Analitik Düşünme Nedir? Analitik Zeka Ne Anlama Gelir?

analitik dusunme nedir

Analitik düşünme, bireyin aklını en iyi şekilde kullanmasıyla sosyal yaşantısı, eğitim ve iş yaşantısında başarıyı yakalaması anlamına gelmektedir. Analitik zeka, bireyin olaylara bütüncül bir şekilde yaklaşarak olayın veya durumun tüm bağlamlarını görüp anlamasıdır.

Analitik düşünen bireyler detaylara takılmadan olayın bütün yönlerini analiz etmektedir. Böylelikle şeffaf ve objektif biçimde olaylara yaklaşmaları mümkündür.

Contents

Analitik Zeka Ne Demek?

Analitik zeka, bir olay ve durum karşısında bütünsel bir şekilde çözüm odaklı düşünme stilidir. Konulara tümdengelimsel şekilde yaklaşarak sorunların detaylarını değil büyük resmi görmeyi başaran analitik kişiler her daim başarılıdır.

Detaylara takılmadan objektif biçimde durum değerlendirmesi yapabilen kişilerin analitik düşünce becerisi vardır. Olayları bütüncül olarak analiz edip varılması gereken sonuca varmak için analitik düşünceyi geliştirme pratikleri yapmak önemlidir.

Analitik Ne Demek?

Analitik, çözümsel anlamına gelmektedir. Analitik düşünce, bireylerin olay veya durumları bütüncül olarak inceleyerek çözüme varmaları anlamındadır.

Analitik düşünen insanlar olayların detaylarında takılan kimseler değil, büyük resmin ne olduğunun bilincinde olan kişilerdir. Bu sayede analitik düşünerek olayların çözümüne ulaşan bireyler, önyargılardan arınmış bir şekilde durumu anlamlandırabilmektedir. Düşünme becerilerinin gelişmesi için zeka oyunları, kitap okumak ve çeşitli yaratıcı aktivitelere katılmak önemlidir.

Analitik Düşünme Nasıl Geliştirilir?

Analitik düşünme, bilgileri tümdengelimsel bakarak değerlendirip bir sonuca ulaşmaktadır. Bireyler analitik düşünce stillerini geliştirmek için kitap okuma, zeka oyunları oynama ve yaratıcı aktivitelere katılma gibi yöntemler deneyebilmektedir.

Düşünmenin temelinde felsefe olduğu için sorgulayıcı bir zihin yapısına sahip olmak da önemlidir. Analitik düşünerek olayların farklı bağlamlarda nasıl ele alınabileceğini ölçümleyebilen bireyler, sosyal yaşamlarında başarılı olabilmektedir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilmektedir;

  • Roman Okumak İle Geliştirilir. (Özellikle Polisiye Romanlar)
  • Fantastik, Bilim Kurgu Tipi Filmler İzleyerek Geliştirilir.
  • Zeka Oyunları Oynayarak Geliştirilir.
  • Matematik Soruları Veya Sayısal Bulmacalar Çözerek Geliştirilir.

Analitik zekayı geliştirmek için çocuk yaşta bireylerin eğitim alması şarttır. Çocuğunuzu zeka oyunlarına, kitap okumaya ve farklı aktiviteler yapmaya yönlendirerek başarısına yardımcı olmanız mümkündür.

Analitik Düşünen İnsanların Özellikleri

analitik insanlarin ozellikleri

Analitik zekaya sahip olan insanlar, okumaya değer konuları okumakta ve zihinsel olarak kendilerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Analitik zeka belirtileri olan bireylerin en önemli özelliği iyi olan soruları saçma sorulardan ayırmalarıdır.

Bol bol çalışarak ve üreterek kişisel gelişimlerine katkı sağlayan bireylerdir. Sadece kendi fikrine yakın düşünceleri değil, karşıt fikirleri de araştırarak bir sentez yoluna giden kişilerdir. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilmektedir;

  • İyi Soruları Kötü Sorulardan Ayırt Ederler.
  • Tüm Fikirleri Araştırıp Sentez Yaparlar.
  • Tümdengelimsel Bakarlar.
  • Başarmaya Odaklı Hedefleri Vardır.
  • Düşüncenin İşlevi Ve Amacı Olduğuna İnanırlar.
  • Okumaya Değer Konuları Ayırt Ederler.
  • Doğru Olan İle Olmayan Varsayımları Ayırt Ederler.
  • Diğer Düşüncelere Ve İnsanlara Anlayışlıdırlar.

Analitik zeka türü olan bireyler çok yönlü kişiliklerdir. En önemli özellikleri zihinsel olarak kendilerini geliştirmeye odaklanıp bol bol okumalarıdır. Düşüncenin temelini sorgulama oluşturduğu için tüm fikirleri bilip, öğrenip en sonunda sentez yapmak analitik düşünenler için önemlidir. Bu nedenle, tek bir tarafa değil düşüncenin olduğu tüm alanlara meraklılardır.

Analitik Çözümlemeli Ne Demek?

Analitik kelime anlamıyla çözümlemeli anlamına geldiği için bir durumu olayı sonuca bağlamak olarak anlaşılabilmektedir. Bir sorunu aydınlığa kavuşturmak adına yapılan tüm çözüm girişimlerini kapsamaktadır.

Analitik düşünmek için olaylara bütünsel yaklaşabilmek gerekmektedir. Olayların detayında boğulmak yerine tüm yönlerini görerek büyük resmi çizmek önemlidir. Bunu başaran insanlar sosyal yaşamlarında, iş ve eğitim yaşamlarında başarılı olmaktadır.