Alışkanlıklarınızı Değiştirebileceğiniz 5 Yöntem!

Gündelik hayatımızda aldığımız kararların neredeyse yarısı alışkanlıklara dayanmaktadır. Bu alışkanlar üzerindeki kararlarımızın bazısı çok kritik olurken bazıları gündelik o anlık ihtiyaçlarımızı karşılamak için ihtiyaç duyduğumuz şeyler oluyor. Gündelik alışkanlıklarımız o güne vurduğumuz zaman belki ufak önemsiz görünüyor olsa da aslında totale yani büyük resime yansıtıp baktığımız zaman hayatımızın büyük bir kısmını etkilediğini söyleyebiliriz.

Çoğumuz bilinçsizce alışkanlıklar oluştururuz. Kötü alışkanlıkları bırakmak zor olabilir, ancak yeni araştırmalar doğru araçlarla kalıcı bir değişiklik yapabileceğinizi gösteriyor.

İşte alışkanlıkların nasıl değiştirileceğine dair beş yöntem.

 

1) Tetikleyicilerinizi tanıyın.

Alışkanlıklar, gün içinde belli etkenlerle tetiklenen ve yiyecek ya da sosyalleşme gibi bir ödülle güçlendirilen rutinlerdir. Rutini değiştirmek için, alışkanlık yaratan etkenlerin farkında olmanız ve bundan ne tür bir kazanç elde edeceğinizi öğrenmeniz gerekir.

 

2) Rutinlerinizi gözden geçirin

Alışkanlığınızı neyin tetiklediğinin farkına vardıktan sonra, bir sonraki adım, bu eski etkenleri yeni bir rutinde toplayıp ödüllendiren bir plan oluşturmak ya da bir rutini oluşturmak ve ödüllendirmek için yeni bir etken bulmaktır.

Alışkanlıklarınızın nasıl çalıştığını belirledikten sonra, “kötü” alışkanlıklarınızı yenileriyle geçersiz kılacak araçlara sahipsiniz.

 

3) Kendinizi ödüllendirin

Ne tür bir alışkanlığı değiştirmek istediğinizi değerlendirirken, alışkanlığınızın yarattığınız yeni alışkanlık içinde bu ödülü sağladığı görmek zorundasınız. Gerçekten zevk aldığınız bir ödül seçin.

 

4) Uyku ve yemek düzeninizi gözden geçirin

İyi bir gece uykusu vücudumuzla beraber beynimizi de dinlendirir. İyi dinlenmiş bir beyin, karar verme stresini uykusuz kalmış beyinden daha iyi işler. Yorgun bir beyin, eski alışkanlıklara iyi dinlenmiş birinden daha hızlı geçer.

 

5) Affet ve devam et

Bir alışkanlığı değiştirmek zor olur genelde çünkü edindiğiniz yeni sinirsel yollar yaratıyorsunuz veya beyninizi yeniden düzenliyorsunuz. Zaman zaman eski alışkanlıklara geri döneceksiniz. Ve Bu geri dönüşlerin cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Başarısız olursanız yapılacak en iyi şey denemeye devam etmektir.

Unutmayın, alışkanlığınızın nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, onu değiştirme gücünüz var. Bunu başarabilmek tamamen sizin elinizde. Dış bir motivasyon, itici güç beklemeden kendinizi motive ederek buna başlayabilirsiniz. Ve bugün ilk adım olabilir..