Kitap Okurken Nasıl Oturmalıyız? Yatarak Okumak Zararlı Mı?

Kitap Okurken Nasıl Oturmalıyız?

Kitap okurken rahat bir pozisyonda dik oturarak okunmalıdır. Ayrıca kitap ile okuyan kişinin arasında en az 30 cm aralık olması gerekmektedir. Oturma pozisyonuna dikkat edilmez ve okurken arada mesafe bırakılmazsa sağlık sorunları yaşanmaktadır. Gözlerde ve omurgada sorunlar gözlemlenmektedir.

Göz sağlığının korunması için ışığın yeterli derecede olması çok önemlidir. Yanlış aydınlatmada, göz kuruluğu, baş ağrısı ve göz yorgunluğuna neden olmaktadır. Işık, sol omuz hizasından gelmeli ve okunan kitabın üzerinde düşmelidir. Kitap okuma sırasında ışığın yüze gelmesi kişiyi rahatsız etmektedir.

Yeterli miktarda ışık, düzgün pozisyon ve mesafe dışında ortamda çok önemlidir. Rahatsız edici unsurların olmadığı yer tercih edilmelidir. Bunun yanında duvar rengi koyu ise odayı karartır, açık ise odayı parlaklaştırmaktadır.

Contents

Kitap Hangi Mesafeden Okunmalı?

Uzmanlara göre kitap okuma mesafesi 30 ile 40 cm arasındadır. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Deda’ya göre de ideal kitap okuma mesafesi 30 – 40 cm’dir. Televizyon izleme uzaklığı ise 3 – 4 metredir.

Hangi Saatlerde Kitap Okunur?

En verimli kitap okuma saati sabah saatleridir çünkü beyin dinlenmiş ve rahatlamıştır. Buna bağlı olarak algılama gücü daha yüksek bir şekilde çalışmaktadır. Ders çalışma ve kitap okuma saatlerinizi sabaha alabilirsiniz. Tabi, bu durum boş vaktinize göre de değişiklik gösterebilir.

kitap okurken

Kitap Okuma Süresi Ne Kadar Olmalı?

Önerilen kitap okuma süresi 20 – 30 dakikadır. Bu süre, kişinin kapasitesine veya boş vaktine göre değişiklik gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: Okuduğumu Unutuyorum Ne Yapmalıyım?

Uzak Gözlüğü İle Kitap Okunur Mu?

Uzak gözlüğü ile kitap okunabilir. Gözünüzü rahatlayacağı ve daha iyi okuma deneyimi yaşatacağı için gözlüğünüzü kullanabilirsiniz. Eğer varsa okuma veya yakın gözlüğünü de kullanabilirsiniz.

Yatarak Kitap Okumak Zararlı Mı?

Yatarak kitap okumak uyku düzenini bozacağı için zararlıdır. Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Doktor Mehmet Karadağ, yatağa sadece uyku saatinde girilmesi gerektiğini söylemektedir. Mehmet Karadağ ‘’ Uykusuzluk sorunu yaşamamak için yatakta kitap okumak ve televizyon izlemek gibi aktiviteler yapılmamalıdır. Uyku zamanı için eşik saati belirlenmelidir. Uyku gelmediğinde yataktan çıkılmalı ve her gün aynı saate uyunmalıdır.’’ ifadelerini kullanmıştır.

Uykunun kaçmaması için yaklaşık 90 dakika önceden iş ve aktivitelerin kesilmesi gerekmektedir. Yatakta gevşeme rutini uygulayarak daha rahat uykuya geçilmektedir. Rutin gevşeme programı düzenli olarak uygulandığında uyku problemini büyük oranda çözmektedir. Bunun dışında yeterli ışık altında ve düzgün pozisyonda kitap okunmaz ise sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır.

Çok Kitap Okursak Ne Olur?

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, düzenli kitap okuyan kişilerin beyinleri yeni nöron oluşmasına katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Düzenli kitap okunduğunda beyin gelişip, algılama ve hızlı düşünme becerileri kazanmaktadır. Bunun yanında kişinin özgüveni artacak ve sosyal çevresinde iletişim kurma becerisi yükselecektir.

Çok kitap okunduğunda pratik düşünme, beynin hızlı çalışması ve mantıksal düşünme gibi beceriler kazanılmaktadır. Okuduğunu anlama arasındaki zaman kısalacak; kara verme, anlama, düşünme gibi benzer mekanizmaların diğer insanlara göre daha hızlı olduğu görülecektir. Bu da kişinin kriz zamanlarında daha hızlı ve mantıklı karar vermesini sağlayacaktır.

Fakat kötü bir pozisyonda, yetersiz ışık altında ve kitap ile kişinin arasındaki mesafeye dikkat edilmeden kitap okunursa gözde bozulma ve kamburluk gibi sağlıksal sorunlar ortaya çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kitap Nasıl Okunur?