Sen Mi Yetersizsin, Hazırladığın CV Mi?

Yanınızda olduğunu belirten kişi baz alınarak işiniz kolaylaşacaktır.

İş hayatına yeni başlayanlar, iş değiştirenler, işinde memnun olmayıp yeni ufuklara açılmak isteyenler.. Çoğumuz bu süreçten hayatımızın bir kısmında geçmişizdir. Bu sürecin değişmeyen parçası ise özgeçmiş hazırlamaktır. Özgeçmiş işverenlerin  “neden sizi seçelim?”  konusundaki sorularını cevaplar nitelikte olmalıdır.

Sizi hatırlatacak bir algı

Peki daha yolun başında olanlar, özgeçmişim okullardan ibaret diyenler bu konuda ne yapmalı? Tabi ki bu kişiler daha önce böyle bir deneyim yaşamadıkları için özgeçmişine ne yazmalı, neler eklemeli, bu konuda oldukça kararsız kalacaklardır. Elbette ki var olan deneyimlerinizi eklemek  sizlere artı sağlayacaktır.

Fakat işveren sizin daha önce neler yaptığınızın yanı sıra, kendi işinde hangi pozisyonda onu zirveye taşıyabilirsin, ona nasıl farklı bakış açısı katabilirsin bu kısımla da ilgilenecektir. O yüzden sizler yeteneklerinizi, potansiyelinizi bu işte sergileyebileceğinizi o insanlara inandırmak zorundasınız.

Kişilerin üzerinde özgeçmişinizden sonra siz olduğunuzu hatırlatacak bir algı bırakmalısınız. Bu sebeplerden dolayı tecrübenizin olmaması sizin özgeçmişinizin eksik olduğunu göstermez. Kendinizi ispatlamak sizin elinizde.

Dil ve bilgisayar kullanımı

Günümüz iş yerlerinin olmazsa olmaz aradığı özellikler yabancı dil ve bilgisayar kullanımı alanındaki yeterliliklerdir.  Sizden başvuru formu doldurmanızı istediklerinde sorularda genellikle yabancı dil ve bilgisayar yetkinlik derecenizi sorgulayıcı maddeler bulunmaktadır.

Siz de özgeçmişinize varsa bu alanlarda aldığınız kurs, sertifika vb. ya da bilgi seviyenizi gösteren bir paragraf ekleyebilirsiniz. Bu iki özellik dışında ilgilendiğiniz alanda aldığınız farklı eğitim, staj, kurs, sertifika var ise özgeçmişinizde bulundurabilirsiniz.

Kişisel özellikler

Kendinizi ön plana çıkaran bir başka deyimle sizin seçilmenizi sağlayacak kişisel özelliklerinizi ekleyebilirsiniz. Çelişkili cümlelere yer vermek, devrik cümleler kurmak, pozitif yaklaşımlardan uzaklaşmak, motivasyon düşürücü yargılar sunmak sizleri olumsuz yönde etkileyecektir.

Özenli davranmak

Her ne kadar önemsiz gibi görünse de özenle ve farklı şekilde tasarlanmış bir özgeçmiş işverenler tarafından fark edilmekte ve dikkat çekmektedir. Bu tasarımı yaparken farklı programlardan, internetten, çevrenizden yararlanabilirsiniz.

Abartıya kaçma

Fark yaratalım derken çok abartmak okunma oranını düşürecektir. Özgeçmişinizde 2 sayfayı aşmamaya dikkat ermekte fayda var.

Güncelleme

Başvurduğunuz işin özellikleri ve sizin özelliklerinizin uyuştuğunu göstermek adına sürekli aynı özgeçmişi her yere göndermektense, iş yerinin istekleri doğrultusunda yeteneklerinize yer vererek özgeçmişinizde güncelleme yapmak daha iyidir.

Referans

Özgeçmişinize ekleyeceğiniz referans  “ben bu kişiye kefilim” demektir. Yanınızda olduğunu belirten kişi baz alınarak işiniz kolaylaşacaktır.