Ekinezya Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

ekinezya bitkisi

Ekinazya bitkisi diğer bir adı ile Echinacea purpurea bağışıklık sistemine iyi gelen, dünya üzerinde görülen en etkili şifalı bitkilerden birisidir. Bağışıklık sistemine iyi gelmesi sebebi ile Kızılderililer tarafından sıkça kullanılmıştır. Dünyanın çoğu yerinde görülen bu bitki doğa içerisinde kendiliğinden yetişmektedir. Türkiye’de de bol bol bulunmaktadır.

Ekinezya bitkisinin boyu yaklaşık olarak 150 cm’dir. Uzunlamasına büyüyen bu bitkilerin, taç şeklinde yaprakları vardır. Belirli bir renge sahip değildir fakat en şifalı olanı genelde kırmızıya benzeyen bir renktedir. Bu da ekinezyadır. Ekinezya bitkisinin yaprakları, gövdesi ve kökü şifa için kullanılmaktadır.

Aloe Vera Nedir? Faydaları Nelerdir? >>

Contents

Ekinezya Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle bağışıklık alanında dünyada nam yapmış ekinezya bitkisi, birçok alanda ve rahatsızlıkta kullanılmaktadır. Dilerseniz, daha fazla uzatmadan ekinezya bitkisinin yararları konusu ayrıntılı işleyelim;

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.
  2. Şişkinliği ve kızarıklığı en aza indirir.
  3. Hücreleri güçlendirir.
  4. Fiziksel rahatlama sağlar.
  5. Cildi nemlendirir.
  6. Oksijen taşınmasını kolaylaştırır.

1.Bağışık Sistemini Güçlendirici Özelliği Vardır

Ekinazya bitkisinin özellikleri arasında en bilindik olanı bağışıklığa olan etkisidir. Ayrıca, mevsimsel meydana gelen sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Son zamanlarda yapılan 14’ten fazla çalışmada; ekinezyanın iyileştirici özelliği gözler önüne serilmiştir.

2.Şişkinliği ve Kızarıklığı En Aza İndirir

Şişlikler, kızarıklıklar ve doku tahrişlerine ekinezya bitkisi ilaç görevi görüyor. Özünde esansiyel yağı barındıran bu bitki cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Kullanılan krem şeklindeki bu ürünleri, bölgeye sürdüğünüzde etkiyi göreceksiniz.

ekinezya

3.Hücreleri Güçlendirir

Ekinezya bitkisinin faydaları hücrelere kadar işlemektedir. Hücrelerin, dayanıklılık seviyesini arttırmaktadır.

Argan Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? >>

4.Fiziksel Rahatlama Sağlar

Ağrı azaltmak içinde kullanılmaktadır. Özellikle de ameliyattan sonra ağrıları azaltmak için kullanılmaktadır.

5.Cildi Nemlendirir

Ekinezya Bitkisi, cildi nemlendirerek kırışıklıkları en aza indirmektedir. Bu bağlamda da gençlik için bir formül olduğu söylenebilir.

6.Oksijen Taşınmasını Kolaylaştırır

Ekinazya bitkisinin, oksijen taşınması konusunda olumlu etki yaptığı söylenmektedir.

Ekinezya Ne İşe Yarar?

Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Boğaz ağrısı, öksürük ve ateş gibi semptomları en aza indirdiği görülmüştür.

Ekinezya Tansiyonu Düşürür Mü?

Ekinezya bitkisi tansiyonu yükseltmektedir. Bağışıklık güçlendirici ve metabolizmayı hızlandırıcı bu bitki, fazla tüketildiği taktirde yüksek tansiyona sebep olabilir.

Ekinezya Çayını Kimler İçemez?

Ekinezya çayını karaciğer rahatsızlığı, diyabet ve böbrek problemi olan kişilerin denetimsiz tüketmemesi gerekir. Bu kişiler, doktor kontrolünde çayı tüketmelidir.

Ekinezya Çayı Fazla İçilirse Ne Olur?

Ekinezya çayı fazla içilirse baş dönmesi ve mide bulantısı gibi problemlere  sebep olabilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyonu da tetikleyebilir. Ölçülü içilmesi gerekir.

Ekinezya Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ekinezya, Türkiye’de Aydın’da yetişmektedir. Yaklaşık olarak 70 yıldır talep edilen bu bitki, birçok hastalığa iyi gelmektedir.

Ekinezya Ne Zaman Çiçek Açar?

Ekinezya, ülkemizde temmuz ayında çiçek açmaktadır. Ekinezya boyu 60 – 150 cm arasındadır.

Ekinezya Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Ekinazya bitkisi kullanımı çeşitli şekillerde yapılabilir. Örneğin; çay olarak sade bir şekilde tüketilebilir. Aynı zamanda harici olarak da tüketilmektedir. Makalenin son bölümünde ise ekinezya çayı nasıl yapılır? Sorusuna değinilecektir.

Özellikle cilt problemlerinde ekinezya bitkisi ezilmektedir. Bir hayli ezilen ekinezya bitkisi, daha sonra sorunlu bölgeye sürülmektedir.

Ekinezya Çayı Tarifi

Ekinezya çayı tarifinde ölçek; bir buçuk tatlı kaşığı kurutulmuş ekinezya bitkisidir. Daha önceden ısıtmış olduğunuz suyun içerisinde 7-8 dakika beklettiğiniz zaman ekinezya çayı hazır olacaktır. Mantığı, normal çay demleme ile aynıdır.

Yaban Mersini Nedir? Faydaları Nelerdir? >>