Zamanı Yönetimi İçin ABC Yaklaşımı Nedir?

abc yaklasimi

Abc yaklaşımı, en önemli işler üzerine yoğunlaşılması temeline dayanan bir başarı yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda işler gruplandırılarak birinci derece önemli işler ve vazgeçilmesi mümkün olmayan işler, orta dereceli işler ve sona bırakılabilecek işler olmak üzere A, B, C şeklinde gruplandırılır. Böylece zamanı etkili kullanarak, sınırlı bir süreyi doğru ve etkin bir şekilde kullanmaya yardımcı olunur.

Bu yaklaşımın asıl odağı, sizleri en gerekli ve önemli işler üzerine yoğunlaştırmaktır. A, B, C şeklinde sınıflanan bu grupları kısaca A: Zorunlu, B: Gerekli, C: Yapılabilir biçiminde oluşturabilirsiniz. Kategorize ettiğiniz bu işlere ve zamana uyumlu kalmaya özen gösterdiğiniz takdirde ABC yaklaşımı sizi başarıya gitme konusunda destekleyecektir.

Contents

Sınıf Yönetiminde ABC Yaklaşımı

Sınıf yönetiminde ABC yaklaşımını kullanarak zaman yönetimi konusunda başarılı olabilir. Böylece planlarınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sınıfta etkili zaman yönetimini yapmak, erken çocukluk eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır.

Zamanın etkin verimli bir şekilde kullanılması, çocukların özellikle küçük yaşlardayken doğru bir biçimde yönlendirilmesini sağlar. Bu yönlendirme, çocukların eğitim – öğretim sürecine katkı sunmakta ve hedeflerine ulaşmaları konusunda kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle sınıfta zamanın doğru yönetilmesini sağlamak, bunu gerçekleştirmek için gerekli araç ve gereçlerden yararlanmak için bu yaklaşım kullanılabilir.

Gün, ay veya dönemlik olarak düzenlenebilecek bir program ile hedefe doğru ilerlenebilir. Bu noktada en önemli şey amaç ve hedefleri net bir şekilde ortaya koymak ve doğru bir biçimde sınıflandırmaktır.

Zaman Yönetmeye İlişkin Öneriler Nelerdir?

  1. Planlama yapın.
  2. Yapılacak işleri bir gün öncesinden belirleyin.
  3. Gerekiyorsa görev dağılımı yapın.
  4. Ajanda kullanın.
  5. Görüşmelerinizi randevulaşarak gerçekleştirin.
  6. Görüşmelerinizi ve toplantılarınızı kısa süreli olarak gerçekleştirin.
  7. Kendinize zaman ayırın.
  8. Gün sonunda iş listenizi kontrol edin.

1.Planlama yapın.

Yapılacak işleri dikkate alarak bir planlama yapmak işlerimizde olumlu sonuçlar almamızı sağlar.

2.Yapılacak işleri bir gün öncesinden belirleyin.

Gün içerisinde yapmamız gereken işlerin listesini bir gün öncesinden oluşturmak, günün daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlarken, iş detaylarının da unutulmasına engel olur.

3.Gerekiyorsa görev dağılımı yapın.

Yönetici veya lider iseniz ya da bir grup çalışmasında yer alıyorsanız görev dağılımını yapmak, iş tanımlarının kolay bir şekilde anlaşılmasına ve grup içerisinde sorumlulukların bilinmesine katkı sağlar.

4.Ajanda kullanın.

Ajanda kullanarak hem işlerinizi takip edebilir, hem de zaman kaybınızın oluşmasına engel olabilirsiniz.

zaman yonetimi

5.Görüşmelerinizi randevulaşarak gerçekleştirin.

Gerektiğinde görüşmeleriniz için belli bir gün ve saat oluşturmak sürecin planlanmasını ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar. Böylece aniden gelişen işler karşısında yapılması zorunlu olan işleriniz ertelenmemiş olur.

İlginizi Çekebilir: Kariyer Hedefi Nedir?

6.Görüşmelerinizi ve toplantılarınızı kısa süreli olarak gerçekleştirin.

Görüşmelerinizi gerçekleştirirken karşınızdaki kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya ve sorunlarını gidermeye odaklanarak olabilecek en kısa sürede olmasına dikkat edin.

7.Kendinize zaman ayırın.

Gün içerisinde yapmanız gereken işleri hallettikten sonra kendinize zaman ayırmayı kesinlikle unutmayın. Böylece yapılması gereken diğer işleriniz için de enerji toplamış olursunuz. Ayrıca bu durum, verimli bir gün geçirmenize yardımcı olur.

8.Gün sonunda iş listenizi kontrol edin.

Bir önceki günden oluşturduğunuz iş listenizi günün sonuna geldiğinizde mutlaka kontrol edin. Bu durum işlerinizin takibini kolaylaştırırken yapılması gereken diğer işlerin de ortaya çıkmasını sağlar.

Zaman Yönetimi Ne Kazandırır?

Zaman yönetimi yapmak, insanlara daha dengeli ve düzenli bir yaşam kazandırır. Planlı ve programlı bir şekilde ilerleme imkanı sunduğu için stres oranını azaltır. İşleri konusunda odaklar geliştirmeyi öğreten bu durum, bireyleri işlerin tamamlanması ve başarılı olmaları konusunda daha motive ve konsantre olmasını sağlar. Bu durum ayrıca kişinin kendine dair inancı ve güveninin de artmasına destek olur.

Kişisel faydalara ek olarak, meslek hayatında da insanlara birçok fayda sağlamaktadır. Daha verimli olmasına yardımcı olan bu durum, kişinin iş arkadaşları ve yöneticilerine karşın sorumluluk bilincine sahip birey izlenimi verir. İş, sorumluluk ve görevlerine dair bilgi sahibi olduğunu gösterir. Böylece iş takibi yaparak bu görevlerin, zamanında ve düzenli olarak yerine getirilmesini sağlar. Genel disiplin anlayışını yansıtarak insanlara karşı örnek oluşturur.

İlginizi Çekebilir: Kendini Gerçekleştirme Nedir?

Zaman Yönetiminde Zaman Nasıl Etkili Yönetilir?

Zaman yönetiminde zamanı etkili bir şekilde yönetmek için öncelikle yapılan sınıflandırmalara, plan ve programlara düzenli bir şekilde uymak gerekir. Önerilerin dikkate alınması da bu duruma katkı sağlar. Çünkü zaman yönetimi zamanın doğru kullanımı ile sağlanır. Yapılacak işleri doğru bir şekilde kategorilendirmek, iş sırasını belirlemek, yeterli ve gerekli zamandan fazlasını ayırmamak bu işin temelinde yatar.

Amaçlarınızı ve hedeflerinizi doğru bir şekilde belirleyerek, önceliklerinizi belirleyerek, gerektiğinde ara ara molalar vererek, hem uzun süreli hem de kısa süreli planlamalar yaparak ve en önemlisi planlarınızı önceden belirleyerek zamanınızı etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.

Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?

Zaman yönetimi, belirli noktaları ve odakları içerse de genellikle kişiden kişiye değişir. Hedefler ve işler, günlük, aylık, yıllık olacak biçimde netleştirilmelidir. Uzun süreli işleri içeren bu planlamalar daha sonra önem sırasına göre dizilmelidir.

Önceliklerin belirlenmesinin ardından günlük ve haftalık işlerde saat dilimleri belirlenmelidir. Bütün hayatımızı bu programa dahil etmek ise olumlu bir sonuç almamızı sağlar. Mesleki hayatımızın yanı sıra kuaföre gitmekten, arkadaşlarla buluşmaya kadar bütün işler bu plan içerisinde yer almalıdır.

Zaman Yönetimi Nasıl Geliştirilir?

Zaman yönetiminizi geliştirmek için eğitimler alabilirsiniz. Özel kurumlar tarafından verilen bu eğitimlere ek olarak kimi yapılar ve programlar içerisinde bu eğitim ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Ajanda veya dikkatinizi çekecek defterler ile bu konu tetiklenerek uzun süreli olmanızı sağlar. Bunlara ek olarak, zamanınızı yönetmenize engel olan, planlarınızı gerçekleştirmenizi önleyen bütün durumlardan kullanmaya odaklanın.

Mükemmeliyetçilikten uzak kalarak, ertelemeden kaçınarak, güvensizlik ve kaygı durumları karşısında kendinizi törpüleyip sakin kalarak bu işte daha başarılı olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Okuduğumu Anlamıyorum Unutuyorum