmaları gerekir.
Şekersiz beslenme konusundaki duyarlılık daha da artacak.
Şeker içermeyen tatlılar, meyvelerle tatlandırılan tarifler daha çok gündemde olacak.