Silva Network Online Eğitim Rehberi
Silva Network network marketing eğitimleri sayfamıza hoş geldiniz. Networkokulu.net olarak güzel bir eğitim geçirmenizi dileriz. Bu içeriğimizde, 28 Mayıs Perşembe, Silva Network eğitimi içerisinde geçen hikayelere, sözlere, videolara ve çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.
Zaman Yönetimi
Geri döndürülmesi mümkün Atılan ok, ağızdan çıkan söz gibi geri döndürülemeyen 3 şeyden biridir zaman.
Başarılı insanlar ile sırada insanlar arasındaki farklardan en önemlisidir belki zaman yönetimi. Biz belki ufak tefek bir işimizi bile yetiştiremediğimizden şikayet eder dururuz. Zaman yönetimine öncelik yönetimi de diyebiliriz.
80/20 Kuralı – Pareto İlkesi
Yeterli zamanımız hep olur, yeter ki onu doğru kullanalım. – Johann Wolfgang Goethe
Zaman ve hayat yönetimi kavramlarının hepsi içinde bize en yararlı olanı 80/20 kuralıdır. Kaşifin adı uyarınca PARETO İLKESİ de denir. (İtalyan İktisatçı Vilfredo Pareto) Pareto’ya göre toplum, doğal bir şekilde, para ve güç bakımından tepedeki %20’yi oluşturan önemli azınlık ile dipteki %80’den oluşan önemsiz çoğunluk arasında bölünmüştür.
Pareto daha sonra şunu keşfeder; Bu ilke hayatımızın her alanına sirayet etmektedir. Özellikle ekonomik alanda etkisini gösterir. Nasıl;
- Etkinliklerin %20’siyle sonuçlarımızın %880’ini elde edersiniz.
- Müşterilerinizin %20’sine satışlarınızın %80’ini yaparsınız.
- Ürün ya da hizmetlerimizin %20’sinden gelirimizin %50’ini elde ederiz.
- Yaptığımız işlerin %20’si ürettiğimiz değerlerin %80’ine karşılık gelir.
[read more]
Tüm bunların anlamı şudur; 10 maddelik bir listede yer alan işlerden ikisinin, geri kalan sekiz işin toplamı ya da daha fazlasına eşit bir değere sahip olduğudur.
Şimdi başarılı insanlar ile ortalama insanlar arasındaki farkı bir düşünün. Ortalama kişilerin hangi işi savsakladıklarını tahmin edebilirsiniz. Acı gerçek şu ki, insanların çoğu değer ve önem bakımından tepedeki %10 ya da %20’ye giren, yani ÖNEMLİ AZINLIKı savsaklamaktadır. Onlar bunun yerine en önemsiz %802le, yani sonuçlara pek az etkisi olan ÖNEMSİZ ÇOĞUNLUKla meşgul olmayı tercih etmektedirler.
Bütün gün meşgul görünen, fakat pek az iş beceren insanları görürsünüz. İşte bu insanların başarısız olmalarının nedeni budur.
Zaman yönetimi, aslında hayat yönetimidir.
Unutmayın; Ne olursa olsun, bir şeyi tekrar tekrar yaparsanız o, en sonunda bırakılması zor bir alışkanlık haline gelir. Gününüze düşük-değerli işlerle başlamayı tercih ederseniz, kısa zamanda bu yönde bir alışkanlık geliştirirsiniz. Hangisini seçeceğine siz karar vereceksiniz.
[/read]
Her başarısızlığın altında plansız bir eylem girişimi yatar. – Alex MacKenzie
ABCDE Yöntemi
Başarının ilk yasası yoğunlaşmadır; bütün enerjileri bir noktaya odaklama ve ne sağına ne de soluna bakmadan doğruca o noktaya yönelme. – William Mathews
Bir işe başlamadan önce planlamaya ve öncelikleri belirlemeye yeterince düşünsel yatırım yapmalısınız. Bu sizin, çok daha fazla önemli iş bitirebilirsiniz. Göreviniz sizin için ne kadar önemliyse onu savsaklamama konusunda o denli motive olursunuz.
ABCDE yöntemi, bir öncelik belirleme tekniğidir. O kadar basit ve etkilidir ki, tek başına sizi kendi sahanızda en üretken ve etkin insanlardan biri yapabilir.Peki nasıl yapacağız bunu?
Gelecek gün yapmanız gereken her şeyi içeren bir liste hazırlayın ve kağıt üzerinde düşünün. İlk işe girişmeden önce her maddeyi sınıflandırarak A,B,C,D ve E harfleri ile işaretleyin. Bunlar ne anlama geliyor bakalım;
[read more]
- A; Yapmanız şart olan, çok önemli işlerdir. Yapmazsanız sonuçlarına katlanırsınız. Bir tanıtım, bir müşteri ile görüşme, bir takip vs olabilir. Birden fazla varsa da A-1, A-2… yazarak önceliklerinizi tam belirleyin.
- B; Yapmanız gereken bir şey olarak tanımlanır. Ancak bunun sonuçları daha az can alıcıdır. İş hayatımızın yavru kurbağalarıdır. Yani onlardan birini yapmazsanız, hoşnutsuzluk ya da rahatsızlığa sebep olabilirler. Ancak kesinlikle A maddesi kadar asli değildirler. Önemsiz bir mesaja cevap vermek, elektronik postalarınızı kontrol etmek olabilir. A maddesi dururken, B maddesini yapmayın.
- C; Yapılması hoş olan, ancak yapılıp yapılmaması hiçbir şeyi değiştirmeyecek olan uğraşlardır. Arkadaşlara telefon etmek, bir çalışma arkadaşı ile kahve içmek ya da yemek yemek, kişisel meseleleri halletmek gibi konular girer. Çalışma hayatınıza herhangi bir etkisi yoktur.
- D; Başkasına devredilebilecek işlerdir. Yalnızca sizin yapabileceğiniz A grubu işler için, önemsiz işleri başkalarına devrederek kendinize zaman yaratmalısınız.
- E; Aslında hiçbir fark yaratmayacak, bu yüzden hep boş verilebilecek işlerdir. Bir zamanlar belki önemli olmuş olabilir. Ancak şuan yapılması n sizin için ne de başkası için önem arz etmez. Genelde alışkanlık icabı yaptığınız işlerdir. Ya da yapmaktan zevk aldığınız işlerdir.
[/read]
Eisenhower Tekniği
80/20 kuralı gibi çok etkili bir zaman yönetimi tekniği daha vardır. ABD eski başkanı Eisenhower tarafından geliştirilmiştir. ABD eski başkanı Dwight D. Eisenhower’ın geliştirdiği bu matris, bir koordinat sistemini “acil – acil değil” ve önemli – “önemli değil” olmak üzere 4 çeyreğe bölerek, yapılması gereken işlerin bu şekilde kategorilendirilip buna göre önceliklendirilmesine dayanır.
Önemli – Acil (Krizler) / Hemen yap : Maalesef hemen çözülmesi gereken, başka her işinizi bırakıp yapmanız gereken şeylerdir. Eğer çok dolu, esnek olmayan bir ajandanız varsa bütün işlerinizin aksamasına neden olurlar. Sizden hemen bir mail bekleyen müşteriniz gibi. Bunu ilk yapmalısınız. %20’lik kesime girer.
Önemli – Acil Değil / Senin yerine yapabilecek başka biri varsa ona devret: Genelde başkasının sizden yapmanızı istediği, sizin belirlemediğiniz ve sizin uzun dönemli planlarınıza hizmet etmeyen işler. Mesela 2 hafta sonra yapmanız gereken bir toplantıya hazırlanmak, yatırmanız gereken bir fatura olabilir. Bu kutudakilerin zamanlarını belirlemeniz lazım.
Önemli Değil – Acil / Ne zaman yapılacağına karar ver: Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge. Zamanınızın çoğunu buna ayırmaya çalışın. Yine burada da acil yatırılması gereken faturalar olabilir. Hayatınız için çok önemli değil fakat halledilmesi gerekir. Alternatif bir şekilde yapılmasının yollarını bulabilirsiniz.
Önemli Değil – Acil Değil / Daha sonra yaparsın: Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey fark ettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt eleyebilirsiniz. Sosyal medyanızı düzenlemeyi, kütüphanenizi düzenlemeyi içerebilir. Burada yapılacak işler hayatınıza daha az edecek olan %80’lik kesime girer.
Kavanoz Hikayesi
Zaman yönetimi üzerine harika bir hikaye:
Kellog Business School’da (Northwestern Üniversitesi) İş İdaresi mastır öğrencileri ile Zaman Yönetimi dersi profesörü arasında geçer…
Profesör sınıfa girip karşısında duran dünyanın en seçilmiş öğrencilerine kısa bir süre baktıktan sonra, “Bugün Zaman Yönetimi konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız” dedi. Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarttı.
Arkadan, kürsünün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı. Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döndü ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan “Doldu” diye cevapladılar. Profesör “Öyle mi?” dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağzından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu sallayarak mıcırın taşların arasına yerleşmesini sağladı. Sonra öğrencilerine dönerek bir kez daha “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Bir öğrenci “Dolmadı herhâlde” diye cevap verdi. “Doğru” dedi profesör.
[read more]
Ve yine kürsünün altına eğilerek bir kova kum aldı ve yavaş yavaş tüm kum taneleri taslarla mıcırların arasına nüfuz edene kadar döktü. Gene öğrencilerine döndü ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Tüm sınıftakiler bir ağızdan “Hayır” diye bağırdılar. “Güzel” dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşalttı.
Sonra öğrencilerine dönerek “Bu deneyin amacı neydi” diye sordu. Uyanık bir öğrenci hemen “Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır” diye atladı.
“Hayır” dedi profesör, “bu deneyin esas anlatmak istediği eğer büyük taşları baştan yerleştirmezseniz küçükler girdikten sonra büyükleri hiç bir zaman kavanozun içine koyamazsınız” gerçeğidir”. Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam etti: “Nedir hayatınızdaki büyük taşlar? Çocuklarınız, eşiniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayâlleriniz, sağlığınız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük taşlarınız belki bunlardan birisi, belki bir kaçı, belki hepsi. Bu akşam uykuya yatmadan önce iyice düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir iyi karar verin. Bilin ki büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz hiç bir zaman bir daha koyamazsınız, o zaman da ne kendinize, ne de çalıştığınız kuruma, ne de ülkenize faydalı olursunuz. Bu da iyi bir iş adamı, gerçekte de iyi bir adam olamayacağınızı gösterir.”
[/read]
Sözler
“Zamana bir kere hakim oldunuz mu, insanların bir yıl içinde yapabileceklerini gözlerinde ne kadar büyüttüğünü, buna karşılık on yıl içinde yapabileceklerini nasıl da azımsadıklarını anlayacaksınız.” – Anthony Robbins
Zamanı harcarsanız, o da sizi harcar!
[read more]
“Bir dakika çok geç olmasındansa, üç saat çok erken olması daha iyidir.” – William Shakespeare
“Zaman bekleyenler için çok yavaştır, korkanlar için çok hızlı, yas tutanlar için çok uzun, neşelenenler için çok kısa; ancak sevenler için zaman, sonsuzluktur.” – Henry Van Dyke
“Zamana verdiğimiz değer, başarı veya başarısızlığımızı belirler.” – Malcolm X
“Zaman hayatınızdaki tek paradır ve sadece siz onun nasıl harcananacağına karar verebilirsiniz. Başka insanların paranızı harcamasına izin vermeyin.” – Carl Sandburg
“Herhangi bir zamanda yapılacak olan, hiçbir zaman yapılamaz.” – İskoç Atasözü
“Zaman en az bulunan kaynaktır; eğer o doğru yönetilmiyorsa, hiçbir şey doğru yönetilemiyor demektir.” – Peter Drucker
“Bilgeliğin onda dokuzu, zamanı akıllı kullanmaktır.” – Theodore Roosevelt
“Bütün başarımı, işlerimi zamanında yapmaya borçluyum.” – Nelson Mandela
[/read]