Girişimcilik hayatınızda çevrenizden aslı olmayan birçok söylem ile karşılaşacaksınız. Bu söylemler, fikir yapınızda değişiklik oluşturmak ve başarının yanlış tanımını yapmak için tarafınıza söylenebilir. Başarılı girişim için söylenen efsanelerden ziyade gerçeklere odaklanmanız gerekir. Bu yazımızda mutlaka karşılaştığınız efsanelerden bahsedeceğiz.
1)En Önemli Şey İş Fikridir
Girişimcilikte iş fikri önemlidir ancak buna paralel olarak önemli olan diğer bileşenler de vardır. Girişimcinin başarı olması için sadece iş fikri yeterli değildir. Bunun yanı sıra şu bileşenler de başarılı girişim için önemlidir;
- Kalifiyeli çalışan
- Ekip uyumluluğu
- Piyasa rekabeti
- İş fikrinin niteliği
- İş fikrinin toplumdaki yeri
Röportaj yapılan melek yatırımcılar, iş fikrinden ziyade ekibin önemli olduğunu dile getiriyor. Günümüzde birçok iş fikri var ancak buna paralel olarak başarıya ulaşan ekip sayısı çok az. Unutmamak gerekir ki; başarılı bir girişimdeki ana konu ihtiyaç olunan kaynakları bir araya getirmektir. Bir araya gelen kaynaklar sonucunda da yeni bir değer yaratmaktır.
2)İş Fikri Zor ve Karışık İse Başarı Muhtemeldir
Birçok girişimin basit ve problemlere çözüm odaklı olduğu görülmektedir. Dünyada da birçok girişimci gözlemlendiğinde girişimlerin basit düşünce yapısında olduğu görülmektedir. Sizin burada yapmanız gereken ürününüzü az çaba ile karşı tarafa tanıtmanızdır. Sınırlı zamana sahip olan girişimciler kısa zaman içerisinde ürününü tanıtmalıdır. Basitlikten kasıt ürünü karşı tarafın kısa sürede anlamasını sağlamaktır.
Örnek verelim; Yemek Sepeti, online yemek sipariş verilen bir platformdur. Whatsapp ise dijital mesajlaşma platformudur. Bu şekilde net bir şekilde ifade gereklidir.
3)Ürün Özelse ve Ürünün Pazarı Yoksa Kesin Satılır
Pazarda hiç olmayan bir ürünü yapmaya çalışmak veya hedef kitlesi olmayan bir ürünü tasarlamaya çalışmak hem çok maliyet ister hem de risklidir. Elbette ki telefon, tablet, bilgisayar veya araba gibi ürünlerde azara ilk giren işletme avantajlıdır ancak günümüzde ne yazık ki ürün yelpazesi oldukça azalmıştır. Bilişim sektöründe bu durum tam tersidir.
Bu durumu yok etmek için yenilikçi düşünmeniz gerekmektedir. Var olan bir ürünü inovasyon aracılığı ile düşünülmeyen bir şekilde faydalı bir hale getirirseniz ciddi başarılar elde edebilirsiniz.
4)Öz Kaynak Kullanıyorsan İş Planı Yapmana Gerek Yok
Öz kaynak dediğimiz şey; kredi çekmeden, yatırım almadan veya fon almadan iş kurmaktadır. Kendi imkanlarımızı kullanarak hiçbir destek almadan şirket kurma; özkaynak ile şirket kurmak olarak tanımlanabilir. Bu durumda iş planının yapılmaması konusunda yanlış bir düşünce vardır. Her ne kadar kendi kaynaklarınız olsa da yapacağınız planlama sonucunda gelecekteki riskleri görebilirsiniz, işin detaylarına inebilir ve kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.
5)İş Fikrini Kimseyle Paylaşmazsan Başarılı Olursun
Türkiye’deki girişimciler, iş meydana gelene kadar fikirlerini kimseyle paylaşmak istemezler. Bu durumda da süreç içerisindeki eksikliklerini göremezler ve geleceği riske atmış olurlar. Kişiler, iş fikri süreçlerinde güvendikleri, aklına ve tecrübesine güvendiği kişilerle mutlaka beyin fırtınası yapmalıdır. Yapılan fikir alışverişi sonucunda daha iyi bir iş modeli ortaya çıkacaktır. Fikrin gelişmesi, konsept testlerinin yapılması ve denemelerin yapılması gerekmektedir. Şunu asla unutmayın; bir ürün pazara çıktığında eksiklikleri görürseniz birçok kişi de sizinle birlikte görecektir. Bu nedenle olumsuz bir algı yaratılacaktır. Bu durumu yaşamamak için işin öncesinde fikir alışverişinde bulunmanız gerekmektedir.
6)Başarısız Girişimciye Asla Güvenilmez
Başarısızlığın bir öğrenme süreci olduğu ve tecrübeden ibaret olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Dünyanın en büyük markalarına sahip insanlar, iş hayatlarının başlarında veya devamında iflasla baş başa kalmıştır. Bu durum onların başarısız girişimci olduklarını kanıtlamaz. Kişi, tecrübelerinden ve hatalarından ders çıkararak daha iyi sonuçlara ulaşır.
7)Girişimciler Risk Almayı Çok Sever
Girişimciler risk almayı sever ancak bu kumardaki gibi bir risk değildir. Bir çalışma ve mantık sonucunda alınan risktir. Alt yapısı olmayan, gelecek vadeden fikirler için elbette risk alınabilir ancak kumar niteliğinde altı boş fikirler için risk alınmamalıdır. Girişimciler, belirli düzeye geldiklerinde karar verme mekanizmasının bir sonucu olarak risk almaktadır. Bu nedenle bu bir sevgi değil, başarı için seçimdir.
8)Girişimcilerin Çok Parası Olmalıdır
Girişimcilik kapasitesi olan kişiler, üretim veya hizmet aletleri kiralayarak, finansman kaynakları bularak, yatırım veya fon bularak başarı elde edebilmektedir. Bir işe başlamak için elbette ki küçük bir sermaye olmalıdır ancak bu çok büyük bir sermaye olacağı anlamına gelmemektedir.
İlginizi Çekebilir: Network Marketing