Bütçe Planı Yapmak İçin 14 Pratik İpucu

Bütçeleme, ay başlamadan önce bir amaç için harcama yaptığınız anlamına gelir.

Günümüzde ne yazık ki, bütçe kelimesi kötü bir ün almıştır. Bütçe temel olarak sadece paranız için bir plandır. Bütçeleme, ay başlamadan önce bir amaç için harcama yaptığınız anlamına gelir. Ancak birçok kişi bütçesini, istediklerini yapmalarını engelleyecek bir deli gömleği olarak görür. Bir bütçe özgürlüğünüzü sınırlamaz, size özgürlüğü verir! Her şey paranızın nereye gittiğini anlamakla ilgilidir.

“Bir bütçe planı yapmak özgürlüğünüzü sınırlamaz, size özgürlüğü verir!”

Bütçe hazırlamak bana nasıl yardımcı olabilir?

Bir bütçe hazırlamak size bir eylem planı verecek ve paranızın her ay nerede biteceğine dair net bir resim verecektir. Üzerinde çalıştığınız hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacaktır – bunun borcun tükenmesi, emeklilik için tasarruf sağlaması veya yalnızca alışveriş faturanızın elinizin altında kalmasını önlemeye çalışıp çalışmadığını anlamak gibi.

Bütçe planlamayı sadece planlı olarak paranızı harcamak olarak gördüğünüzde, gerçekten daha fazla harcama özgürlüğü bulabilirsiniz! Bir şey için bütçenizi planladıktan sonra, bu parayı suçlu hissetmeden harcayabileceksiniz. Hatta birçok insan, gerçekçi bir bütçe oluşturup buna bağlı kaldıktan sonra “ekstra” para bulduklarını söylüyor. Bu ne kadar şaşırtıcı?

Günlük yaşamınız İçin 15 Bütçeleme İpuçları

  1. Bütçe, ay başlamadan önce sıfıra sıfır plandır.

Bu, ay başlamadan bile önce bir plan yaptığınız ve her kuruşa bir isim verdiğiniz anlamına gelir. Buna sıfır tabanlı bir bütçe denir. Bu, banka hesabınızda sıfır TL’nin olduğu anlamına gelmez. Bu sadece geliriniz eksi tüm giderlerinizin (gider) sıfıra eşit olduğu anlamına gelir.

  1. Bütçeyi birlikte yapın.

Evli iseniz, siz ve eşinizin oturup parayla aynı sayfada oturmanız gerekir. Unutma: Siz ikiniz birseniz, banka hesaplarınız da bir olmalı! Artık senin paran ya da benim param değil, bizim paramız.

Bekarsanız, hesap verebilirlik ortağınız olarak hareket edebilecek birisini bulun ve hedeflerinize bağlı kalmanıza yardımcı olacak!

  1. Her ay farklı.

Bazı aylar okula dönüş veya rutin araç bakımı gibi şeyleri bütçelemeniz gerekecek. Diğer aylarda tatiller, doğum günleri ve tatiller gibi şeyler için tasarruf yapacaksınız. Durum ne olursa olsun, bütçedeki bu harcamalara hazırlandığınızdan emin olun. Bu özel günlerin size gizlice girmesine izin vermeyin.

Her ay bütçenizi değiştirdiğinizden emin olun. Yıl boyunca para biriktirebileceğiniz bir tasarruf fonu oluşturun. Bir planın olmadığında, stresli olacaksın. Ve bu, vermekten ve kutlamaktan tüm eğlenceyi alır. Kimse bunu istemez!

  1. Önce en önemli kategorilerden başlayın.

Vermek ve tasarruf etmek listenin başında yer alıyor ve ardından ev geliyor – yemek, barınma ve tesisler, temel kıyafet ve ulaşım. Gerçek ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra bütçenizdeki diğer kategorileri doldurabilirsiniz.

  1. Borcunuzu ödeyin.

Borcunuz varsa, bunu ödemek en yüksek önceliğe sahip olmak zorundadır. Her bir borcunuzu bir çizelge oluşturup yazın. Ve aylık olarak minimum şekilde ödemeye başlayın. Kartopu gibi hızlanacak, azalması sizin moralinizi düzeltecek ve borcunuz bitecektir. Borçların sizi para kazanmanıza yardımcı olacak şeyden – gelirinizden- koparmasına izin vermeyin.

  1. Bütçeyi kısmaktan korkmayın.

Sıkı tut! Hayatınızda bazı bütçe kesintileri için zaman olabilir. Şu anda işler zorsa, kablolarınızı iptal ederek, daha az dışarıda yiyerek ve indirimli giyim ve marketlerde alışveriş yaparak hızlıca paradan tasarruf edebilirsiniz. Unutmayın, bütçe kesintileriniz yalnızca geçicidir. Her zaman yolun aşağısında ayarlamalar yapabilirsiniz.

  1. Bir program yapın (ve buna bağlı kalın).

Aylık rutininizin bir kısmını bütçenizi oluştururken, neden diğer harcamalar için belirli tarihler seçmiyorsunuz? Faturaları ödemek için çek hesabınızdan otomatik taslaklar ayarlayın ve yiyeceklerinizi her hafta belirli bir günde veya ayda iki kez satın alın.

Ne bekleyeceğinizi ve ne zaman bekleyeceğinizi bildiğiniz zaman, görünen resimden çok daha fazla stres ve potansiyel tuzaklar kapatırsınız.

  1. Bir takım çalışması yapın.

Evli iseniz, eşinizle para hakkında, özellikle de bütçe hakkında konuşmak önemlidir. Evliliğin büyük bir kısmı, birlikte sevdiğiniz bir yaşam yaratmak; para sadece bu hayalleri gerçekleştirmenize yardımcı olacak bir araçtır.

Ayda bir kez oturun ve bütçe tarih gecesi yapın. Eğlenceli hale getirin! En sevdiğiniz çerezlerden bazılarını alın ve odaklanmanıza yardımcı olacak iyi bir çalma listesi ekleyin. Burada önemli olan, ikinizin de aynı sayfada olduğunuzdur. Küçük kazançları birlikte kutlamayı unutmayın. Önceki bütçelerinize tekrar bakın ve ne kadar geldiğinizi görün.

  1. Bütçenizde bir tampon oluşturun.

Beklenmeyen harcamalar için ay boyunca küçük bir miktar para koyun. Bunu bütçenizdeki çeşitli kategori olarak etiketleyin. Bu şekilde bir şey ortaya çıktığında, zaten başka bir yere koyduğunuz parayı almadan da üstesinden gelebilirsiniz. Sık sık bu kategoriye giren masrafları takip edin. Sonunda, onları bütçe listesindeki kalıcı bir noktaya terfi ettirmek isteyebilirsiniz.

  1. Kredi kartlarınızı kesin.

Eğer bir bütçeye sadık kalmayı ve borçtan kurtulmayı gerçekten taahhüt ediyorsanız, bu kredi kartlarını kesinlikle kesmeniz gerekir. Onları kullanmayı bırak! Onları kes, onları parçala veya onlardan bir zanaat projesi hazırla! Ne yaparsan yap – onları hayatından çıkar.

Kredi kartı borcunun olmaması, bütçeye eklenecek asgari ödemelerin olmaması, ücretler veya yüksek faiz oranları ile sıfır zorluk ve çok daha az stres ve endişe demektir! Bankamatik kartınızı (ve hatta nakit!) kullanmaya devam edin. Banka kartıyla ilgili en güzel şeyin ne olduğunu biliyor musun? Para doğrudan banka hesabınızdan geliyor! Faiz alan hiçbir aracı yok.

  1. Sizi zorlayan belli bütçe kategorileri için nakit ve zarf sistemini kullanın.

Bakkaliye bütçenize veya eğlenceli paranıza sürekli olarak para harcıyorsanız, bu kategorileri hesaplayın. Sadece bankaya gidin ve o kategori için bütçelendirdiğiniz nakit tutarını çıkarın. Nakit tükendiğinde, harcamayı kes! Bu nihai sorumluluk ortağıdır.

    12. İçerik olun ve karşılaştırmalardan çıkın.

Farkettiğinden çok daha fazlasına sahipsin. Durumunuzu kimseyle karşılaştırmayın. Daha iyisini hakettiğinize kendinizi inandırın. İleriye doğru ilerlemeye ve aileniz için doğru olanı yapmaya devam edin.

     13. Hedef oluşturun.

Öğrenci kredisi ödüyorsanız, acil durum fonunuzu oluştururken veya ipoteğinizi ödeyebiliyor olsanız da nedeninize odaklanmanız gerekir. Bu fedakarlıkları yapmanın sebebi nedir, iyi düşün?

      14. Kendine çok şükret.

Bu bütçeleme işinin üstesinden gelmek genellikle üç ila dört ay sürer. İlk seferde veya ikincide mükemmel olmaz. Ama oraya gideceksin!

Tutarsız Gelir İçin Bütçeleme İpucu

Tutarsız veya düzensiz bir gelirle bütçe planı yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, normal bir bütçeye koyacağınız her şeyin bir listesini yapmaktır (verme, tasarruf, dört duvar, vb.)

Öyleyse kendinize sorun, Eğer korkunç bir ayımız olsaydı ve bu listede tek bir şey yapacak kadar paramız olsaydı, bu ne olurdu? Bu öğenin yanına “1” koyun. Ardından ikinci önceliğinizi listeleyin ve bütçenizi bu şekilde belirleyerek maddeleri önem derecesine göre işaretleyin. Önce ihtiyaçlara dikkat ettiğinizden emin olun. Bu şekilde ödeme yapıldığında, paranızın tam olarak nereye gittiğini bilirsiniz.