“Takımlar ya başarılıdır ya da başarısızdırlar.”
Takımlar başarısız olduğunda, genellikle suçlama veya kafa karışıklığı ile bağlanmış kliklere dönüşürler. Her yerde görebilirsin: “Saldırgan çizgi oyun kurucu, geç atış için arkadaşını suçluyor; oyun kurucu topu sıkan alıcıyı işaret eder; alıcı, rakibinin serbest kalmasına ve pasa müdahale etmesine izin veren arkadaşlarına geri bakar. Herkes hata görmeye başlar ve suçu kendi görüş noktasından değerlendirir.”
İş dünyasında hemen hemen bütün iş, takım halinde yapılır. Kime sorarsanız sorun, onlar size katıldıkları takımların çoğunun ortalama ya da vasat olduğunu ya da iyi olduğunu ama çok iyi olmadığını söyleyecektir. Bununla birlikte, bazıları olağanüstü bir ekip deneyimlemiştir – kalıcı bir etki yaratan ve büyüklüğün nasıl göründüğü ve hissettirdiği için çıtayı oluşturan tür. Ve ne yazık ki, birçok dedikodu, sabotaj ve suçlayıcı normun olduğu toksik ekipleri hakkında da birçok konuyu hatırlarlar. Onlar da kalıcı bir etki yaratmıştır ama çok olumsuz.
İş geliştirme uzmanları tarafından, network ve pazarlama dünyasını yakından ilgilendiren bir araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırma ile birbirine güvenen sağlam bir takım oluşturmak için bazı noktalar bulunmuştur. Uzmanların yapmış olduğu bu araştırma şu şekildedir;
“Partnerlerim ve ben işimizi bitirdikten sonra ekip olarak çalıştık, her yıl, her tür takımın boyutlarını topladık ve bunları bir veritabanında sakladık. Anlamlı bir örneklem büyüklüğüne sahip olmak için yeterli takımla çalıştıktan sonra, verileri analiz ettik ve kalıpları aradık. Ayrıntı dağlarını ayrıştırdık ve orada gizlenmiş mesajı okuduk. Mesaj şuydu: Büyük takımları birbirinden ayıran net eylemler, davranışlar ve zihniyetler var.”
Sonuç veren yüksek performanslı bir ekip oluşturmak ve sürdürmek istiyorsanız, şu 8 adıma odaklanın:
-
Arkadaşlarına koşulsuz güven.
Sadık ekiplerde, ekip üyeleri, kimsenin sadakatini kanıtlamasını talep etmeksizin birbirlerine güvenirler. İyi zamanlar ve kötü zamanlar aracılığıyla birbirlerine güvenirler.
Ekipteki herkesten diğer ekip üyeleriyle ilgili devam eden güven meselelerini öncelikle ele almalarını isteyerek başlayın.
-
Olumlu niyetleri olduğunu varsayınız.
Sadık ekip üyeleri, birbirlerine bağlılığın avantajını verir. Kendi yargılarını kontrol eder ve birbirlerinin motivasyonları veya niyetleri hakkındaki varsayımlarını bir kenara koyarlar. Bir üye başka bir üyenin davranışını anlayamazsa, varsayımlarda bulunmak veya başkasına derdini anlatmak yerine doğrudan o kişiyle konuşur.
Ekipten, birbirleri hakkında olumlu niyet beslemeleri için pratik yapmalarını isteyin.
-
Takım arkadaşlarınızla değil, onlarla konuşun.
Sadık ekip üyeleri zorlukları doğrudan tartışırlar. Dedikodu yapmazlar ve bunun yerine farklılıkları saygılı ve zamanında çözmeyi seçerler. Her üye diğer tüm ekip üyelerine sadakat gösterir.
Başlamak için ekibinizden, ortaya çıkan sorunları doğrudan birbirleriyle doğrudan ele almalarını isteyin.
-
Takım arkadaşlarınızın başarısına dikkat edin.
Sadık ekip üyeleri birbirlerini desteklemek için zaman ayırırlar. Birinin kendi başına çözemediği bir sorun veya zorluk olduğunda devreye girerler. Her insan, başkalarına yardım etmek için kişisel fedakarlıklar yapar ve bir takım arkadaşının öğrenmesi ve büyümesi için samimi rehberlik sunar.
Takım arkadaşlarınızın başarısına ilgi göstererek başlayın. Kaygıları hakkında sorular sorun ve iyi bir dinleyici olun.
-
Takımın gündemini kendi gündeminizin önüne koyun.
Sadık ekip üyeleri, ekibin en önemli hedeflere ulaşmasını sağlamak için kaynaklarını ve kişisel işlerini feda eder. Herkes kendi egosunu kontrol altında tutar ve hedefleri için daha geniş bir bakış açısına odaklanır, böylece tüm ekip her bir bölümün nasıl daha büyük bir bütüne uyduğunu görebilir.
Ekipteki herkesle, paylaşılan hedefleri netleştirerek başlayın.
-
Takım arkadaşlarınızı ellerinden gelenin en iyisini yapmak için bastırın.
Sadık ekip üyeleri, ortak hedeflere ulaşmak için birbirlerine meydan okurlar. Kimse bir takım arkadaşını hayal kırıklığına uğratmak istemez. Bu yüzden daha çok çalışıyorlar ve daha fazlasını deniyorlar. Sadıklar, enerjilerini kendi sıkıntılarını izleyerek harcamazlar, böylece risk alabilir ve daha yükseğe erişebilirler.
Takım arkadaşlarınızdan sizi zorlamalarını ve yeni zirvelere ulaşmaları için itmelerini isteyerek başlayın.
-
Takımın karşılaştığı en zor konuları tartışın.
Sadık ekip üyeleri, titiz bir tartışmaya girer. En zorlu iş ve ekip sorunlarını, çelişkili görüşleri dile getirerek ve tartışarak tartışırlar.
Potansiyel olarak bölücü sorunları ortaya koyarak başlayın ve ne yaptığınızı ve nedenini açıklayın.
-
Zor olsa bile, takım arkadaşlarınıza geri bildirimde bulunun.
Sadık ekip üyeleri birbirlerine doğrudan geri bildirimde bulunur. Herkes birbirlerine sert mesajları söylemeyi kabul eder, böylece herkes hataları düzeltebilir ve performanslarını iyileştirebilir.
Yapıcı bir eleştiri için takım arkadaşlarınıza, neyi eksik yaptığınızı sorarak başlayın.
Bu kriterler, bulunduğunuz takım içerisinde görünüyor mu? Eğer değilse, neden daha azına karar veriyorsunuz? Eğer bir takım üzerinde çalışıyorsanız – ve neredeyse hepimiz yaparız – neden bu sekiz adımla başlayıp sadık bir takım oluşturmuyorsunuz?