Sporun türü ve vücut kitle endeksine göre değişiklik gösterse de spora başladıktan 2 ile 4 hafta sonra kilo vermeye başlanır. Vücut kitle endeksi 30’dan fazlaysa ayda 5 ile 7 kilo verilmesi mümkündür. Vücut kitle endeksi 25 ile 30 arasındaysa ayda 2 ila 4 arasında kilo verilir. Gereğinden fazla spor yapıp vücudu dinlendirmemek ve kilo vermek için az besin tüketmek sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturur.
Yağ Kaybı Ne Zaman Başlar?
Yağ kaybı spora başladıktan 30 dakika sonra başlar. Spora başlandığında glikoz ve yağ depoları kullanılır. Hafif tempolu ve az güç harcanan antrenmanlarda yağ deposu daha fazla kullanılır. Hızlı ve tempolu yürüyüşlerde 100 kalori harcandığında bunun %20’si yağlardan gider.
Spor dışında beslenme de kilo ve yağ kaybı için büyük önem taşır. Tüketilen besine dikkat edildiği gibi ihtiyaç duyulan kaloriden fazlası alınmaması gerekir. Günlük yaşam ve spor hayatı içinde tüm günden daha fazla kalori alınırsa kilo verilmesi imkansız hale gelir.
Diyete Başladıktan Kaç Gün Sonra Kilo Verilir?
Kilo verildiğini görmek için diyete başladıktan 10 ile 15 gün sonra tartıya çıkılması tavsiye edilir. Her gün tartıya çıkmak kişide umutsuzluğa ve özgüven eksikliğine neden olur. Diyet de spor gibi ilk haftadan etki eden özelliği yoktur. Diyetten vazgeçip soğumamak için ayın başında ve sonunda tartılması önerilir.
Hızlı Kilo Vermek İçin Kaç Saat Spor Yapmalı?
Hızlı kilo vermek için haftada en az günde 60 dakika spor yapılması gerekir. Haftanın 4 günü spor 3 günü de vücudu dinlendirilmesi önerilir. Yağ yakımı 30 dakikanın sonunda başlar. Yürüyüş, bisiklet sürmek, yüzmek, kas geliştirme ve HIIT kardiyo sporları hızlıca yağ yakımı sağlar.
İlgili İçerik: Genç Kalmak İçin Neler Yapılmalı?
Hızlı Kilo Vermek İçin Öneriler
- Dengeli Beslenin
Yakılan kaloriden daha az kalori aldığında kilo verilir ve buna açık yaratmak denir. Aşırı fazla gıda tüketildiğinde spor da yapılsa kilo verilmez. Gereğinden az besin tüketilirse hastalık, vücut direncinde düşme, halsizlik ve kas kaybı gibi durumlar oluşur. Uzun süre az gıda ile beslenilirse metabolizma yavaşlar ve kilo verme hızı düşer. Kişinin kendini aç bırakması ya da aşırı gıda tüketmesi yerine dengeli beslenmesi gerekir.
- Yağ alımını Düşük Tutmayın
Yağsız yemek, diyet yemeği ya da sağlıklı yemek gibi kavramlar doğru değildir. Vücudun sağlıklı kalması ve kilo vermesi için bitkisel yağlara ihtiyaç duyar. Hormonal sisteme olumlu etkisi olduğu gibi metabolizmanın da hızlanmasında yardımcı olur. Yağ tüketilmediğinde, yağda çözünen A, D, E ve k vitaminleri vücut alamaz.
- Geç Saatlerde Yemeği ve Uykuyu bırakın
Vücut belirli ve sistematik şekilde olmayı ister. On binlerce yıldır akşam saatlerinde uyumak insanın genetiğinde işlemiştir. Bu döngü bozulduğunda, kişide rahatsızlar oluşacağı gibi kilo alması da kaçınılmaz olur.
- Spor Yapın
Kilo vermenin altın kuralı tüketildiğinden daha fazla kalori yakmaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu ise fiziksel aktivite yapmaktır. Ağırlık antrenmanı, kardiyo seansları ve istikrarlı olmak kilo verilmesini sağlar.
- Diyetinize Yeşil Sebze Ekleyin
Bitki hücre çeperleri selülozdan olur ve insan bedeni yeşil sebzeleri verimli şekilde sindirip enerji olarak kullanamaz. Yeşil sebzeler lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Lif sayesinde kişi tok zanneder. Daha az besin tüketimi kilo verilmesinde yardımcı olur.,
- Kahve ve Yeşil Çay Tüketin
Kahve metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımını artırır. Düzenli egzersiz ve kahve kilo vermenin yardımcısıdır. Kafein sayesinde kandaki adrenalin artar ve adrenalin kandan yağ hücrelerine taşınır. Bu şekilde yağ hücrelerinin yakılması için sinyal gönderir. Yeşil çay antioksidan kaynağı olduğu gibi bitki bileşikleri içerir. Yağ yakımına yardımcı olduğuna dair bilimsel araştırmalar bulunur. Kahve kadar olmasa da içinde kafein barındırır.
- Acı Biber Tüketin
Acı biber, adrenalin reseptörleri sayesinde vücudun iç ısısını artırır ve kilo verilmesine yardımcı olur. Metabolizmayı da hızlandırır. Günlük kalori yakımını karşılamak için ideal yöntemlerden biridir.