Satış elemanı nasıl olmalı? Sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; satış elemanı olmak için aranan temel özelliklerin başında iyimser ve sorumluluk sahibi olmaları gelir. Yaşanılan durumlara karşı olumlu bakış açısını kaybetmeden çalışmalarına devam etmek satış temsilcileri için oldukça önemlidir. Bu durum işlerine daha güzel yaklaşmalarını ve yorucu ve stresli iş durumundan kurtulmalarını sağlayacaktır.
İyimser olmasının yanı sıra bu işi yapan kişilerin sorumluluk sahibi olmaları gerekir. Bütün iş türlerinde önemli bir nitelik olan sorumluluk, başarılı olmak ve çalıştığı yerin hedeflerine en doğru şekilde ulaşmalarını sağlaması açısından çok önemlidir.
Bunlara ek olarak, işverenler bu pozisyon için başvuran kişilerde sadakat, girişkenlik, saygı, pratiklik, çözüm odaklı olmak, ileri görüşlü olmak ve ikna kabiliyetine sahip olmak gibi nitelikler ararlar.
Contents
Satış elemanının görevi nedir?
Satış elemanı, ürün ve hizmetlerin işverenin veya kurumun belirlemiş olduğu hedefleri dikkate alarak satışını yapan kişileri tanımlamak için kullanılır. Çeşitliliğin her geçen gün arttığı pazar ortamında bu pozisyona yönelik ihtiyaç da artmaktadır.
Satış elemanın görevi satın alma işleminin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Böylece satın alma durumunun gerçekleşmesini sağlayarak hizmet verdiği firmaların gelişimine de katkı sunmaktadırlar. Çalıştığı ortamın sorumluluklarını da sahiplenmektedirler.
İlginizi Çekebilir: Network marketing ile nasıl para kazanılır?
Satış Elemanı Ne Kadar Maaş Alıyor?
Bu pozisyon için alınan maaşlar çalışılan firmanın büyüklüğü ve pazardaki yeri, firmanın pazar politikası ve çalışma süresine göre farklılık göstermektedir. Bu değişimler dikkate alındığında genellikle çalışanlara asgari ücret ödemesi yapılmaktadır. Kimi firmalarda pozisyon için basamaklar bulunmaktadır ve bu durum da maaş üzerinde etkili olmaktadır. Asgari ücretinin yanı sıra ortalama maaş 3 bin 300 TL iken, en yüksek maaş 4 bin 800 TL’dir.
Giyim Mağazasında Satış Elemanı Ne İş Yapar?
Giyim mağazasında çalışanlar, “mağaza görevlisi” olarak da tanımlanmaktadır. Mağaza görevlilerinin görevi ise müşteriye ürüne yönelik bilgi vermek, ürünlerin satışını yapmak, sorumlu olduğu alanların düzenini sağlamak ve gerektiğinde ya da işe alım aşamasında verilen sorumluluklara bağlı olarak ilgili alanın temizliğini gerçekleştirmektir.
Giyim mağazalarında ödeme ve satış işlemlerine ek olarak müşterileri yönlendirmek, almak istedikleri ürünü bulmaları konusunda destek olmak da mağaza görevlisinin görevleri arasında yer almaktadır.
Satış Elemanı Mağazaya Giren Müşteriye Nasıl Yaklaşmalı?
Mağazaya gelen müşterilere karşı güler yüzlü ve nazik olmaları gerekir. Kendilerinden emin olmaları ise müşterinin ürüne ulaşımı ve seçme aşamasını kolaylaştırması için gereklidir. Müşterilere karşı tutumları mutlaka kibar ve samimi olmalıdır. Bu yaklaşımları olumlu bir şekilde sergileyerek mutlaka müşterinin ihtiyaçlarına karşılık vermelidir.
Kişisel Satış Elemanının Sahip Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?
Kişisel satış elemanın sahip olması gereken bilgiler işe alım sırasında dikkate alınan iş tanımına göre farklılık gösterebilir. Ancak temel olarak daima ön hazırlık yapması gerekmektedir. Satın almaya teşvik etmek için ürünlere yönelik ilgi duyulmasını sağlamalı ve ürünler hakkındaki bilgilerini daima taze tutmalıdır. Pazarın rekabet durumunu daima takip etmeli ve çalışmalarını bu yönde geliştirmelidir.
İlginizi Çekebilir: İyi bir halkla ilişkiler uzmanı nasıl olmalı?