2019 Yılında En Çok Gündemde Olacak Beslenme Trendleri!

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme her zaman elzem bir konudur. Her yıl yeni bir beslenme trendi ortaya çıksa da, aslında bu hiçbir zaman kişiye özgü sağlıklı beslenmenin yerini alabilecek bir şey değildir.  Beslenme bireye özgü olmalıdır, tıpkı her bireyin kendisine özel kıyafetleri olduğu gibi, beslenmesi de kendine has olmalıdır.

Bu yazımda sizlere bu yıl en çok konuşulacak olan beslenme trendleriden bahsetmek istiyorum. Bu yeni konuları sağlıklı beslenme bilgilerimize ekleyip yavaş yavaş hayatımıza katabiliriz.

Organik beslenme

Organik gıdalar daha çok vitamin - mineral ve antioksidan içeriyor. Daha fazla antioksidan kapasiteye sahip besinler, çağımızın hastalığı kansere karşı muhteşem bir kalkan oluşturuyor.

Organik gıda ve organik beslenme sadece 2019’a özgü bir trend olmasa da bu yıl da önemini korumaya devam edecek. Bu konuda toplumun bilinci daha da artacak. Organik gıdalar daha çok vitamin – mineral ve antioksidan içeriyor. Daha fazla antioksidan kapasiteye sahip besinler, çağımızın hastalığı kansere karşı muhteşem bir kalkan oluşturuyor.

Glutensiz beslenme

Glutensiz beslenme, gluten hassasiyeti olan Çölyak hastalarına önerilen bir beslenme şeklidir.

Son zamanlarda glutensiz beslenme ve glutensiz besinler çok konuşulmakta. Peki glutensiz beslenme kimlere önerilir? Sağlıklı bireylerin glutensiz beslenmesi  gerekli midir?

Glutensiz beslenme, gluten hassasiyeti olan Çölyak hastalarına önerilen bir beslenme şeklidir. Bunun dışında sağlıklı bireyler için çok  elzem bir konu değil aslında. Geleneksel beslenme ve geleneksel tahıllarımız bizim için daha önemli. Sırf içinde gluten var diye tam tahıllardan, buğday ve bulgurdan vazgeçmek, bu besin grubunun içerdiği çok değerli vitamin, mineral ve liflerden mahrum kalmak demektir.

Bağırsak mikrobiyotası

 Vücudumuzdaki ikinci beynimiz olan bağırsakların neredeyse beynimizdeki sinir hücreleri kadar sinir hücresi içerdiğinden bahsedilmektedir.

Uzun süredir gündemde olan bağırsaklar ve mikrobiyota konusu  ve probiyotiklerin kullanımı bu yıl daha çok gündemde olacak. Vücudumuzdaki ikinci beynimiz olan bağırsakların neredeyse beynimiz  kadar sinir hücresi  içerdiğinden  bahsedilmektedir.

Vejeteryan  ve vegan beslenme

Vejeteryan beslenme genel olarak, et, balı ve kümes hayvanlarının tüketilmemesi ilkesine dayanır. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı gıdaların tüketimi serbesttir.

Ülkemizde  son yıllarda vejeteryan beslenmeye ek olarak vegan beslenme de artmaya başladı. Vejeteryan beslenme genel olarak;  et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmemesi ilkesine dayanır. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, yumurta  gibi bazı gıdaların tüketimi serbesttir.

Vegan beslenme ise, vejeteryan beslenmeye göre daha katıdır. Hiçbir hayvansal besin ve hayvanların sütü, yumurtası gibi besinlerin tüketimi söz konusu değildir. Bu iki beslenme şeklinde de meyve, sebze ve bitkisel protein kaynağı  olan tahılların, kurubaklagillerin  tüketimi çok yoğundur. Bu beslenme tarzının başta kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkilerinin olmasına rağmen %100 sağlıklı bir beslenme şeklidir diyemeyiz. Bu beslenme tarzını benimseyen bireylerin  belirli aralıklarla kan tahlillerini yaptırıp doktor kontrolünde olmaları gerekir.

Şekersiz beslenme konusundaki duyarlılık daha da artacak.

Şeker içermeyen tatlılar, daha çok meyvelerle tatlandırılan tarifler daha çok gündemde olacak.

Şeker içermeyen tatlılar,  meyvelerle tatlandırılan tarifler daha çok gündemde olacak.