Geri Bildirim Döngüsü ile Daha Hızlı Öğrenin

Öğrenme hayatın çok önemli bir parçasıdır. Ne demişler,

“Öğrenmeyi bıraktığın gün yaşamayı bırak.”
Kariyerinizde ve işinizde geri beslemeyi öğrenmek gerekir. Öğrenme aynı zamanda kariyer arayışınızla ilgili depresyon ve memnuniyetsizlik için bir tedavidir. Geri bildirimlerden yararlanarak öğrenmeyi devamlı hale getirmek mümkündür.

Öğrenme, yaşam boyu geliştirmeniz gereken bir beceridir. Herhangi bir bilgi veya beceride uzmanlaşmak istiyorsanız , nasıl öğreneceğinizi öğrenmeniz gerekir . Etkili bir öğrenme süreci olmadan , kişisel gelişiminiz üzerinde önemli bir etkisi olmadan aynı öğrenme stillerini tekrarlamanız gerekebilir .

Şarkı bestelemek için doğal yeteneği olan bir arkadaş tanıyorum. Bana her zaman piyanoda bu şarkıları çalmayı seveceğini ama piyano çalmayı öğrenecek zamanı olmadığını söyler. Bir gün o müzik aletini çalma yeteneği ile uyandığında bile, piyanoda pratik yapmadan ve zaman geçirmeden, basit bir nota ilerlemesini nasıl çalıştıracağını asla bilemez.

Kariyer yolunda ilerlerken sınırlı bir zaman geçirmeye devam edeceksin. Öyleyse, öğrenme stratejilerinizi değerlendirmenize ve gerektiğinde ayarlama yapmanıza ne yardımcı olabilir?

Geri Bildirim Döngüsü Nedir?

Geri bildirim döngüsü, öğrenenin performanslarıyla ilgili bilgileri takdir ettiği ve öğrenme yöntemlerinin veya stilinin kalitesini optimize etmek için kaldıraç kullandığı bir süreçtir.

İşte bu tanımın bir dökümü:

Öğrenen: Odak, öğrencinin yorumlar yerine neler yapabileceği üzerinedir. Bazı taraflar ilgili geri bildirim sağlayabilir ve bu taraflar öğretmen, öğrenen, akranları veya otomatik sistemleri içerir.
Takdir: Bu geri bildirim tasarımında büyük bir aksamadır. Bir kavramı nasıl değerlendiriyor veya anlamlandırıyoruz? Öğrenmenin gerçekleşmesi için öğrencilerin ihtiyaç duyduğu beceriler nelerdir? Sürecin hangi özellikleri yeterli takdir veya duyu artırma sağlar?
Bilgi: Öğrencilere ne tür geri bildirimler veya bilgiler verilir? (Bireyselleştirilmiş, ayrıntılı, kişiselleştirilmiş, çoklu kaynaklar, görev odaklı, düşünme odaklı, vb.)
Performans: Geribildirim tek bir performans mı yoksa toplam performans mı olmalı?
Etki: Öğrenci geribildirimin etkisini nasıl ölçmektedir?
Kalite: Geribildirim detaylarının iyileştirmeye odaklanması gerekir. Kriter ne olurdu?
Bir geribildirim döngüsünün amacı, öğrenmede bir ilerleme sağlamaktır. Tüm konu alanlarında sıklıkla ortaya çıkacaktır.

Geri Bildirim Döngüsü Nasıl Oluşturulur?

Aşağıdaki adımları izleyerek geri bildirim işlemini düzenleyebilirsiniz.

1. Amaçları ve Kesin Sonuçları Belirleme

Öğrenme hedeflerinizi, elde etmek istediğiniz yeterlilik seviyesini ve ne zaman yeterlilik kazanmak istediğinizi tanımlayın.

Hedeflerinizi belirlemede bir SMART hedef tekniğini kullanabilirsiniz . Unutmayın, hedefler sizi gitmek istediğiniz yönden haberdar eden zihinsel sinyallerdir. Sonuçlar, emeğin gerçek ödülüdür.

2. Basitten Karmaşık Elementlere Doğru İlerleyin

Gerçekçi olmayan beklentiler, öğrencilerin vazgeçmelerine neden olan en büyük zorluktur. Başlamadan önce başarısızlığa kaydolmak istemiyorsanız, karmaşık kavramlara atlamak yerine basit unsurlarla başlayın.

En küçük konsepti atladığınızda ve yeni beceriyi kısa bir süre içinde tamamlama beklentisi ile yeni öğrenme görevlerini üstlendiğinizde başarısızlık söz konusudur. Hayal kırıklığına uğramak istemiyorsanız, yanmaya başladığınızda veya kendinizi delirtiyorsanız gerçekçi zaman dilimleri ayarlayın.

Her gün küçük iyileştirmeler yapın.
Daha büyük bir öğrenme hedefine ulaşmak için daha küçük adımların tutarlılığı ve birikimi gerekir. Öğrenme sürecinde motive olduğumuzda dev adımlar atıyoruz.

3. Kendinizi Test Edin

Zamanını boşa harcadığınızı bilmek için kendinizi değerlendirmelisiniz. Test şeklinde olmak zorunda olmamakla birlikte testler, öğrenme stilinizin etkili olup olmadığını kontrol eden bir konsept kanıtı sunacaktır.

İşte kendinizi test etmenin bazı yolları:

  • Konuyla ilgili derinlemesine bir tartışma yürütmek
  • Yeni becerilerden yararlanan bir işte olumlu eleştiriler alın
  • Uzmanlık kazanmadan önce ve beceriyi öğrendikten sonra görev verimliliğini tahmin edin
  • Bilginizi sınamak için çevrimiçi bir teste katılın
  • Önceki bilgilerinizi kontrol etmek ve herhangi bir bilgi boşluğunu keşfetmek için çevrimiçi kurslara katılın

4. Başkalarına Öğretin

Bu strateji benim için birkaç kez işe yaradı. Daha hızlı öğrenmek istiyorsanız, edindiğiniz bilgiyi öğretecek birini bulun.

Öğretim aynı zamanda bir öğrenme stratejisidir. Yaratıcılığınızı ortaya çıkarmaya ve kavramları farklı açılardan görmeye zorlar. Öğretmenin ne zaman yaptığını anlaması için karmaşık kavramları basitleştirirsiniz. Bu aynı zamanda, öğrendiklerinizi hatırladığınızda ve öğrendiklerinizi farklı öğrenme bölümlerinde organize ederken edindiğiniz bilgileri sağlamlaştırır.

Albert Einstein’ın dediği gibi

“Basitçe açıklayamazsanız, yeterince iyi anlamazsınız.”

5. Yansıtmak

Hiç kimse verim alamayacağı ve anlamlandıramayacağı şekilde öğrenme yaparak zaman harcamak istemez. Dolayısıyla, kendini yansıtma yaparak, öğrenme süreci boyunca karşılaştığınız zorlukları belirlersiniz.

Kendinize sorun: Öğrenme hedefine ne kadar ilerlediniz? Daha yüksek bir amaç veya uzmanlık seviyesine geçebileceğinizi düşünüyor musunuz?

6. Bir Mentor Bulun

Mentor, bir kavramı daha hızlı ve bütünsel olarak nasıl kavrayacağınız konusunda size rehberlik edecektir. Derslerde ve kitaplarda bulamayacağınız gerçek yaşam deneyimlerini ve fikirlerini size sunabilirler. Ayrıca beceri setinizdeki boşlukları kolayca tespit edebilirler.

Sadece bu da değil, mentorlar göz korkutucu zorluklarla karşılaştığınızda size ilham verebilir. Size önceki başarılarınızı hatırlatabilir ve sahip olduğunuz yetenekleri gösterebilirler. Çoğu zaman yeteneklerimizi unutuyoruz ve zayıf noktalarımıza odaklanıyoruz. Bu kişiler bu konuda size yardımcı olabilirler.

Etkili Geribildirim Döngüsü Nasıl Olur?

Geri bildirim döngünüzün etkili olduğundan emin olmak için 3 temel faktöre bakmak zorundasınız:

Tutarlılık
Hız
Doğruluk
Bir öğrenme ve büyüme kültürü yaratıldığında, geribildirim, sürekli büyüme ve gelişmenin çok önemli bir bileşeni haline gelir. Geri bildirim döngüsü ile, öğrenme süreci boyunca modeller üzerinde çalışırken yeni hedefler öğrenebilirsiniz.