Kısa hikayeler bölümümüzde bu defa ele alacağımız konu, etkili iletişim için çok önemli bir konu üzerine olacak. İletişimde karşı tarafa ileteceğiniz mesaj, istediğiniz şekilde ulaşmayabilir. Bu çoğu zaman bakış açısı farklılığından kaynaklanır. Mevlana’nın sözü ile pekiştirecek olursak: “Söylediğiniz şey karşınızdakinin anladığı kadardır.” Bu yüzden karşınızdaki kişiden beklediğiniz tepkiyi alamıyorsanız karşınızdaki kişiye empati kurmalı, onun penceresinden bakmalısınız.
İletişimi iyi olan insanlar gerekli bilgiyi karşı tarafa aktardıktan (ileti) sonra sorumluluklarının bitmediğini bilirler. Aslında iletmek istedikleri mesajın sadece söyleyen kişinin (gönderici) anlattıklarından ibaret olmadığını, karşı tarafın da (alıcı) anladığı şeyin önemli olduğunun bilincindedirler. Bu yüzden etkili iletişim konusunda karşı tarafın ne anladığına ve nasıl karşılık verdiğine bakılmalıdır.
Etkili İletişim Hayatımızda Nasıl Bir Noktadadır?
Çevrenizi eğer kısa bir süreliğine gözlemlerseniz, insanlar arasındaki sıkıntıların ana kaynaklarından birinin, iletişim eksikliğinden olduğunu göreceksiniz. Kişilerin mutlu ve de huzurlu bir hayat sürebilmeleri için bu konu olmazsa olmazdır. Çünkü bizler konuşarak, derdini, sıkıntısını ve mutluluğunu karşı tarafa ifade edebilen varlıklarız. Eğer bu açıdan olaya bakacak olursak, bizim bir şey anlatmamız yetmez. Karşı tarafın da konuyu, mesajı anlaması gerekir.
Etkili iletişim konusuna örnek olarak kısa hikayeler bölümümüzde, Sovyet Matematikçi olan Israel Gelfand’ın öğrencilerine anlattığı, ders alınacak bir anısını sizlerle paylaşacağız;
Ünlü matematikçi Gelfand, bir gün sınıfta matematiğin iletişim üzerine ne gibi bir etkisi olacağını soran bir öğrencisine şu örneği vermiştir;
- İnsanlar matematiği anlamadıklarını düşünürler, ancak bu tamamen onlara nasıl açıkladığınızla ilgilidir. Bir ayyaşa 2/3 mü yoksa 3/5 i mi büyüktür diye sorarsanız size cevap veremez. Ancak ona 3 kişi için 2 şişe votka mı yoksa 5 kişi için 3 kişi votka mı diye sorarsanız size doğru cevabı verecektir. Tabi ki 3 kişi için 2 şişe votka!
Kıssadan Hisse
Okuduğumuz bu kısa hikayede kıssadan hisse, eğer başarılı ve mutlu bir insan olmak istiyorsak, çevremizle etkili iletişim kurmalıyız. Anlaşılır olmak sadece anlatmak ile değil, karşı tarafın bizi anlamasıyla meydana gelir.
İnsanlarla sürekli diyalog halindeyiz. Hiç düşünüyor muyuz bu konuştuklarımızın ne kadarı anlaşılıyor? Düşünün! Yaşlı bir hastaya doktor tıbbi terimlerle hastalığı hakkında bilgi verirse hasta hiçbir şey anlamaz. Onun anlayacağı dilden sade bir şekilde açıklama yapması gerekir. Yani etkili bir iletişimde karşı tarafın anlayacağı şekilde bir anlatım yapılmalı, karşı tarafın ne anladığına nasıl karşılık verdiğine dikkat edilmelidir.