Karbonhidrat Az Alınırsa Ne Olur? Ne Kadar Alınmalı?

karbonhidrat az alinirsa ne olur

Karbonhidrat az alınırsa ketosiz oluşmaktadır. Karbonhidratın yeterli bir şekilde alınmadığı durumlarda oluşan ketosiz, vücutta keton açığının ortaya çıkması ile oluşmaktadır.

Keton cisimciklerinin açığa çıkması ve ağızda görülen aseton kokusu bu durumun en önemli belirtileridir. Diyet yaparken aşırı kilo verme isteğinden kaynaklanan düşük karbonhidrat alımı sağlık sorunlarına yol açmakta ve bünyenize zarar vermektedir.

Contents

Kilo Vermek İçin En Fazla Ne Kadar Karbonhidrat Alınmalı?

50 ve 150 gram karbonhidrat ile kilo vermek mümkündür. Bunun yanında, 250 ve 325 gram karbonhidrat almak ile de kilo verilebilmektedir.

Orta düzey karbonhidrat alımı, sağlık açısından bünyeye daha fazla yarar sağlamaktadır. Hızlı kilo vermek için çok düşük karbonhidrat alımı gerçekleştirilirse bünyeniz zarar görebilmektedir. Diyetisyen kontrolünde yapılan dengeli bir diyet kilo vermek için idealdir.

Karbonhidrat Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Depresyon, halsizlik, sinir sistemi bozulması, yorgunluk, kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar, kişinin bünyesine göre semptomlarını ortaya çıkarmakta, her bünyede farklı belirtiler göstermektedir.

Özellikle yetersiz lif alımından dolayı kanser ve kalp hastalıklarına davetiye çıkan karbonhidrat eksikliği, sağlığı tehlikeye sokmaktadır. Diyetisyen kontrolünde yapılan diyetler her daim en uygunu olacağı için uzman bir diyetisyene başvurmakta fayda vardır.

İlginizi Çekebilir: Şekersiz İçecekler Kilo Yapar Mı?

Karbonhidratı Kesince Ne Olur?

Vücut, bünyedeki yağları doğru bir biçimde yakamamaktadır. Karbonhidratlar yağ parçaları ile birleşerek enerji yaramakta ancak karbonhidrat yeterli alınmazsa vücutta keton cisimcikleri oluşmaktadır.

Ketonlar, kanda ve idrarda birikerek ketosizleri oluşturmaktadır. Protein ve yağların yıkım ürünü olan keton cisimcikleri ortaya çıkmaya başladığı zaman tehlike çanlarının çaldığını anlamak mümkündür. Bu nedenle, bir uzmana görünerek vücuttaki karbonhidrat açığının nasıl kapatılacağı hakkında yardım almak önemlidir.

karbonhidrat az alinirsa

Günlük Ne Kadar Karbonhidrat Tüketilmeli?

100-150 gram karbonhidrat günlük beslenme için uygundur. Günlük alınan enerjinin yüzde 55 ve 60’ı karbonhidrattan kaynaklandığı için karbonhidrat önemlidir.

Her bünye ve vücut farklı olduğu için almanız gereken karbonhidrat gramajını diyetisyeniniz ile birlikte belirlemeniz gerekmektedir. Kafanıza göre yapacağınız her diyet, sağlığınızı bozmakla kalmamakta, geri döndürülemez sonuçlara dahi yol açabilmektedir. Tüm besin değerlerinin dengeli bir şekilde alınması sağlıklı yaşamak için gereklidir.

Yetersiz Karbonhidrat Alımı Neye Sebep Olur?

Depresyon, halsizlik, sindirim sistemi bozuklukları, sinir sistemi problemleri, kalp ve damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıyeten, vücuttaki keton dengesini bozmakta ve ketosizin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Diyetisyen kontrolünde beslenmek ve egzersiz yapmak, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kafanıza göre yapacağınız her diyet, vücuttaki besin değerlerinin dengesini bozmaktadır.

Zararlı Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir?

Beyaz ekmek, hamur işi, çikolata, işlenmiş ve yağlı gıdalar, atıştırmalıklar, kızarmış patates, kurabiye, patlamış mısır, gazlı içecekler ve şekerli ürünler zararlı karbonhidratlı yiyeceklerdir. Doğal karbonhidratları tüketerek beslenmenize dikkat etmenizde fayda vardır.

Her bünyenin ihtiyaç duyduğu gıda dengesi, metabolizmaya göre değişmektedir. Bunun için diyetisyeninize başvurarak kendi vücudunuza uygun bir diyet listesi talep etmeniz önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Yürüyerek Göbek Erir Mi?

Faydalı Karbonhidratlar Nelerdir?

Kepek unu, meyve ve sebzeler, kepekli ürünler, yulaf ezmesi, kepekli makarna, esmer pirinç, hububat içeren gıda maddeleri ve arpa gibi ürünler faydalı karbonhidratlardır. Vücudunuza yapay olan hiçbir besin maddesini sokmamaya dikkat etmeniz çok önemlidir.

Zayıflamak ve sağlıklı bir vücuda kavuşmak için dengeli beslenmek çok önemlidir. Bunun için diyetisyeninizin kontrolünde vücudunuz için gereken besinleri almanızda fayda vardır.

Karbonhidrat Alınmazsa Ne Olur?

Karbonhidrat alınmadığı zaman vücut yağları doğru biçimde yakamamakta ve keton cisimcikleri oluşmaktadır. Bunun yanında, depresyon, sinir ve sindirim sistemi bozukları gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Lif alımı yetersiz bir boyuta ulaştığında kalp hastalıklarına kadar yol açabilen bu durum, doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken hassas bir durumdur. Dengeli beslenmek ve vücudunuza iyi bakmak için sağlıklı bir yaşam stili benimsemeniz önerilmektedir.