Retro Pazarlama Nedir? Ne İşe Yarar? Örnekleri İle

retro pazarlama

Retro pazarlama, özellikle unutulmuş ya da eskimiş markaların, modellerin, ürün ya da durumların canlandırılarak yeniden hayat bulması adına geliştirilen yeni bir pazarlama stratejisidir. Bu pazarlama sayesinde insanların akıllarında eski anılar canlanmaktadır. Ve o insanların ürünü almaları için daha hızlı karar vermelerini sağlamaktadır.

Contents

İnsanların zihinlerinde bir canlandırma yapabilmek için de dikkat edilmesi gereken bir konu bulunmaktadır. Özellikle bunu yaparken markanın geçmiş halleri ile ilgili paralellik kurmak oldukça önemlidir. Markanın eski logoları, ambalajları ile bir bağ kurmak gerekebilir. Eğer bunlarla bir bağ kurmak istemiyorsanız eski bir ürünün yeniden yapılarak Retro görüntü sağlanabilmektedir.

Retro Pazarlama Kullanma Nedenleri Nelerdir?

  • Retro pazarlama kullanımı, markaların yıl dönümlerinde kullanmaları ve geçmişten günümüze yaptığı çalışmaları göstermeleri adına kullanılmaktadır. Ne kadar köklü bir firma olduğunu göstermek için yapılmaktadır.
  • Geçmişte satılmış ve çok memnun kalınmış bir ürünün yeniden piyasaya çıkarılarak satışları arttırmak adına hareket edilmektedir.
  • Markaların bulundukları konumlarda olmasını sağlayan ürünlerin bir vefa örneği göstermek adına yeniden ortaya çıkarılması adına yapılmaktadır. Aynı zamanda markanın imajında olumlu bir katkısı da bulunmaktadır. kullanımı oldukça faydalıdır.

Retro Pazarlama Ne İşe Yarar?

Retro pazarlama, hayatınızda derin izler bırakan ve en küçük anılarınızın bile canlandırmaya değer olan şeylerin yeniden hatırlanmasında size yardımcı olmaktadır. Özellikle markaların müşterilerinin duygularına odaklanması ve rekabetçi bu ortamda kendilerine yeni bir kapı aramaları retronun yapısını oluşturmaktadır. Bu pazarlama stratejisinin genel teması “geçmişe özlem” olarak bilinmektedir.

Bu durum logolardan ya da ambalajlardan tutun, aynı ürünün yeni versiyonuna bile uyarlanabilmektedir. Özellikle moda sektöründe sıkça karşılaşmak oldukça mümkündür. Özellikle sosyal medya da bu tür pazarlamalar dikkat çekerek önemli satışlara yol açmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Pazarlama Otomasyonu Nedir?

Retro Pazarlama Örnekleri

Retro pazarlama örnekleri arasında kesinlikle önde gelen örneklerden biri Nokia’nın 3310 modelini yeniden piyasaya sürmesi olarak bilinmektedir. Ya da Nintendo’nun bulundurduğu Pokemon GO ile herkesin sokağa dışarı çıkarması da retro pazarlamanın en büyük örneklerinden biridir. Ülkemizden örnek verecek olursak, Cem Yılmaz’ın İş Bankası reklamlarında yeniden oynaması kesinlikle iyi bir Retro pazarlama örneği olabilmektedir.

Bu örnekler, kesinlikle iyi olacak diye bir şey değildir. Kötü örnekleri de bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz Nokia’nın pazarlaması düşünülenden daha kötü bir etki yaratmıştır ve beklenen satış performansını yakalayamamıştır.

retro

Retro Pazarlama Neden Kullanılmalı?

Retro pazarlama kullanımı, kesinlikle doğru noktada ve doğru yerde kullanıldığında oldukça etkili olmaktadır. Özellikle son zamanlarda günümüz insanlarının geçmişe özlem duymaları herhangi bir objenin bile değerini arttırmaktadır. Gün geçtikçe hayatımızda oldukça büyük bir noktaya da gelecektir. Uzun senelerdir kullanılan ürünleri bulunan markaların bunu denemesinde oldukça fazla yarar bulunmaktadır.

Özellikle yeni pazarlama stratejilerini denemek, markaların yeniliklere açık olması oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu durum rekabeti korumak ya da güçlendirmek adına yapılmaktadır. Ayrıca müşteri ile duygusal bağ oluşturmanın en kolay yollarından biridir.

İlginizi Çekebilir: Pazarlama Çevresi

Retro Pazarlama Nasıl Yapılır?

Retro pazarlama yapabilmek için, markanızın eski görünümü ya da hali ile bir bağlantı kurmak oldukça önemlidir. Fakat bu bağlantı sağlanamıyorsa eski yıllara ait ürünlerin yer aldığı ya da o dönemi yansıtan reklamların yapılması gerekmektedir. Özellikle diğer pazarlama yöntemlerine kıyasla daha az bir maliyete sahiptir.

Yukarıda da belirtildiği gibi müşteri ile duygusal bağın en önemli adımı olarak bilinmektedir bu pazarlama şekli. Bu yüzden eskiden çok sevilen ve bağ kurulan bir ürünü alarak günümüze uyarlamak da bu pazarlama biçimine dâhil edilebilmektedir.