İletişimde dinlemenin önemi, özellikle iletişim için gerekli olan sevgi ve güven ortamının oluşması için gerekmektedir. Böylelikle birbirini dinleyen insanlar kesinlikle daha iyi iletişim kurabilmektedir. Ayrıca dinlemenin yanlış anlaşılmaları giderici ve kopuklukları ortadan kaldırma gibi bir durumu da bulunmaktadır. Üstüne üstlük iyi bir dinleme yapmak karşıdaki inanın anlattıklarını çok daha iyi bir şekilde anlamanızı sağlamaktadır.
Dinleyerek konuşan insanlar bilgiye dayalı konuşmaktadır. Asla boş konuşma gibi bir durumları olmamaktadır. Daha çok öğrenecek insanlara karşı hoşgörü kazanmanın yolunu bulurlar. Ayrıca iyi bir dinleme ile karşınızdaki insana değerlisin mesajı vermeniz mümkündür. Son olarak dinlemeyi bilen insan objektif konuşma yapma konusunda son derece başarılıdır.
Contents
İletişimde Dinleme Türleri Nelerdir?
1.Etkin Katılımlı (Aktif) Dinleme
İletişimde dinleme türleri kesinlikle etkin katılımlı dinleme ile başlamalıdır. Burada konuşan söyleyeceğini söyler ve daha sonra dinleyici de kendi görüşlerini belirterek karşılıklı bir iletişim söz konusudur. Bu dinleme türünde kesinlikle geri iletim önemlidir. Soru cevap tekniği de bu dinlemenin kapsamını oluşturmaktadır.
2.Empatik Dinleme
Dinleyici kendisini konuşmacı ile özdeşleştirerek onun yerine koyar ve ne demek istediğinin dışında ne anlatmaya çalıştığını kavramaya çalışmaktadır. Ancak bu anlama karşısında bulunan konuşmacının değer yargılarına ve duygu durumuna göre dinleme yapmaktır. Bu şekilde dinleme yapan kişi karşısındaki insanın görüşü ile olayları ele almaktadır. Hem derinlemesine hem de duygusal bir dinleme gerçekleşmektedir.
3.Savunmacı Dinleme
Olumsuz bir iletişimde dinleme türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Dinleyici her söyleneni kendine söylemiş saymaktadır ve saldırı olarak kabul etmektedir. Bununla birlikte de kendini savunmaya başlayarak savunmacı dinlemeyi gerçekleştirmektedir.
4.Görünüşte Dinleme Ve Pasif Dinleme
İkisi de temelde aynı şeyi kapsamaktadır. Konuşmacının karşısında sadece dinliyormuş gibi yapmak ve kesinlikle anlatılana odaklanmamak olarak karşımıza gelmektedir. Kısacası bir rol yapma ve o rol kapsamında dinlememe söz konusudur.
İlginizi Çekebilir: Kişiler Arası İletişim Nedir?
İletişimde Dinlemeyi Engelleyen Faktörler Nelerdir?
İletişimde dinlemeyi engelleyen faktörler çevresel ve bireysel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar iletişimin gerçekleşmesini engelleyecek ve olumlu bir iletişimin yaşanmasını geciktirecek faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili İçerik: İletişim Nedir?
Çevresel Faktörler;
- Gürültülü ortamın bulunması,
- Mahremiyetsiz bir ortam,
- Ayaküstü yapılan mesafeli konuşmalar,
- Dış uyaranların fazla bulunduğu ortam.
Bireysel faktörler;
- İletişimde konuşan kişinin sürekli kendi yaşantıları hakkında söylemlerde bulunması,
- Dinleyen bireyin kaygılı, gergin ya da sıkıntı verici bir durumda olması,
- Algılama farklılığının bulunması,
- Kelime anlamlarının farklı algılanması,
- İletişim sırasında farklı konulara odaklanma.
Etkili Dinlemenin İletişim Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Etkin dinlemenin iletişim karşısında etkisi özellikle karşınızda bulunan insanla bir bağ kurmanızı sağlamaktadır. Kurulan bu bağ ile konuşma, anlama ve anlaşılma oldukça artacaktır. Onaylama ve istediğinizi daha rahat aktarma gibi bir pozitif bir ortam da oluşacaktır. Bunun yanında sosyal ilişkilerinin gelişmeye başlayacaktır.