Okuduğumu Anlamıyorum Unutuyorum Diyenlere 7 Tavsiye

okudugumu anlamiyorum unutuyorum

Okuduğumu anlamıyorum unutuyorum sorunu, yanlış ortamda yanlış tekniklerle kitap okunması sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Defalarca okuyup anlamamak; yüksek ses, dikkat dağıtan şeyler, yanlış kitap okuma teknikleri ve kendini tam anlamı ile kitaba verememe nedenlerine bağlı olarak görülmektedir. Bu problem çözümsüz değildir. Vereceğimiz tavsiyeler ile birlikte okuduğunuzu rahatlıkla anlayabileceksiniz.

Okuduğumu Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

  1. Sessiz bir ortam bulun.
  2. Dikkatinizi dağıtan şeyleri ortadan kaldırın.
  3. Psikolojik olarak kendinizi hazırlayın.
  4. Mutlaka not alın.
  5. Okuma hızınızı ayarlayın.
  6. Detaylara takılmayın, ana fikir üzerine yoğunlaşın.
  7. Beslenme ve uyku düzeni çok önemli.

1.Sessiz Bir Ortam Bulun

Okuduğunuzu anlamak için ilk olarak dikkatinizi hiçbir sesin bozmaması gerekir. Sesli bir ortamda okuma yaparsanız en ufak bir sese tekrar başa dönebilir, okuduğunuzu anlamıyor olabilir ve unutabilirsiniz. Bunun için şunları yapın;

  • Telefonunuzu sessize alın.
  • Aile fertlerinden uzak bir yerde durun.
  • Kütüphane gibi sessiz yerleri tercih edin.
  • Sesi engelleyen kulak tıkaçlarını kullanabilirsiniz.

2.Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırın

Paragrafı okuyorum anlamıyorum gibi bir probleminiz varsa ilk olarak aklınızın elektronik cihazlarda kalmaması gerekir. Öğrencilerin, sosyal medya platformlarda çokça vakit geçirmeleri ders çalışmalarına engel olmaktadır. Öğrenci, sürekli olarak telefona bakacağı için dikkatini toparlayamaz ve bu bağlamda da kafasını derse veremez. Bunun için şunları yapın;

  • Telefonunuzu uçak moduna alın.
  • Eğer, önemli bir telefon bekleniyorsa telefonunuzu sessize alın.
  • Telefonunuzu kapatabilirsiniz.
  • Telefonunuzu odanızdan dışarıya çıkartın.
  • Bilgisayarınızı kapatın.

okudugumu anlamiyorum

İlginizi Çekebilir: 1-3-5 Kuralı Nedir?

3.Psikolojik Olarak Kendinizi Hazırlayın

Bir kitabı veya notu okumaya başladığınızda ‘’Ben bunu anlamam’’ dediğinizde o metni cidden anlamazsınız. Psikolojinin öğrenme üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Bizler, bu etkiyi olumlu anlamda değerlendireceğiz.

  • Okuduğunuzu anlamak için ilk olarak ‘’Ben başaracağım’’ sözünü eksik etmeyin.
  • Öğreneceğiniz konuların size neler kazandırabileceğini aklınıza yerleştirin.
  • Bunların sonucunda ise daha güzel bir yaşamın olacağına inanın ve okumaya başlayın.
  • Unutmayın, psikolojimizi olumlu yönlendirirsek başaramayacağımız hiçbir şey yok. Okuyorum ama anlamıyorum bir bahanedir. Bu problemin çözümü zihinsel ve çevresel faktörlere bağlıdır.

4.Mutlaka Not Alın

Cümle okuyup unutuyorum tarzında şikâyet eden bireylere, en basit yöntem olan; not almak önerilmektedir. Peki, nasıl? Şu adımları takip edin;

  • İlk olarak kâğıda o günün tarihini ve saatini yazın. Böylelikle notu ne zaman aldığınızı unutmayacaksınız.
  • Eğer, hemen unutuyorsanız cümle cümle not almanızda fayda var. 1 cümlenin özeti 2 kelime dahi olsa not almanızda fayda var.
  • Notu düzenli bir şekilde almak için madde madde ayırarak ilerleyebilirsiniz. Eğer, paragraf şeklinde farklı bölümleri birleştirirseniz anlaşılmayabilir.

5.Okuma Hızınızı Ayarlayın

Okuduğunu unutma problemi, çok hızlı okumaya çalışmaktan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Unutmamak gerekir ki; çok hızlı okumak bir marifet değildir. Aksine, orta düzeyde okumak ama okuduğunu anlamak bir marifettir. Bu nedenden dolayı da okuma hızımızı belirleyeceğiz. Peki, bunu nasıl yapacağız?

  • Kafanızda okuma hızları belirleyin ve bunu uygulayın.
  • Mesela, orta hızda okuyarak ne kadar anladığınızı belirleyin. Düşük hızda okuyarak ne kadar anladığınızı belirleyin. Bu tamamen sizin kişisel becerinize kalmıştır.
  • Son olarak okuma hızınızı bulduysanız bol bol tekrar yapın. Daha sonraki süreçte ise bu hızı ‘’Anlayarak’’ arttırmaya çalışın.

6.Detaylara Takılmayın Ana Fikir Üzerinde Durun

Bazı okuyucular, gereksiz detaylar ile hafızalarını dolduruyor olabilir. Gereksiz olaylar, gereksiz bilgiler sizi o doğrultuda yönlendirir. Sizin yapacağınız şey; kitabın konusu çerçevesinde ana fikri belirlemek ve ana fikir çerçevesindeki düşünceleri kavramak. Ana fikir dışındaki küçük detaylar ile uğraşırsanız sizin için zaman kaybı olabilir.

7.Beslenme ve Uyku Düzeni Çok Önemli

Sağlıklı beslenme ve uyku düzeni, öğrenme üzerinde doğrudan etkilidir. Akşam 10 gibi uyuyup sabah 7 gibi kalkmak sizi dinç tutacaktır. Böyle bir programda zihninizde öğrenmeye açık olacaktır. Eğer, gece 5’te yatıp öğlen 13.00’da kalkıyorsanız yorgun bir şekilde uyanacaksınız. Bunun sonucunda da ne yazıkki öğrenemeyeceksiniz.

Okuduklarım Aklımda Kalmıyor Bunu Çözer Miyim?

Bu problem, yukarıdaki tavsiyeler dikkate alındığında çok kolay bir şekilde çözülmektedir. Siz kendinize inandıktan sonra çözemeyeceğiniz hiçbir problem yok.