Çevrimiçi eğitim bir diğer adı ile yüz yüze eğitim, mekân ve zamandan bağımsız olarak online platformlar aracılığı ile yapılan eğitim tarzıdır. Pandemi ile birlikte zorunlu olarak daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu eğitim tarzının yüz yüze eğitim tarzından farkı; teknolojik aletlerle öğrenme işlemi gerçekleşmektedir. Herhangi bir fiziksel temas söz konusu değildir.
Yüz yüze eğitim ise mekân ve zamana bağlı olarak yapılan yani sınıf ortamında belirli saatlerde yapılan eğitim tarzıdır. Bu eğitim tarzı daha geleneksel bir tarz iken uzaktan eğitim modern bir eğitim tarzıdır.
Contents
Çevrimiçi Eğitimin Faydaları Nelerdir?
Çevrimiçi bir diğer adı ile uzaktan eğitimin faydaları şu şekildedir;
- Ders, online bir şekilde işlendiği için dersin kaydını alıp daha sonraki süreçlerde de dinleyebilirsiniz.
- Uzaktan eğitimde herhangi bir zorunlu saat olmaksızın istediğiniz saatte dersin kaydını açıp izleyebilirsiniz. Tabii bu durum zorunlu canlı dersler haricinde.
- Çevrimiçi eğitimin faydaları arasında öğrencileri en fazla rahatlatan olay; kolay bir şekilde not tutmaktır. Video hızını yavaşlatabilir, rahatça not tutabilirsiniz.
- Sınıf ortamında sizi olumsuz etkileyebilecek (birilerinin konuşması, dikkatinizin dağılması vs.) gibi olaylar uzaktan eğitimde çok az görülür.
- Sosyal fobisi olan insanlar, daha rahat bir şekilde derslere katılırlar.
- Dışarıda herhangi bir masraf yapmaksızın evde daha az ücretlerle aynı eğitim alınabilir.
- Kitap dışında birçok dijital kaynak, ders esnasında taranabilir ve öğrenmeye katkı sağlayabilir.
- Pandemi döneminde virüs bulaşma riskini 0’a indirir.
İlginizi Çekebilir: Uzaktaneğitimin Avantajları ve Dezavantajları
Çevrimiçi Eğitimin Zararları?
Uzaktan eğitiminin zararları konusu daha çok sağlık çerçevesinde incelenebilir. Bunun yanı sıra odaklanma problemlerine de göz atılabilir. Ayrıntılarına inecek olursak;
- Çevrimiçi eğitim hareketi kısıtladığı için yüz yüze eğitime göre biraz daha sağlıksızdır. Öğrenci, eğitim sonrasında yürüyüş, spor hareketleri vs. yaparak bu açığı kapatabilir.
- Uzaktan eğitimin zararları arasında en dikkat çekici detay; gözlerin rahatsızlanmasıdır. Sürekli olarak zararlı ışınlar karşısında göz ağrıları, göz bozuklukları, baş ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
- Öğretmenin derse anında müdahale etmesi zorlaşır ve öğretmenin otoritesi biraz daha azalır.
- Sürekli olarak dijital aletlerle ilgilenildiği için ciddi derecede konsantrasyon eksikliği yaşanarak odaklanma problemi ortaya çıkabilir. Odaklanma problemi sonucunda da dersi öğrenmek güçleşebilir.
- Çalışma alışkanlığı olmayan öğrenciler, ev ortamında çalışamayabilir.
Çevrimiçi Çalışma Ne Demek?
Çevrimiçi çalışma, online platform aracılığı ile yapılan çalışmalara verilen isimdir. Bu çalışma modelinde yüz yüze yapılabilecek tartışmalar ve çalışmalar online ortamda mekandan bağımsız olarak gerçekleşir.
Çevrim içi ortamda sınavlar şu şekildedir;
- Online ders platformunda yapılan online test sınavları.
- Kamera açık bir şekilde yapılan test sınavları.
- Öğretmenlerin verdiği ödevlerin sınava dönüştürülmesi.
- Araştırma ödevi verilmesi.
Yüz yüze Eğitim Nedir?
Yüz yüze eğitim, zaman ve mekana bağlı olarak gerçekleşen eğitim modeline verilen isimdir. Geleneksel anlamda sınıf, ders saati ve teneffüs gibi kavramların bulunduğu eğitim tarzıdır. Modernleşme ve teknolojik aletlerin gelişmesi ile birlikte gün geçtikçe yüz yüze eğitimin oranı düşmektedir.
Yüz yüze Eğitimin Faydaları Nelerdir?
Yüz yüze eğitimin faydaları şu şekilde açıklanabilir;
- Ders anlatılırken anında soru sorabilirsiniz. Bildiğiniz üzere online eğitimde öğretmen ders anlatırken çoğu zaman öğrencilerin mikrofonunu kapatır ve en sonda soruları alır.
- Sınıf ortamında konsantrasyon daha da artar.
- Öğrenci, kitlenin psikolojisi çerçevesinde diğer arkadaşları gibi derse odaklanabilir. Herkesin ders dinlediği bir yerde dersin işleyişini bozmak neredeyse imkansızdır.
- Öğrenci, anlamadığı yerleri arkadaşlarına sorarak ders konusunda destek alabilir.
- Yüz yüze eğitimde dijital materyallerle ilgilenmeden direkt olarak derse odaklanabilirsiniz.
- Sürekli olarak dijital ürünlerin başında olmayacağınız için gözlerinizde oluşabilecek hasarlar en aza iner.
Yüz yüze Eğitimin Zararları
- Zamana ve mekana bağlı olarak yapılır. Bu yüzden zorunluluk esastır.
- Pandemi dolayısıyla koronavirüs bulaşma riskini arttırır.
- Evden farklı bir yerde yapılacağı için masraflar ortaya çıkabilir.
Çevrimiçi Eğitimin Geleneksel Yüz Yüze Eğitime Etkili Bir Alternatif Olabileceğini Düşünüyor Musunuz?
Çevrimiçi eğitim, yüz yüze eğitime tam olarak alternatif olamaz ancak gelecekte eğitimde kullanım oranı ciddi derecede artacaktır.
Çevrimiçi eğitim, yıllardır sürekli olarak hayatta olan bir kavramdı ancak gerek duyulmadı. Pandemi ile birlikte yüz yüze eğitimin aksamasından dolayı yani krizden dolayı bu kadar ön plana çıktı. Gelecek yıllarda da pandeminin yok olması ile birlikte tekrardan eğitimdeki payı düşecek ve yüz yüze eğitime geçilecektir.
Gelecekte ‘’Hibrit’’ eğitim modelini daha fazla karşımızda görebiliriz. Bir kısmı çevrimiçi eğitim bir kısmı ise yüz yüze eğitim olmak üzere.
İlginizi Çekebilir: Evden Çalışma