Ekibinizin Sorumluluk Almasını Sağlamak İçin 6 Adım

Ekibimizin sorumluluk almasını sağlamak, iş motivasyonunun sırrı ve etkili ekip ve insan yönetimi için sağlam bir temeldir.

Ekibimizin sorumluluk almasını sağlamak, iş motivasyonunun sırrı ve etkili ekip ve insan yönetimi için sağlam bir temeldir. Ayrıca sorumluluk sahibi olmaları onların da işlerini sahiplendiklerinin göstergesidir.

Daha basit bir dille ifade edecek olursak, sahiplendiğiniz işiniz mi daha iyi yaparsınız yoksa önemsemediğiniz bir işimi daha iyi yaparsınız? Tabiki sahiplendiğiniz işi daha iyi yaparsınız. Bu yüzden ne iş yapıyorsak, takımımızın daha ileriye gitmeleri, kendilerini geliştirmeleri için onlardaki sorumluluk bilincini açığa çıkarabilmeliyiz.

Bunları başarmanın ve kuruluşunuzda uygulamanın adımları:

  1. Kendinle başla

Ekibimizin sorumluluk almak için yeterli iş motivasyonuna sahip olmasını istiyorsak, kendimizle başlamamız ve liderliğimizi örnek göstermemiz gerekir. Başka birinin yapacağı umuduyla ertelediğinizi düşünün ve kendiniz yapın. Bu, karizmatik liderlik kurmanın ilk adımıdır.

Çünkü bir lider, söylemez; gider ve yapar. Takımındaki insanlara örnek olur. Sonra belki takımın içerisinden birileri onu takip eder.

  1. Onlara yolu göster

Lider bir rehberdir. Ekip üyelerimize hangi kaynaklara ihtiyaçları olduğunu ve bir şeyler başarmayı nasıl planladıklarını sorarak, onları gerçekten neyin motive ettiğini bulabiliriz. Lider olarak bizim rolümüz yeteneklerimizi ve onların yeteneklerini geliştirmek olacak. Motive olduklarında, sorumluluk da almaya başlayacaklar.Çünkü motivasyon ile sorumluluk almak paralel ilerler.

  1. Büyük düşün

İnsan yönetiminin motivasyonla ilgisi var. Uzun vadeli şirketler hedeflerini açıklamalı ve küresel vizyonunu iletmeyi öğrenmelidirler. Liderler sadece bir yer ile sınırlı değillerdir. Onların etkileri evrenseldir. Coşkularımızı aşabilmemizin ve başarabilmemizin tek yolu bu. Liderin rolünün bir kısmı da kişisel ve profesyonel gelişim sağlamaktır. Ne kadar çok geliştirdiğimiz insan olursa, başarı yolundaki hızımız da o kadar artacaktır.

  1. Hedeflere katılın

Sadece hedefleri iletmeyin. Çalışanlarınızla orta ve uzun vadede ulaşmak istediğiniz şeyin ne olduğunu kabul edin. Her bölüme özel hedefler atamak yeterli değildir, ancak bazı fikir birlikleri olması gerekecektir.

Belirli hedeflere ulaşmak için talep edileceklerin görüşlerini dikkate almak önemlidir. Hedefi lider belirler, insanlar da ona katılırlar. Ancak hedeflerin de düzgün belirlenmesi gerekir. Çünkü hedefler zor olabilir ma gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdırlar. Aksi takdirde sadece ekibimizi caydırırlar.

  1. Talep taahhüdü

Ekibimizin sorumluluk almasını sağlamak için, ilerlemelerini takip etmeliyiz. Onlara işi ne zaman vereceklerini sormalıyız, bu görev için ne kadar zaman harcayacaklarını, bunu nasıl tamamlamayı planladıkları vb. bilmeliyiz.

Bu yolla onlar üzerinde bir etkiye sahip olacağız, böylece grup içindeki özveri ve sonunda iş motivasyonlarının iyileştirilmesini daha kolay ve etkili yapabiliriz.

  1. Geri bildirimde bulunun

Liderler olarak, ekibimize neyi iyi yaptıklarını ve neyi yanlış yaptıklarını açıklayan (bu durumda, iddialı ve ancak nedenlerini dikkatlice inceledikten sonra), sürekli olarak geri bildirimde bulunmaya istekli olmalıyız. İnsanları performanslarını iyileştirmeleri için motive edeceğiz. Sadece ekibin ve saygın liderinin düşmesi konusunda endişeleniyorlarsa, sorumluluklarını üstleneceklerdir.

Ekibiniz sorumluluk kabul etmediğinde;

  • Takımda bir taahhüt yoktur,
  • Ekibinizde güven eksikliği vardır,
  • Ertelenen görevlerin sayısı artmaya devam eder,
  • İşler son tarihe yetişmez,
  • Hedeflere ulaşılamaz,
  • Performans giderek düşer,
  • Hayal kırıklığı önemli ölçüde artar,
  • Stres takım arasında büyür,
  • Kötü bir atmosfer oluşur
  • Her zaman mazeret vardır.

Siz ekibinizde arkadaşlarınızın sorumluluk almaları için nelere dikkat ediyorsunuz? Tecrübelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşarak, daha çok insanın faydalanmasına katkıda bulunabilirsiiniz.