Öğrendiklerinizi Unutuyor Musunuz? Kalıcı Öğrenme İçin: Feynman Tekniği

İşte tam da bu nokta da Feynman Tekniği imdadımıza koşuyor.

Çoğu zaman öğrendiklerimizi unutmaktan, sınavda hatırlayamamaktan ya da sınavdan sonra hemen unutmaktan yakınırız. Aslında bu durumlarda öğrenmekten ziyade bilgileri ezberlemişizdir ve kısa süre sonra unutmaya başlarız. Belleğe atma dediğimiz bilgiyi özümseme işlemini gerçekleştirmediğimiz için öğrendim zannettiklerimiz uçup gitmiştir. İşte tam da bu nokta da Feynman Tekniği imdadımıza koşuyor.

Feynman Tekniği’nin maddelerini sıralayalım.

 

  1. Adım: Bir konu seç

Daha önce kullandığın yöntemlerden yararlanarak konu üzerinde çalışmaya başla.

  1. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın

Kalıcı öğrenme için okuduğunuz sayfalarca bilginin aynısını ezberlemek zorunda değilsiniz. Okuduğunuz cümlelerin kendi cümlelerinizle den aklınızda kalan şeklini, sadeleştirilmiş haliyle başkalarına anlatır gibi anlatın. Kendinizin ve başkalarının öğretmeni olmak hem tekrar etmenizi sağlayacak hem de kalıcılığı arttıracaktır.

  1. Adım: Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün

Anlatmakta olduğunuz konuda muhakkak takıldığınız, anlam verip bağdaştıramadığınız yerler olacaktır. Üzerini örtüp devam etmek yerine bağ kurabileceğiniz şekilde kaynağa dönerek o kısmı tekrar çalışın. Böylece eksiğiniz kalmadanilerlemiş olursunuz.

  1. Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun

Son adımda sade bir dil, kendi anlatımınız ile birlikte gündelik hayata genelleyerek öğrendiklerinizi yayın. Olayları birbirine benzetin. Kendi hayatınızdan örnekler verin.  Bu bağ kurmanızı sağlayacaktır. Yeni öğrenmelerin yanı sıra eksik ve var olan öğrenmeleri bu basamakta telafi edebilir, bilgilerinizi derinleştirebilirsiniz.

Hangi adımda eksiğiniz olduğunuzu kendiniz belirleyin ve o adımdan yolunuza devam edin. Kalıcı öğrenmeyi sağlamak sizin elinizde.