Özgüven Kazanmanın Yolları Nelerdir? 10 Etkili Tüyo

Özgüven Kazanmanın Yolları Nelerdir? 10 Etkili Tüyo

Özgüven kazanmanın yolları; ne istediğinizi bilmek, kendinize karşı saygılı olmak, başarısızlıktan korkmamak, kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek, kıyas yapmamak, zararlı insanları uzak tutmak, yapıcı bir şekilde yapılmayan eleştirileri reddetmek olarak sıralanabilmektedir. Bunlara ek olarak da özgüven kazanmak için yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

  1. Kendinize güvenin.
  2. Ne istediğinizi bilin.
  3. Kendinize karşı saygılı olun.
  4. Başarısızlıktan asla korkmayın.
  5. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin.
  6. Hiçbir şekilde kıyaslama yapmayın.
  7. Zararlı insanlardan uzak durun.
  8. Yapıcı olmayan eleştirileri reddedin.
  9. Gerçekçi hedefler belirleyin ve hedefe odaklanın.
  10. Kişisel bakımınızı yapın.

1.Kendinize Güvenin

Özgüven kazanma yolları arasında ilk olarak kendinize güvenmeniz gerekir. Bütün başarıların, özgüven kazanmanın ve problemlerle başa çıkmanın ilk adımının kendinize güvenmek olduğunu asla unutmayınız. Kendine güveni olan bir insan sürekli olarak özgüvenlidir. Yapacağından emindir ve asla geri adım atmaz. Bu konuda tereddüt yaşıyorsanız aşağıdaki soruları kendinize sorun ve kendinizi motive edin;

  • Benim neyim eksik?
  • Onlar başarıyorsa ben neden başaramayayım?
  • Benim hangi özelliklerim onlardan üstün?
  • Her insan gibi ben neden başarmayayım?

2.Ne İstediğinizi Bilin

Özgüven yükseltmek için ilk olarak hangi konuda neyi istediğinizi iyi bir şekilde tespit etmeniz gerekir. Bu tespitleri yaptıktan sonra kendinize güveniniz artacaktır. Bir hedef belirlediğinizde o hedef çerçevesinde yaptığınız çalışmalar sizin motivasyonunuzu yükseltecektir. Motivasyonunun yükselmesi ile birlikte de özgüveninizde artış olacaktır. Ne istediğinizi bilirseniz, hedefe odaklanma şansınız çok yükselir. Kendinden emin bir insan, özgüvenlidir.

3.Kendinize Karşı Saygılı Olun

Özgüven kazanmanın yolları bellidir ancak unutulan bir kriter vardır; ‘’Saygı’’. Saygı kavramını başkalarına karşı sürekli olarak kullanıyor olabilirsiniz ancak en önemlisi kendinize karşı kullanmanızdır. Kusurlarınız ile barışın, başarısızlıklarınız ile barışın ve her ne olursa olsun vücudunuzu sevin. Kendinize saygı seviyeniz arttıkça dış söylemleri bir köşeye bırakacak özgüveninizi yükselteceksiniz.

4.Başarısızlıktan Asla Korkmayın

Başarısızlıktan korkmak sizin kendinize karşı olan güveninizi kaybetmenize neden olacaktır. Bu nedenden dolayı da asla ve asla başarısızlıktan korkmayın. Büyük sonuçları olabilecek, sizi ciddi anlamda kötü duruma düşürebilecek yarışın içerisine girmeyin. Kendinize güvenilirseniz, başarısızlıktan korkmanız mümkün olmaz.

İlginizi Çekebilir: Liderlik Ne Demek?

5.Kendinizi Olduğunuz Gibi Kabul Edin

Bazı durumlarda insanlar oldukları konumu kabul etmezler. Gerek fiziksel yapısı gerekse sosyal konumu, insanları rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık, normal bir ortamda kendinizi daha geri plana çekmenizi ve güveninizin olmamasına sebebiyet verebilir.

Kendinizi karşınızdaki inşalarla denk görmemeniz, sizi 2.sınıf bir insan gibi algılatabilir. Bunu algılayan sizler, bu durumu çözmek için bütün kusurlarınızla ve olduğunuz konumla barışmanız gerekir. Kendini seven insanın karşısında durabilecek herhangi bir problem yok.

ozguven kazanmak

6.Hiçbir Şekilde Kıyaslama Yapmayın

Düşük özgüveni yükseltmek için başkası ile kendinizi kıyaslamayın. Bütün insanlar, aynı özellikler ve beceriler ile yaratılmamıştır. Bu yüzden dolayı da her insanın farklı özellikleri bulunmaktadır. Bir kişi, bir alanda sizden iyi olabilir ancak başka alanlarda da siz iyi olabilirsiniz. Keşfedilmemiş özelliklerinizi keşfetmeye çalışın. Bu özelliklerinizi en iyi şekilde kullanın.

‘’Kendinizi sadece kendinizle kıyaslayın’’

7.Zararlı İnsanlardan Uzak Durun

Zararlı insanlar; bir işi yapmaya başlamadan önce ‘’Yapamazsın’’, ‘’Başaramazsın’’ gibi olumsuz düşüncelerini sürekli olarak dile getiren kişilerdir. Bu kişiler, olumsuz düşünceleri ile özgüveninizin düşmesine sebebiyet verebilir. Oluşturdukları başarısızlık algısıyla birlikte sizin kendinize olan inancınızı kaybetmenize neden olabilirler. Bu yüzden dolayı da bu tarz insanları hayatınızdan uzaklaştırmanızda fayda var.

8.Yapıcı Olmayan Eleştirileri Reddedin

Yapıcı olmayan eleştiriler, hem hevesinizi hem de özgüveninizi düşürecektir. Bu eleştiri türünü genelde yukarıda belirtilen zararlı insanlar yapmaktadır. Buna ek olarak sizi çekemeyen ve o alanda başarılı olmanızı istemeyen kişiler de yapabilir. Sizi geliştirmeye teşvik etmeyen hiçbir eleştiriyi kabul etmeyin. Yapıcı eleştirileri kabul edin.

9.Gerçekçi Hedefler Belirleyin ve Hedefe Odaklanın

Bazı insanlar, başaramayacakları uçuk hedefler koyabilir. Bu hedeflerin ulaşılmaz oluşu, gerekli bilgi birikimi ve becerilerin olmaması ciddi anlamda özgüven eksikliği yaratacaktır. Buna karşı, ne istediğinizi, neyi yapabileceğinizi bilmeniz gerekir. Eğer, başarabileceğiniz bir hedefi belirleyip o hedef çerçevesinde hareket ederseniz ciddi anlamda kendine güvenin bir insan olarak hareket edeceksiniz.

10.Kişisel Bakımınızı Yapın

Kimi insan, dış görünüşünden dolayı insan içine çıkmaz istemez. Dış görünüş, özgüven eksikliğine sebebiyet verebilir. Buna engel olmak için;

  • Tarzınızı değiştirebilirsiniz.
  • Güzel bir saç tıraşı olabilirsiniz.
  • Güzel parfümler kullanabilirsiniz.
  • Spor yapabilirsiniz

ozguven kazanma

Özgüven Ne Zaman Kazanılır?

Özgüven, kişinin kendini tanıması ile birlikte kazanılmaya başlanır. Kişi kendini tanıdıktan sonra yapabileceklerinin farkına varır ve daha da özgüvenli bir hale gelir.

Özgüven Sonradan Kazanılabilir Mi?

Özgüven, sonradan kazanılabilen bir özelliktir. Kimi düşünürlere göre özgüven doğuştan gelmektedir. Bu yanlış bir varsayımdır. Kişiler, yukarıdaki detaylara dikkat ettiğinde özgüven kazanabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Özgüveninizi Nasıl Geliştirirsiniz? 

Özgüven Geliştirilebilir Mi?

Özgüven geliştirilebilen bir özelliktir. Özgüveninizi geliştirmek için kendinizi iyi tanıyıp, hedef koyup, başarılı olmak için çalışmanız gerekir. Bunun yanı sıra zararlı insanları yanınızdan uzaklaştırmanızda size yardımcı olacaktır.

Dönemsel Başarısızlıkları Önemsemeyin

Dönemsel olarak başarısızlıklar yaşanabilir. Örneğin, ergenlik döneminde yaşanan başarısızlıktan dolayı gelecek dönemlerde özgüvensizlik görülebilir. Bu özgüvensizlik nedenleri arasında yer almaktadır.

Dönemsel olarak yaşadığınız başarısızlıkları bir köşeye bırakın ve geleceğe odaklanın. Her başarısızlığa bir tecrübe olarak bakın. Hatalarınızı tespit edin ve bir dahaki sefere yapmamaya çalışın.

Özgüven Eksikliği Çocukluktan Gelir

Özgüven, çocukluk zamanlarında şekillenmeye başlamaktadır. Eğer, şu anda özgüvensiz bir yapıdaysanız o zamanlarda sizi özgüvensiz yapan olaylar bütününü ve kişileri tespit edin. Daha sonra olayları analiz ederek üstesinden gelmeye çalışın. Her şeyi başarabileceğinizin farkına varın. Sizi özgüvensiz yapan insanları uzaklaştırın.

Gerekirse bir psikolojik danışman ile görüşün ve bu problemi, psikolojik uzman desteği alarak çözün. Yukarıda belirtilenlere uyulduğu taktirde büyük ölçüde düzelme görülecektir.