Dijital okuryazarlık, yeni gelişen bir kavram olmakla beraber televizyon, bilgisayar, cep telefonu vb. araçların kullanımıyla ortaya çıkan iletişim ve bilgiye erişim yeteneklerini kullanmayı barındıran yeni bir okuryazarlık türüdür. Bilgiye erişimin yanında kişi bilgiyi analiz etme, araştırma, paylaşma ve üretme yeteneklerine de sahip olmalıdır. Dijital ve okuryazar kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkan bu kavramda dijital kavramı bilgiyi temsil ederken, okuryazarlık kavramı ise bilgiyi okuma ve üretmeyi temsil eder. Dijital okuryazarlık ve bilgisayar okuryazarlığı kavramları aynı gibi düşünülse de aslında değillerdir. Aradaki temel farklardan birisi bilgisayar okuryazarlığı sadece masaüstü bilgisayarlar ya da dizüstü bilgisayarlar için geçerliyken, dijital okuryazarlık bilgisayarlar, cep telefonu, televizyon vb. diğer cihazları da kapsamaktadır. Ayrıca bilgisayar okuryazarlığında kişilerden yazlım, donanım uygulamaları gibi becerilere de sahip olmaları beklenmektedir.
Contents
Dijital Okuryazarlık Sertifikası Ne İşe Yarar?
Dijital okuryazarlık sertifikası ile dijital okuryazarlık bilindiğinizi ve dijital okuryazarlık eğitimi aldığınızı kanıtlayabilirsiniz. Bu sertifikayı alabilmek için dijital okuryazarlık kursuna devam etmeniz ve kursun sonunda yapılacak olan sınavdan başarıyla geçmeniz yeterli olacaktır. Sertifikanızı özgeçmişinize eklemek yararınıza olabilir.
Dijital Okuryazarlığın Faydaları
- Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazları daha faydalı ve etkili kullanmaya başlanır.
- Daha geniş bir bilgiye erişim imkânı sağlar.
- Görünürlük artar böylelikle daha kolay fark edilebilirsiniz.
- Diğer kişilerle rahatça iletişim kurmaya olanak sağlar.
- Bilgi ve içerik üreterek para kazanılabilir..
İlginizi Çekebilir: E-Mail Pazarlaması Nedir?
Dijital Okuryazarlık Neden Önemlidir?
Günümüzde birçok iş ve eğitim dijital ortamlarda gerçekleşmektedir. Çağa adapte olmak için ve dijital ortamların sunduğu fırsatları kaçırmamak için dijital okuryazarlık öğrenmek önemlidir. Bilgiye erişim için en kolay ve en geniş imkânı sağlayan ortam yine dijital ortamlardır. Bu bilgilere erişim içinse dijital okuryazarlık şarttır. Çok fazla bilgi olduğu gibi fazlaca yanlış bilgiler de mevcuttur. Doğru bilgiye erişim için dijital okuryazarlığın gereklerinden olan bilgiyi analiz etme bu durumda devreye girmelidir. Pandemi koşullarılar birlikte her şey dijital ortama taşınmış ve çoğu kalıcı hale gelmiştir. Bu dönemde dijital okuryazar olmayan kişiler zorlanırken bu beceriye sahip olan kişiler avantajlı bir konuma gelmişlerdir. Kısacası hayattan geri kalmamak için dijital okuryazar olmak önemlidir.
Dijital Okuryazarlık Kursu Nedir?
Dijital okuryazarlık kursu, bilgiye erişim, bilgiyi analiz etme ve üretme becerilerini kazandırmayı amaçlayan, dijital okuryazarlığın avantajlarını ve dezavantajlarını anlatan kurslardır. Bu kurs kapsamında dijital cihazların kullanımı, internetin kullanımı, veri güvenliği, dijital imkanları kullanabilme ve bilgi iletişim teknolojilerini için insanları bilinçlendirme vb. eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler özellikle genç nesiller ve dijital okuryazarlık öğrenmek isteyen orta yaşlılar için idealdir. Kurslara herkes kayıt yaptırabilir. Ücretli kursların yanında birçok ücretsiz kurs olanağı da bulunmaktadır. Bu kurslar okullarda ve üniversitelerde ek olarak verilebilmekle beraber dijital ortamdan ya da belediyelerin açmış olduğu meslek edindirme kurslarında da alınabilmektedir. Kursu bitirebilmek için belirlenen devamsızlık sayısının üstüne çıkılmamalı ve kurs sonunda yapılacak olan sınavdan belirlenen barajı geçmeniz beklenmektedir.
Dijital Okuryazarlık Bileşenleri Nedir?
Dijital okuryazarlığın bileşenleri; doğru şekilde kullanım, kullandıklarını anlama ve üretebilme becerisidir. Doğru şekilde kullanım aşamasında kişinin teknolojik cihazları yeterli düzeyde kullanıp kullanamadığına bakılır. Kişinin teknolojik bir akıcılığa sahip olması gerekir. Web siteleri, internet, çevrimiçi veri tabanlarını da kullanabiliyor olması gerekir.
Kullandığını anlama bu aşmalardan en önemlisidir. Cihazları faydalı bir şekilde kullanmak, yanlış bilgileri ayrıt edebilmek için gereklidir. Kişinin Dijital medyayı anlamasına, bağlamsallaştırmasına ve eleştirel olarak değerlendirmesine yardımcı olan beceriler dizisidir.
Üretebilme becerisi, çeşitli dijital medya araçları aracılığıyla içerik üretme ve aktif bir şekilde iletişim kurma yeteneğidir. Üretebilmek dijital okuryazarlığın bir parçasıdır. Kişi üretemiyorsa tam olarak bir dijital okuryazar sayılmaz. Web sitesi, video içeriği ya da yazı içeriği gibi şeyleri üreterek internet ortamında yayınlamayı temel alan bileşendir.
Medya Okuryazarlığı Eğitiminin Amacı Nedir?
Medya okuryazarlığı eğitiminin amacı, bilgiyi doğru kullanan bilinçli bireyler ve nesiller yetiştirmektir. Bu eğitimle amaçlanan şeylerin başında bireylerin medya yapılarını tanıması, medyaya karşı eleştirel ve ayrıt edebilen bir bakış açısı geliştirmesi, medya araçlarının işleyişine dair bilgilendirilmesi gelmektedir. Bireyler bu eğitimin sonunda medya araçlarını etkili bir şekilde kullanabilecek, medya ortamındaki doğru ve yanlış bilgileri ayrıt edebilecek, medyadaki gerçek ve kurgu arasındaki farkları sezebilecek bir konumda olması hedeflenmektedir.
Dijital Okuryazarlık Kriterleri Nelerdir?
- İş birliği ve İletişim
- Eleştirel düşünebilme
- Bilgi akıcılığına sahip olma ve araştırma
- Yaratıcılık ve Yenilik
- Problem çözebilme ve karar verebilme
- Dijital Vatandaşlık