Kariyer hedefi, bireylerin geleceğe yönelik çalışma planlamasını kişisel özellikleri çerçevesinde hedeflemesidir. Bu tanım sayesinde işverenler, profilinizi görüntüleyerek iş için uygun pozisyona uygun olup olmadığınıza bakabilmektedir.
Profesyonel kariyer hedefi için sizi en iyi yansıtan şekilde bir cv oluşturup özelliklerinizi, hedeflerinizi ve yetkinliklerinizi yazmanız gerekmektedir. Kariyerinizde nasıl ilerlemek istediğiniz, yetkinlikleriniz ve bu zamana kadar gördüğünüz eğitimleri kaleme aldığınız bir tanım oluşturmanız gerekmektedir.
Contents
Kariyer Hedefi Nasıl Yazılır?
Bireylerin hayallerindeki işe kavuşabilmeleri için kendilerini tanıttıkları bir tanıma ihtiyaçları vardır. Bu tanımda, kişisel özellikler, eğitim durumu, yetkinlikler, yabancı dil bilgisi ve ilerlemek istenilen iş tanımı hakkında genel bir bilgi verilmekte ve kariyer hedefi yazılmaktadır.
Bireyler, hem kendilerini hem de yapmak istedikleri işin tanımını birleştirerek ortaya ilerlemek istedikleri misyonu koymaktadır. Etkili bir kariyer hedefi yazmak için kişisel yetkinlikler ve hedeflerin etkileyici bir biçimde kaleme alınması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: İyi bir satış danışmanı nasıl olmalı?
Kariyer Hedefi Örnekleri
Kariyer hedefi örnekleri bireylerin kendileri en etkin biçimde tanıttığı ve ilerlemek istedikleri işe yönelik bir misyon çizdikleri tanımdır. Örnek vermek gerekirse şöyle söylenebilir;
- ‘’Özel ve kamu kurumlarında insan odaklı operasyonel bir biçimde çalışmayı hedefliyorum. Kurumunuzda bulunacağım pozisyonda insanların ihtiyaçlarına en hızlı ve pratik biçimde cevap verebileceğime inanıyorum. Ayrıyeten, aldığım eğitim ve çeşitli sertifikaların da işimde yükselmemi sağlayan bilgileri bana aşıladığını düşünüyorum. Beni işe aldığınıza pişman olmayacağınızı kariyer hedefimde belirttiğim özelliklerden de anlaşıldığı üzere teğet etmek isterim.’’
- ”Şirketin belirlediği hedeflere ulaşmasında yardımcı olmak ve bunu yaparken kendi gelişimimi devam ettirmek istiyorum. Bu şirketin sahip olduğu tecrübe ve kaliteyi kişisel gelişimim için faydalı olacağına inanıyorum.”
Kariyer hedefi örnekleri, tamamen eğitim görülen alana özgü ve bireyin çalışmak istediği pozisyona göre değişebilmektedir. Kişiler, kendi portföylerini kendi yetenekleri ve ilgi alanlarına göre geliştirerek ilgili pozisyonlara başvuru yapabilmektedir.
Cv’de Kariyer Hedefi Olmalı Mı?
Cv’de kariyer hedefi mutlaka olmalıdır. İşverenlerin dikkatini çekmek için gerçekdışı olmayan hayallerinizin Cv’de kariyer hedefi bölümünde yer alması gerekmektedir. Özellikle amacınızın yer alması gerekmektedir.
Bir zorunluluk olmasa da bireyler kendilerini tanıtmayı ve beklentilerini yazmayı önemsemektedir. Bunun için Cv’de kariyeriniz hakkında hayal ürünü olmayan ve sizi yansıtan gerçekçi beklentilerinizi yazmanız önerilmektedir.
Yeni Mezun CV Kariyer Hedefi Nasıl Olmalı?
Yeni mezun cv kariyer hedefi bölümüne başvuru yaptığınız yer ile birlikte elde edebileceğiniz başarııları anlatmanız gerekir. Çünkü, bu bölüme nihai amacınız eklenir. Bunun haricinde, yapılan stajlar ve alanla ilgili çalışılan yerlerin deneyim bilgisi eklenmektedir.
Yeni mezun cv kariyer hedefi için en önemlisi, kişinin kendi karakterini yansıtan gerçek bilgilerdir. Bunun için, staj deneyimlerinin tarih, gün ve ay olarak verilmesi gerekmektedir. Gönüllü deneyimler, eğer bireyin kariyerine fayda sağlayacaksa bunların da eklenmesi önerilmektedir.
Kariyer Hedefi Kısmına Ne Yazılır?
Kariyer hedefi kısmına, kariyerinizdeki ilerleyen zamanlarda başarmak istediğiniz şeyleri ya da ileride kendinizi nerede gördüğünüzü yazmanız gerekir. Tabi, bu nitelikli bir cv içerisinde yapılmalıdır. Bunun haricinde, gönüllü deneyimler ve staj deneyimlerinin de eklenmesi önerilmektedir.
Kişinin kendisini gerçekçi bir şekilde tanıtması ve başvurduğu işin misyonuna uygun bir enformasyon vermesi gerekmektedir. Bireysel yetkinlikler ve kaç dil bilindiğine dair enformasyon verilmesi de ayrıyeten önemlidir. Başvurulmak istenen işin misyonuna uygun bir profil yansıtmak adaylar için bir adım önde başlamayı sağlamaktadır.
Kariyer Hedefi Belirlemek Neden Önemlidir?
Uzun süreli vizyon ve kısa süreli motivasyon için kariyer hedefi belirlemek önemlidir. Bireyler, başvuracakları pozisyonda rakiplerini elemek için kendi kimliklerini pazarlamak istemektedir.
Kariyer hedefi belirlemek, akademik anlamda yükselmek isteyen kişilerin hayatlarına bir vizyon katmaktadır. Sektörde başarılı bir çalışan olmak adına kısa süreli motivasyon kazanabilmek, kariyer hedefinin belirlenmesi ile mümkündür. Başvurulmak istenen pozisyonda birinci aday olarak seçilebilmek Cv’nin başarılı olmasını gerektirmektedir.
Kariyer Hedefiniz Nedir Sorusuna Verilecek Cevap?
‘’Kariyer hedefim, şirketin misyonuna uygun bir başarı sağlayabilmek ve alanda şirketi en ileriye taşıyabilecek potansiyeli göstermektir. Bunun için eğitimimde öğrendiğim enformasyonu pratikte uygulayabilecek yeterlilikte olduğumu size göstermek benim için önemlidir.’’
Kariyer hedefiniz nedir sorusuna verilecek cevap içerisinde en önemlisi, şirketin veya çalışılan kurumun geleceğini ileriye taşıma arzusudur. Bunu ön plana koyan bir birey, kariyerinde yükselme isteğini baştan üstlerine göstermektedir.
Kariyer Hedefi Sorularına Verilmemesi Gereken Cevaplar
- Kariyer hedefi sorusuna cevap verirken ”ben” odaklı cümleler kurmaktan kaçının. Şirket ben kelimesini olumsuz değerlendirebilir.
- Kariyer hedefi sorularında ya da CV’lerde yüksek maaş yazmak ya da söylemek işe alınmamanıza neden olabilir.
- Kendi hedeflerinizi anlatırken kesin ve değiştirilemez cümleler kurmayın.
- Kendinizden emin cevaplar vermeniz mülakat ve kariyer sorularında önemli yer kaplar. Mümkün olduğunda özgüvenli ve kendinden emin cevaplar verilmesi beklenir.
- ‘İşe ihtiyacım olduğu için başvurdum.’ ya da ‘Şirketinizin olanakları iyi olduğu için başvurdum’ gibi söylem ve kelimelerden uzak durun.
İlginizi Çekebilir: Halkla ilişkilerde iletişim süreci nedir?