Vücudumuzdaki bulunan suda %20'lik bir kayıp ölümle sonuçlanabiliyor.

Su deyip geçme! Çünkü yaşam kaynağımız olan su, vücut ağırlığımızın %50’sini oluşturmaktadır. Açlığa günlerce, susuzluğa sadece birkaç gün dayanabileceğimizi biliyor muydunuz? İş performansınızı artırmayı, gününüzü dinç geçirmeyi planlıyorsanız, su deyip geçmemelisiniz. Peki suyun faydaları nelerdir?

Günlük hayatımızda odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, iş performansımızda düşüş gibi durumların nedenlerinden biri de yeterli düzeyde su tüketmemektir. Neden mi? Çünkü vücut ağırlığımızın ortalama %50 sini su oluşturuyor. Tamamen suyla çalışan bir mekanizmayız diyebiliriz. Bedende hemen hemen bütün olaylar suyla meydana geliyor. Vücudumuzdaki bulunan suda %20’lik bir kayıp ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle vücudumuzdaki su oranını dengede tutmak hayati bir önem taşımaktadır.

Gün Boyu Zinde Kalmak İsteyenler Buraya >>

Su dengemizi nasıl sağlayabiliriz?

Su deyip geçme - Günlük hayatımızda odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, iş performansımızda düşüş gibi durumların nedenlerinden biri de yeterli düzeyde su tüketmemektir.

Öncelikle yaşamın devamlılığı, elektrolit dengesi ve kilo kontrolü için su dengesi önemli.Yetişkin vücudu her gün yaklaşık 1500 ml suyu idrar, deri ve solunum yoluyla atar. Kaybedilen suyu  her gün geri alıp sıvı ve elektrolit dengesini sağlamamız gerekir.

Bedenin günlük su ihtiyacı vücut ağırlığına göre belirlenebilir. Kilogram başına 30 ml su alarak pratikçe bir denge oluşturulabilir.Yani 80 kg bir bireyin ortalama 80×30=2400 ml su alması yeterli olabilir. Bunun yanı sıra vücudun su ihtiyacı kişiden kişiye  ve hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Vücudun susuzluğunu kontrol etmenin en basit yolu idrar rengini kontrol etmektir. İdrar renginin çok açık sarı renkte olması en ideal olandır. İdrar renginiz ne kadar koyu renkte ise susuzluğunuz o kadar fazla demektir.

Suyun miktarı kadar nasıl tüketildiği de çok önemlidir. Tek seferde yüklü miktarda su tüketimi faydadan çok zarardır. Suyu, yudum yudum ve belli aralıklarla içmek daha sağlıklıdır; yemek aralarında, yemekten önce, sonra, uyandığınızda gibi.

Şifalı Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? >>

Suyun bedendeki işlevlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Yeterli su tüketimi organ fonksiyonlarımızı düzenler, kaslarımızın daha iyi çalışmasını sağlar ve yağ yakımını hızlandır.
  • Sadece 1 bardak su bile susuzluğunuzu ve iştahınızı kesmeye yeter.
  • Su, kan dolaşımı, vücut ısı dengesi, besinlerin taşınması ve vücuttaki toksinlerin  atılması gibi hayati olaylarda rol oynar.
  • Vücuttaki birçok ağrının sebebi susuzluktur. Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu , baş ağrısı eklemlerde şişme, yumuşama ve sürtünme ile şiddetlenen ağrılar susuzluk sonucu meydana gelebilir.
  • Selülit oluşumunu engeller.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Tansiyonu dengeler.

Basit gibi görünse de su deyip geçmemeliyiz. Su tüketimi vücudumuzun her şeyidir diyebiliriz. Siz de günlük hayatınızda su tüketiminize dikkat ettiğinizde kısa sürede etkisini göreceksiniz. Daha dinç olduğunuzu, konsantrasyonunuzu koruduğunuzu, bedenen ve ruhen kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Bu nedenle tekrar etmekte fayda var; Su deyip geçme!

Kolajen Nedir? Faydaları Nelerdir? >>