Marka tescili, bir grup üretici ya da satıcının hizmetlerini tanıtmak, belirtmek ve rakiplerinden ayrılmak amacı ile belirlenmekte olan isim, sembol, terim, işaret, sözcük, renk ya da bu hususların çeşitli bileşenleridir. Marka tescili yapılmasının nedeni kişinin kendi markasını diğer markalardan ayırmak istemesidir.
Günümüzde markanın değeri giderek artmaktadır. İnsanların ilgisini çekebilmek için markaların büyük önem taşıması da bu değerin artmasına neden olmaktadır. Bir hak olan markanın korunması ancak bir tescil ile mümkündür. Marka tescili yapılabilmesi için belirli adımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yazımızı okumaya devam ederek marka tescili hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescilleme başvurusu yapabilmek için iki yol vardır. Fiziki evrak ile başvuru yapılabileceği gibi çevrimiçi başvuru yapılması da mümkündür. Marka tescili başvurusunda bulunabilmek için başvuracak kişinin tacir olması ve ticari işletmesinin bulunması gerekmemektedir.
Markaların her biri için ayrı bir tescil başvurusunun yapılması zorunludur. Bu nedenle birden çok marka için sadece bir adet başvuru yapılamaz. Marka tescil etme başvurusu, markanın sahibinin kimliği ile ilgili bilgi içermekte olan başvuru formunu, başvuru ücretinin ödendiğini belirten belgeyi ve benzeri belgeleri kapsamaktadır.
Marka tescil işlemi, başvuru yapıldıktan sonra TPE tarafından yürütülmekte olan idari bir süreç sonucunda gerçekleşmektedir. TPE tarafından yürütülen bu sürecin aşamaları aşağıda adım adım verilmiştir.
- Adım 1: Marka tescil işlemi yapabilmek için öncelikle tescil başvurusu yapılır.
- Adım 2: Yapılan başvuru TPE tarafından sınıflandırıldıktan sonra incelenir.
- Adım 3: Yapılan başvuru incelendikten sonra yayınlanır.
- Adım 4: Başvuruya itiraz yapılırsa yapılan itirazlar incelenir.
- Adım 5: Herhangi bir sorunun bulunmaması durumunda tescil belgesi verilir.
- Adım 6: Bir sorun bulunması durumunda tescil başvurusu reddedilir.
Marka tescilleme işleminin yapılması için gerekli olan bu aşamalar yaklaşık olarak 7 ila 9 aylık bir sürede tamamlanmaktadır. Başvurusu eksiksiz bir şekilde yapılmış ya da eksikleri giderilmiş olan bir başvuru, tescil edildikten sonra sicile kaydedilmektedir. Başvuru sahibine ise bu işlemler sonrasında “Marka Tescil Belgesi” verilmektedir.
Marka Tescil Belgesi Nereden Alınır?
Marka tescil belgesi gerekli evraklar ile hazırlık işlemlerinin tamamlanması sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmakta olan başvurular marka sahibi olan kişi tarafından ya da şirketler tarafından yapılabilmektedir. Vekil atama işlemi de marka tescil başvuru işlemi yapılarak tamamlanabildiği için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılabilmektedir.
Marka Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?
Marka tescili, markanızı korumak için yapılmakta olan bir işlemdir. Türk Patent Enstitüsüne yapılmış olan başvuru, sonrasında sınıf ve sınıflara ait olan yasal harç ve ücretlerin TPE’ye yatırılması gerekmektedir. Marka tescil belgesi, markanızın başka firmalar tarafından kullanılmasını engellemektedir.
Marka Tescil Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?
Marka tescil belgesi almak için yapılan işlemler ortalama olarak 8 ila 10 ay sürmektedir. TPE’ye eksiksiz olarak yapılmış olan marka başvurusu, veri girişi, hizmet ve mal kodlanması, arama ve inceleme aşamaları sonrasında herhangi bir neden bulunmaması durumunda üç aylık bir süre ile Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmaktadır.
Yayına bir itiraz gelmemesi durumunda tescil için gerekli olan evraklar talep edilmektedir. Evrakların giderilmesi halinde Marka Tescil Belgesi düzenlenmekte ve başvuru sahiplerine göndermektedir.
Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?
Marka tescil ücreti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenmektedir. Marka tescil ücreti yıldan yıla değişiklik gösterebilmekte olduğundan marka tescil ücretleri hakkında kesin ya da belirli bir bilgi vermek mümkün değildir.
Marka Başvuru Ek Sınıf Ücreti Nedir?
Marka Başvuru ek sınıf ücreti, dönemden döneme değişebilmektedir. Ek sınıf ücreti değişiklik göstermesi nedeni ile ücretler hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Marka başvurusu için verilen ek sınıf ücreti, kişiye ücretler hakkında bilgi verilirken belirtilmektedir.
Marka Tescili Kim Yapar?
Marka tescili, hak sahipleri tarafından mal ve hizmetleri için kullanmakta oldukları isimleri ya da işaretleri marka olarak tescil ettirmek üzere yapılabilmektedir. Türk Patent Enstitüsüne yapılacak olan başvuru, hak sahipleri tarafından yapılabildiği gibi enstitünün nezdinde işlem yapma yetkisi bulunan sicile kayıtlı olan resmi marka vekilleri tarafından da yapılabilmektedir.
Marka Tescili İçin Şirket Gerekli Mi?
Marka tescili alabilmek için başvuru sahibinin tacir olması ya da ticari bir işletmesinin bulunması gibi bir şart bulunmamaktadır. Şirketi bulunmayan kişiler de marka tescili için başvuru yapabilirler. Birden fazla marka için bir adet tescil yeterli değildir. Marka tescilinin her marka için özel olarak yapılması gerekmektedir.
Marka tescili alabilmek için gerekli olan belgeler aşağıda belirtilmektedir.
- Başvuru sahibinin kimliğinde yazan bilgileri içermekte olan başvuru formu
- Markanın bir örneği
- Hizmetlerin listesi
- Kanunda düzenlenmiş olan teknik şartname
- Başvuru ücretinin ödenmiş olduğunu göstermekte olan belge
- Rüçhan hakkı talep ücretinin ödenmiş olduğunu göstermekte olan belge
Yukarıda belirtilmekte olan belgeler eksiksiz bir şekilde teslim edildikten sonra başvuru yapılabilmektedir. Yapılmış olan başvuru üzerine marka tescili almak için gerekli olan idari süreç TPE tarafından yürütülmektedir. Bu sürecin sonunda kişinin marka tescili alabileceği ya da alamayacağı belirlenmektedir.