İş hayatınız da dahil olmak üzere yaşamınızın tüm alanlarında mutlu olmak istiyorsanız öncelikli olarak vücudunuzun ihtiyaçlarını yeterli ve düzgün bir şekilde yerine getirmeniz gerekiyor.Bunun yanı sıra birçok araştırma bağırsak ile beyin arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor. Mutluluk hormonu dediğimiz serotonin hormonu %75 oranında bağırsaklarda salgılanıyor. Durum böyle olunca sağlıklı gıdalar tüketerek bağırsaklarımıza gereken önemi vermemiz, oldukça önemli bir durum olarak önümüze çıkıyor. Bağırsakları desteklemek için ise, probiyotik bazlı gıdalar tüketebilir veya doktor onayıyla probiyotik takviyeleri kullanabilirsiniz.
Peki bu probiyotik nedir?
Öncellikle vücudumuzun onda biri bakterilerden oluşur.Bu bakterilerin çoğu bağırsaklarımızda bulunur ve çoğunluğu oldukça zararsızdır.Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı da korur.
Sağlıklı bağırsak baktelerine sahip olmak, kilo kaybı, gelişmiş sindirim sistemi, artmış bağışıklık fonksiyonu, daha sağlıklı cilt ve birçok hastalık riskini de içeren sayısız sağlık yararları ile bağlantılıdır. Probiyotikler, genellikle bakterilerden oluşur ancak bazı maya türleri probiyotik işlevi görebilir. Probiyotik yiyecekler; yoğurt, kefir, lahana turşusudur. Probiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan dost bakterileri beslemeye yardımcı olan diyet lifleri olan prebiyotiklerle karıştırılmamalıdır.
Sindirim sağlığına etkisi
Uzun süre antibiyotik kullanan kişiler, çoğu zaman enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra bile ishal olurlar. Bunun nedeni, antibiyotiklerin bağırsaklarımızdaki doğal bakterilerin çoğunu öldürmesidir, bu da bağırsak dengesini değiştirir ve zararlı bakterilerin gelişmesine izin verir.
Probiyotikler ayrıca, grip , şişkinlik , kabızlık, ishal ve diğer semptomları azaltarak irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile savaşır.Bazı çalışmalar ayrıca Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar barsak hastalıklarına karşı da
yararlar sağlar.
Eğer şu anda yenmek istediğiniz sindirim problemleriniz varsa, probiyotik takviyesi dikkate alınması gereken bir şey olabilir. Bununla birlikte kesinlikle önce doktorunuza ya da diyetisyeninize danışmayı düşünmelisiniz.
Probiyotiklerin birçok yararı vardır .
● İnflamasyon: Probiyotikler, birçok hastalığın nedeni olan sistemik inflamasyonu azaltır.
● Depresyon ve anksiyete: Klinik depresyonu olan kişilerde anksiyete ve depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.
● Kan kolesterolü: Bazı probiyotiklerin total ve kötü kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.
● Kan basıncı: Probiyotikler, kan basıncında da mütevazı bir azalmaya neden olabilir .
● Bağışıklık fonksiyonu: Bağışıklık fonksiyonunu artırabilir, muhtemelen soğuk algınlığı da dahil olmak üzere enfeksiyon riskini azaltabilir.
● Cilt sağlığı: Probiyotiklerin akne, egzama ve diğer cilt hastalıklarında yararlı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.