Sonbaharda Vücut Direncini Arttırmanın Püf Noktaları

Hayat planlandığı gibi gitmediğinde, kendimize acıyarak çaresizlik içinde ümitsizliğe kapılmamalı ve rüzgarın bizim için esmesini beklemeye izin vermemeliyiz

Sonbahar, hem mevsim  hem de beden  olarak kışa hazırlığın olduğu güzel bir mevsim olmakla birlikte bir geçiş dönemi olduğu için bağışıklık sistemimiz için tehlikeli bir dönem olabiliyor.

Hava sıcaklığının değişmeye başlamasıyla  vücudun dengesinde de biraz değişimler meydana gelir. Metabolizma  hızı   ve  vücut direncinde  düşüş olup hastalıklara daha yatkın hale gelebiliyoruz  bu bahar aylarında .

Peki Vücut Direncini Arttırmanın Yolları Nelerdir?

*Özellikle bahar aylarında vücudun direncini arttırmak için gereksinim duyduğumuz  vitamin ve mineralleri yeteri kadar almaya daha çok özen göstermeliyiz. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan özellikli A,C,E vitaminleri  olmazsa olmazlarımızdır.

Balık, süt,  yumurta , yeşil sebzeler ( ıspanak , kabak , brokoli gibi ) , domates   havuç ve  kayısı gibi  besinler  A vitaminin zengin kaynaklarıdır.

Limon , portakal , mandalina , kivi , kuşburnu , yeşilbiber ,maydanoz , roka , ıspanak  ve karnabahar  C vitamini  açısından  zengin besinlerdir.

Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem gibi) ,kuru baklagiller , tahıllar  ,yeşil yapraklı bitkiler  ve bunların yağları ise  E vitaminin zengin  kaynaklarıdır.

*Vücudun detoksunu ( toksin atımı )  en iyi sağlayan ve metabolizmayı çalıştıran en  değerli içeceğimiz su. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte  susama hissinde azalma  olsa da günde ortalama 10-12 bardak su tüketimine özen göstermeliyiz.Soğuk havalar  çay ve  kahve tüketimimizde   biraz  artışa neden olabiliyor ama bu içecekler kesinlikle su yerine düşünülmemelidir.Bu içecekler diüretik (idrar söktürücü) olup vücudun susuzluğunu daha da arttırmaktadır. Bununla  birlikte su tüketiminden bağımsız olarak günde 1-2 fincan bitki çayı içilebilir.

*Egzersiz planı yapabilirsiniz. Böylelikle yavaşlayan metabolizmaya biraz hız kazandırabiliriz. Ayrıca   bu mevsim, hava sıcaklığının azalmaya başlamasıyla  da daha rahat  egzersiz yapmamıza olanak sağlar. Yaptığımız egzersizler vücutta  endorfin  hormon salgısını da arttırır  ,  böylelikle  sonbahar ve kış döneminde artış gösteren depresyon hissini de azaltmış oluruz.

* Yeteri kadar omega 3 almaya özen gösterin. Omega 3’ün zengin kaynakları  yağlı balıklardan uskumru  ,sardalya ,  ton , somon   ve  yağlı tohumlardan ceviz, badem , keten tohumudur. Bu mevsim  balığın en bol bulunduğu  dönem. Omega 3 kaynagı olan balığa  ,  haftada 2 gün ızgara ya da fırında pişirerek bol limonlu salatalarla sofralarınızda yer veriniz.