Birisi ile konuşurken sürekli esnemek; sıkılma, bunalım ve zor durumda olma anlamına gelir. Psikolojik açıdan ağırlıklı olarak sıkılma anlamında kullanılsa da bazı durumlarda kişinin gerçekten uykusu gelmiş olabilir dolayısıyla uyku durumunu tespit etmenizde fayda var. Bazı insanlar stres durumunda, anksiyete yaşadığında ya da zihinsel sağlık sorunları yaşadığında da sürekli esneme eylemi içerisinde olur. Uzmanlar, biriyle konuşurken sürekli esnemenin her zaman ”Sıkılma” anlamı taşımayacağı ve stresli meselelerle yüzleşme anlamı çıkabileceğini de belirtti.
Esnemek, vücudun oksijen alımını arttırmasında yardımcı olur. Bu yüzden uykulu olan bazı insanların, esnemeleri uyanık ve odaklanmış hissetmelerine neden olur. Sürekli esneme, uykusuz ruh hali ve dağınık dikkatin habercisidir. Zihinsel sağlık sorunlarına da neden olabileceği bilinir. Bundan dolayı takip edilmesi gerekir.
Üst Üste Esnemek Ne Anlama Gelir?
Üst üste esneme vücudun yorgun ve uykusuz olmasından kaynaklanan genel bir durumdur. Bir refleksi tepkidir. Dikkat dağınıklığı ve konudan uzaklaşmanın verdiği etkiye bağlı olarak sıkılmışlığın habercisi olarak da karşımıza çıkar. Bu durumda üst üste esnemeler yorgun vücudun bir tepkisi olarak insana yansıdığı bilinir.
Biriyle telefonda konuşurken sürekli esnemek ise konuşmanın içeriğinden bunalmak ya da vücudun artık dinlenmeye ihtiyacı olduğunun habercisidir. Eğer karşınızda telefonda konuşurken sürekli esneyen biri varsa öncelikli olarak yorgun ve uykulu olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Yorgun ve uykulu değilse konuşmadan sıkıldığı anlamına gelir. Bu noktada telefonu kapatmak doğru seçenektir.
Çok Aşırı Esnemek Neden Olur?
Çok aşırı esneme, vücudun farklı nedenlerle karşılaştığı durumlardır. Burada bazı olası nedenler aşağıda belirtilmiştir:
- Yorgun ve uykusuz olma: Vücut yeterince uyumadığında esneme refleksini gösterir. Esneme refleksi artması bu durumda oldukça yaygın bir durumdur.
- Uyku apnesi yaşanması: Solunum yollarının geçici olarak kapanması durumunda uyku sırasında solunum kesilmesi ile karakterize edilir. Bu durumda vücut esneme ile daha fazla oksijeni almak için esneme hareketini yapar.
- Stres ve anksiyete: Stres ve anksiyete durumlarında vücut otomatik olarak bu tepkiyi verir.
- İlaçlar: Bazı ilaçlar özellikle antidepresan ve antihistaminikler kişinin daha fazla esnemesine neden olur.
- Nörolojik bozukluklar: Epilepsi ve multipl skleroz rahatsızlıkları kişinin esnemesine ortam hazırlar.
- İç ortam: Sıcak ve havasız ortamlarda kişilerin esneme refleksinin arttığı bilinir.
- Farklı sağlık sorunları: Anemi, kalp yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi diğer sağlık sorunları, kişinin daha fazla esnemesine neden olabilir.
Çok aşırı esneme sık sık başınıza geliyorsa bu durumun sağlıksal bir problem olması olasıdır. Bu durumda gerekli önlemleri almanız gerekir.
İlginizi Çekebilir: Psikoloji Nedir
Sevgiliyle Konuşurken Neden Sürekli Esner?
Sevgiliyle konuşurken sürekli esneme uykusuz olma ve stresli olma gibi nedenlerden dolayı karşımıza çıkar. Zihinsel yorgunluk ve sıkıcı bir konuşma da sevgiliyle konuşurken esnemeye neden olur. Bu durumun hem sağlık hem de psikolojik anlamda birçok faktöre söz konusudur. Sevgilinizde bildiğiniz bir sağlık sorunu ya da uyku problemi yoksa konuşmanın sıkıcı olması nedeniyle esneme söz konusu olur.
Konuşurken esnemek beden dili, bir kaçış mekanizması olarak kullanılabilir. Sıkıcı, bunalımlı ve zor durumlarda kişiler, sürekli esneyebilir. Bu durum psikolojiktir ve kişi bu durumu savunma mekanizması olarak geliştirmiş olabilir. Bazı durumlarda ise kişinin o gün gerçekten uykusu geliyor olabilir. Bu durumu anlamak için gözlerinin uyku durumuna da bakmak gerekir.
Keşfedin: Psikoloji Kanalları