Vizyon, şirketlerin ileri görüşünü ifade eden kısa ve öz yazılardır. Şirketler, gelecekteki pozisyonunu, hayal gücünü ve olmak istediği yeri vizyon yazısı olarak yazabilmektedir. Eğer, bir müşteriyi vizyonunuzla etkilemek istiyorsanız; kısa, öz ve inandırıcı vizyon bulmalısınız.
Vizyon, şirketin hedefleri hakkında bilgi vermektedir. Bunun için nerelere gelmek istiyoruz? veya amacımız nedir? gibi soruların sorulması gerekmektedir.
Vizyon, ‘geleceğin resmi’ olarak biliniyor. Tabi geleceğin resmini çizerken de hayal gücünden faydalanmak gerekiyor. Tam da bu noktada hayal gücü ile vizyon arasındaki farkı iyi anlamak lazım. Vizyon ile hayal gücünü birbirine karıştırmamak için; öncelikle olabilecek hayaller kurmak gerekiyor. İlerideki hedeflerinize paralel olarak kuracağınız hayaller sizi daha da çok hırslandıracaktır. Fakat uçuk hayaller, sizi sadece üzecektir.
Güçlü bir vizyon demek güçlü bir Ar-Ge çalışması demektir. Güzel bir vizyon sayesinde inovasyonlara önem vererek işinizi en iyi noktaya getirmeye çalışırsınız. Bu da size başarının anahtarını verebilir.
Vizyon Nasıl Geliştirilir?
Vizyonu geliştirmek için öncelikle gelecekte düşündüğünüz hedefi düzgünce planlanması gerekmektedir. Bunun yanında motivasyonu yüksek tutmak, yönünüzü net olarak belirlemek, önüne koyulan engellerin üstüne gitmek gerekmektedir. Vizyonun olup olmadığını öğrenmek için 10 soruya cevap vermek yeterli olacaktır.
- Beş yıl sonra bugün nerede olmak istiyorsun?
- Hangi işe gitmeyi İstiyorsun?
- Hangi arabaya binmek istiyorsun?
- Aile, iş ve ev nasıl olursa mutlu olursun?
- Bütün bu hayallere ulaşmak için ne yapman gerekiyor?
- Hayallerine ulaşmanı engelleyen faktörler ya da etkenler nelerdir?
- Değerlerin neler? Şu ana kadar hangi konuları önemsedin?
- Yeteneklerin neler? Sana özel nelerin var?
- Hayatta en çok neyi başarmak istersin?
- Para dışında kariyerinde ne istiyorsun?
Vizyon için şu soruları sormalısınız;
- Geleceğe dönük hedeflerimiz neler?
- Neler yapmak istiyoruz?
- Daha iyi hizmet vermek için hangi geliştirmeler yapılmalı?
Örnek Vizyon Cümleleri
- Garanti Bankası: Avrupa’nın en iyi bankası haline gelmek.
- Ford Otosan: Türkiye’nin en önemli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olmak.
- Enka İnşaat: Dünyanın genelinde hizmet veren mühendislik ve inşaat firmaları arasında en iyisi ve en yenilikçi firmalar arasında bulunmak.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Doğal, adil, yeşil ve yaratıcı şehir, mutlu İstanbullu..
Vizyon Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Vizyonun eş anlamlısı sağgörüdür. Bunun yanı sıra basiret kelimesi de eş anlamlı olarak bilinmektedir.
İlgili İçerik: Organizasyon İnovasyonu Nedir?
Vizyonu Geniş Olmak Ne Demek?
Vizyonu geniş olmak kısaca ‘’Gelecek Resmi’’ olarak tanımlanmaktadır. İleri görüşü yüksek, geleceğe yönelik planlar yapmış anlamına gelmektedir. Fransızca’dan dilimize geçmiş birçok kelimden birisi vizyondur. Ayrıca en çok kullanılan kelimeler arasında da yer almaktadır.
Vizyon kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre 3 anlamı bulunmaktadır. Bunlar; ülkü, sağgörü ve ileri görüş olarak adlandırılmaktadır. Vizyonu geniş olmak, geniş görüşlü, ufku geniş ve geleceğe dair planları olan anlamına gelmektedir.
Vizyon liderlerin merkez mekanizmasında; gelecek planının doğuş yeri, ayrıcalık ve zekanın birleşimi gibi cümlelerin karşılığını içinde barındırmaktadır. Vizyon ile hayali ayıran temel kavram ise rasyonel zihnin devreye girmiş olması ve oturaklı planlar yapmasıdır.
Misyon Nedir?
Misyon, şirketinizin gidiş yönünü ve mevcut durumu belirten kavramdır. Yaptığınız her şeyin özüdür. Hedefleriniz ve yaptığınız şeyler, misyon sayesinde ortaya çıkmıştır. Misyon, işletmelerin işleyişini ve kültürünü etkileyen en önemli şeydir. Eğer, ortaya çıkış amacınız, misyonunuz kötüyse o işe başlamadan 1-0 geriye düşmüşsünüz demektir. Unutmayın ki; sağlam bir misyon; ekibi, hedefe daha hızlı ulaştırır.
Misyon, pazarlama konusunda da çok önemlidir. Hizmetinizin türünü ve hedef kitleyi belirleme konusunda sağlam bir misyonunuz varsa pazarlama alanında başarılı olabilirsiniz. Eğer, sağlam bir misyonunuz yoksa kime hitap edeceğinizi bilmezsiniz ve pazarlama alanında başarısız olursunuz.
Misyon için şu soruları sormalısınız;
- Biz hangi işi yapıyoruz?
- Bizim hedef kitlemiz kimlerden oluşuyor? Kimlere hizmet vermek istiyoruz?
- Sağladığımız hizmetler neler? Ne tür hizmetler veriyoruz?
Örnek Misyon Cümleleri
- Kahve Dünyası: doğru kalite ve fiyat oranını dengeleyip, geniş ürün yelpazesi ile tüketici beklentilerini en üst noktaya taşımak.
- Sabancı Holding: Sürdürülebilen ve rekabetçi büyüme potansiyeli barındıran ‘’Stratejik portföyü’’ paydaşlarına değer kazandıracak biçimde yönetmek.
- Medipol Hastanesi: İnsanın en önemli değerlerinden biri olan sağlığa, çağdaş standartlara, bütüncül kalite anlayışı içinde toplumun değerlerine saygılı hizmet anlayışı sunmak.
Vizyon ile Misyon Arasındaki Fark
Misyon ve vizyon arasındaki fark şu şekildedir; vizyon gelecekteki hedef yazısı iken misyon mevcut durumu ifade eden yazıdır. Misyon kısa vadeli bir sunumken vizyon uzun vadeli bir ifadedir.
Önce Vizyon Mu Misyon Mu?
İlk olarak anlık durumunuzu belirtmeniz için önce misyon olmalıdır. Misyonunuzu belirledikten sonra geleceğe dönük hedeflerinizi vizyon yazınızda kısa ve öz bir şekilde iletebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Tüketici Davranışı Nedir?