Sponsor, kişilerin ya da firmaların kendilerini tanıtma adına yaptıkları çalışmadır. Sponsorlar, kendilerini tanıtma amaçlı tanımış, ünlü kişilere destek olurlar. Bununla birlikte sponsor olan firma ya da kişi de yaptığı tanıtım faaliyeti kapsamında ücret öder. Sponsorluk, kelime anlamına bakıldığında ise kendini tanıtma ya da destekleme amacıyla, kültür, sanat gibi etkinliklerin giderlerini karşılama olarak anlam kazanır.
Birinin sponsoru olması için bir etkinlikte isim yapmış ya da yapmaya aday biri olması gerekir. İnsanların tanıdığı kişilerin daha çok sponsor bulma olasılığı yüksektir. Örnek vermek gerekirse ülkemizde çekilen Youtube videolarındaki Youtuberlar’ın video içerisindeki konuşmalarında “desteği” ya da “sponsoru” ile videoyu size sunuyoruz dediği bütün eylemler sponsorluk kapsamındadır.
Sponsor Olmak Ne Anlama Gelir?
Sponsor olmak, bir kişinin herhangi farklı bir etkinlikte bir kurum ya da farklı birçok kişiyi maddi anlamda desteklemesi anlamına gelir. Kişiler, sadece maddi olarak değil manevi anlamda da destek alır. Bu destek neticesinde karşılıklı bir iş birliği sağlanır. İş birliği tamamen “kazan-kazan” durumunu kapsar.
İki taraf da karşılıklı olarak kazançlarını ön planda tutarlar. Genel olarak sponsor olan kişi ya da kurum karşı tarafa bütün olanaklarını sunar. Bu olanakları genellikle para ya da kazanç sağlayacak herhangi bir şeydir (Gayrimenkul, arsa, ev, hisse…)
Neden Sponsor Olunur?
Sponsor olan kişi ya da kurumlar markalarını ya da isimlerini tanıtmak için sponsor olur. Sponsor olunduğu andan itibaren bir taraf maddi ve manevi anlamda destek verirken diğer taraf ta firma ya da kişinin tanıtımını yapar. Örnek verecek olursak, Coca Cola, Türk Milli Takımının sponsoru olarak karşımıza çıkar. Bu sayede milli takımımızın antrenman kıyafetlerinde ve takım otobüsünde Coca Cola markasının logosu çıkar ve tanıtımı yapılır.
Sponsorlu Çalışmak Ne Demek?
Sponsorlu çalışmak, bir kişi ya da kurumun ünlü olan bir kimse ile yaptığı çalışma olarak karşımıza çıkar. Sponsor olan marka ya da kurum temsilcisi sponsorlu çalışmak istendiğinde ekran karşısına ünlü bir sanatçı ya da bir influencer ile birlikte kamera karşısına çıkar. Bu kamera karşısındaki birliktelik her zaman insanların gözünün önünde olur ve marka ile ünlü aslında eşleşir.
Örnek verecek olursak Cem Yılmaz’ın İş Bankası reklamı çok açık bir sponsorlu çalışma örneği olarak karşımıza çıkar. Burada Cem Yılmaz İş Bankası’nın tanıtımlarını yapar ve reklamlarında oynar. İş bankası denildiğinde de bir yerden sonra Cem Yılmaz akla gelir. Bu tam olarak sponsorlu çalışma ve iyi bir reklam örneğidir.
Instagramda Sponsor Olmak Ne Demek?
Instagramda sponsor reklamın yapılması ve küçük işletmelerin kendini tanıtması anlamında kullanılır. Instagram’da genel sponsorluğun dışında farklı anlamlara gelir. Sponsor olma konusunda ilk akla gelen anlamıyla kullanıldığı gibi küçük işletmelerin kendi tanıtımını yapması adına da Instagram üzerinde kendiliğinden sponsorluk oluşturulur. Bu durumun gerçekleşmesi için Instagram üzerinden Facebook bağlantısı kullanılarak yapılır.
Instagram üzerinden sponsorluk için reklam verildiğinde yapmış olduğunuz ayarlamalara göre ürününüz ya da markanız insanların ekranlarına düşer. Bu durum, sizin marka olarak bilinirliğinizin artması ve satışlarınızın beklediğiniz seviyelerin üstüne çıkması anlamına gelir.
Keşfet: Genel Kültürü Geliştirmek
Sponsorlu Ürün Ne Demek?
Sponsorlu ürün, Instagram gibi sosyal mecralarda reklamlı ürün olarak bilinir. Sponsorlu bir post karşınıza çıktığında sayfa sahibinin reklam verdiği anlaşılır. Bu durum genel olarak sosyal medyada kullanılır. Kullanıcılar daha geniş kitlelere ulaşmak için para karşılığında reklamlar yayımlar.
Herbalife Sponsor Nedir?
Herballife sponsorluk anlamında farklı şekilde çalışır. İlk olarak çalışma şekli insanlar arasındaki bilinirliği arttırmak adına satış yapan üyelere komisyon vermektir. Her üye satış yaptığı kadar, insanları çekebildiği kadar para kazanır ve bir sistem içerisinde bu durum devam eder. Genel olarak insanların arasında bu şekilde bilinirliği arttırmaya çalışır.
Bir diğer sponsorluk yöntemi ise bilinen yöntemdir. Genel bir reklam ağı oluşturulur. Mesela Cristiano Ronaldo belirli zamanlarda Herballife için gönderi paylaşarak ya da reklamında oynayarak markanın bilinirliğini arttırır ve karşılıklı bir kazanç sağlanır.
Sponsor Örnekleri
- Galatasaray Futbol Kulübünün göğüs forma sponsoru “Sixt” araç kiralama firmasıdır. Firma formanın göğüs bölümünde yer alabilmek için belirli bir miktar para öder.
- QNB Finansbank reklamlarında Aslı Enver’in bulunması.
- Orkun Işıtmak’ın Youtube videolarında yaptığı sponsorlu içerikler ve videolar.
- MasterChef programlarına “Pirge” bıçaklarının sponsor olması.
- Twitter üzerinde gündem bölümünde çıkan sponsorlu tweetler.
Farmasi Sponsor Nedir?
Farmasi sponsor olarak kişiler arası ilişkileri kullanır. Bir Farması satıcısı ürünlerini sattığı kadar komisyon alır. Aynı zamanda ürünlerden kendisi almak isterse de indirimli bir şekilde alma hakkına sahiptir. Bununla birlikte Farmasi satıcıları başka insanları sistemin içine almaya çalışır. Böylelikle hem satıcılar para kazanır hem de Farmasi yeni bir satıcı kazanır. Bu şekilde ürünlerin satışı artarken markanın da tanınırlığı artar. Farmasi markası bu yöntem ile binlerce satıcıya ve milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştır.
İlginizi Çekebilir: Makyaj Malzemeleri