İnsanların Potansiyellerini Öldüren 4 Yaygın Sorun

Hayatla ilgili üzücü gerçek, çoğu insanın asla maksimum potansiyellerine ulaşmaya yaklaşamadıklarıdır.

Hayatla ilgili üzücü gerçek, çoğu insanın asla maksimum potansiyellerine ulaşmaya yaklaşamadıklarıdır. Evet, bazı insanların daha büyük avantajlarla ve daha yüksek bir potansiyelle doğdukları doğrudur, ancak kendimize ulaşamayacak olursak, bu gerçekten önemli mi?

Genelde, içimizde bizi engelleyen sorunları görmemiz zordur. Gerçek kendini yansıtma kolay değildir, ancak bunu başarabiliyorsanız, kendini geliştirme yolculuğunuzda zaten diğerlerinin önüne geçersiniz. Pek çok insanın büyük potansiyelini öldüren yaygın sorunları vardır – bunlardan herhangi birinin sizin için geçerli olup olmadığını görmek için dürüstçe bakar mısınız?

Aristoteles’in dediği gibi;

“Kendini bilmek, tüm bilgeliğin başlangıcıdır.”

  1. Kendinizi daima başkalarıyla karşılaştırma

İnsanlar sosyal hayvanlardır ve bu nedenle çevremizdeki toplumdan oldukça etkileniriz. Bu nedenle kendimizi başkalarıyla kıyaslamak kaçınılmazdır. Kendimizi asla bundan tamamen kurtaramayacak olsak da, en aza indirmek için adımlar atabilir ve hatta lehimize bile kullanabiliriz.

Kendimizi daima başkalarıyla kıyaslamadaki problem şudur: başarı kişiseldir. Başarı, bir kişiden diğerine farklı bir şey demektir. Yani zengin bir arkadaşınızı kıskanıyor olabilirken, arkadaşınız kişisel ilişkilerle olan başarınızı kıskanmış olabilir!

Bir diğer sorun, elmalar ile elmalar arasında karşılaştırma yapmanın kendi değerinize zarar vermesidir. Bir 5 km maraton koşusu için antrenman yapmak ve tamamlamak için öz disiplini bir araya getirmeyi başardıysanız, kendinizi her 3 ayda bir tam maraton koşan arkadaşınızla karşılaştırmak, yaptığınız işin ‘buna değer’ olup olmadığını sormanıza neden olabilir. Bu hiç iyi bir şey değil.

Peki bu konuda ne yapmalı? İlk adım, hedeflerinizde net olmak ve gerçekten sizin için neyin başarılı olduğunu düşünmenizdir. Standart tanımı kabul etmeyin. İkincisi, bu elmalar-elmalar arasındaki karşılaştırmalar söz konusu olduğunda, onu motivasyon olarak kullanın. Kendine şunu söyle: “Vay, eğer herkes gibi sıradan insan olan o insan bunu başarabildiyse, ben de yapabilirim!”

  1. Farkındalık eksikliği

Bu listemizde iki numarada görünmekle birlikte, önem açısından, gerçekten bir numara olmalıdır. İlk önce neyi geliştirmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, kendinizi geliştirmeye başlayamazsınız.

İkilem şudur: İlk başta öz-farkındalıktan mahrum olduğunuzu anlamadığınızda öz-farkındalıktan yoksun olma problemini nasıl çözersiniz? Bu sonsuz bir döngüdür. Pekala, bu makaleyi okuduğunuzdan hemen sonra kendinize şunu sorarak başlayın: “Olmak istediğim yere ulaşmak için değiştirmem gereken davranışlarım ve kişiliğimin yönleri neler?”

Ve bu yönlerin ne olduğunu gerçekten belirleyemiyorsanız, güvenilir bir arkadaş edinin ve ondan başkalarının sizi nasıl algıladığına dair dürüst ve eleştirel geri bildirimler isteyin.

  1. Geri bildirim alamama

Gerçek: Hiç kimse eleştirilmekten hoşlanmaz. Eleştiriler, çoğunlukla olmasa da, egolarımıza ve öz imgemize acı veren bir darbedir. Eleştirilmeye verilen en yaygın tepki savunma olmak; çürük egolarımızı yatıştırmak için hatalarımızı rasyonalize etmeye çalışıyoruz.

Ancak, asla nesnel geri bildirim almayı ve kendimizi geliştirmeyi öğrenmememiz durumunda, asla tam potansiyelimize ulaşamayacağız. Dürüst geri bildirim, nerede eksik olduğumuzu ve nasıl gelişebileceğimizi bilmemizi sağlar. Takdir edilecek bir hediye, puanlanacak bir hakaret değil.

İşte sürtünme: eleştiri ve geribildirim arasında bir fark var. Çizgiler genellikle bulanık olsa da, genel eleştiride değer düşüklüğü eğilimi vardır, bu yüzden geri dönüşler nasıl geliştirilebileceğine odaklanırken, genellikle bu kadar kişisel hissetmesinin nedeni budur. Ne yazık ki, yaşamdan geçtikçe, kendimizi, geribildirimden çok (daha fazla değilse) eleştiri alırken göreceğiz.

Bu gerçeğin etrafında bir yol yok. Eleştiriye gelince yapabileceğiniz tek şey, içinde bulunan nesnel geribildirimlerin küçük bir kısmını aramaktır. Defansif olma ve kişisel olarak alma. Unutmayın, sert eleştiriler genellikle eleştirmenle ilgili olarak sizden daha fazlasını ortaya çıkarır.

Oscar Wilde’nin dediği gibi;

“Eleştiri, otobiyografinin tek güvenilir şeklidir”.

Bu yüzden bir dahaki sefere birileri size eleştiri veya geribildirim verirse, kendinize şunu sorun: “Kendimi geliştirmek ve kendimi hedeflerime yaklaştırmak için bunu nasıl kullanabilirim?”

  1. Başarısızlık Korkusu

‘Kayıpten kaçınma’ terimini duydunuz mu? İnsanlar doğal olarak kazanç elde etmekten ziyade kayıplardan kaçınmayı tercih ederler. Bu, avcı-toplayıcı günlerimizde gerekli bir özellik olmuş olsa da, bugün artık geçerli değil. Ancak bu, doğal yaşamlarımızda gerekli önlemleri almamızı önlemeye devam ediyor.

Utanç, başarısızlık korkusuyla da güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Psikolog Michael Lewis, buna ‘özlü insan duyguları’ adını verdi. Başarısız olduğumuzda utanç hissediyoruz: diğerlerini hayal kırıklığına uğratmaktan, kendimizi üzmekten utanmak, yeterince iyi olmamaktan utanmak. Peki bu hissi nasıl önleyebiliriz? Elbette hareket etmekten kaçınarak!

Başarısızlık korkumuzun bizi engellediği konusunda hiçbir sorun yok. Başarısızlığın sonuçlarından korkuyoruz. Bununla birlikte, çoğu zaman başarısızlığın sonuçları, hayal ettiğiniz kadar sert değildir. Asıl sonuçlar utanç beklentisiyle abartılıyor. Diyelim ki, “korku gerçek görünen yanlış kanıtlardan başka bir şey değildir.”

Bu, girişimcilerin modern toplumda bu kadar idolleşmesinin bir nedenidir; Bu insanların cesaretle tekrar tekrar başarısızlığın korkusunu (ve gerçeğini) nasıl yendiğini veya yenilse de nasıl geri döndüğünü görüyoruz.

İyi haber, sen de yapabilirsin! Size kör bir şekilde sıçramanızı söylemiyoruz. Korku gerçek değildir, sadece bir illüzyondur. Son olarak kendinize hep şunu sorun: “Bu gerçek mi yoksa bunu sadece bilinçaltımda mı yaşatıyorum? Başarısızlığın sonuçları gerçekten hayal ettiğim kadar sert mi?”   Burada tanımlanan sorunları açıklaması basittir ancak düzeltilmesi kolay değildir.

Bununla birlikte, bazılarını aydınlatmakla, kendi içinizdeki bu sorunları daha iyi tanıyabileceğinizi ve üstesinden gelme sürecine başlayabileceğinizi umuyoruz.