Takımınıza Nasıl Yeni Liderler Kazandırırsınız?

Liderlikte üzerinde durduğum ikinci şey ise, bir lider olmak isterseniz bu tasdik değildir.

Network Marketing’e katılan herkesin kafasında, hemen büyük satışlar yapmak, daha çok satış yapmak düşüncesi vardır. Bu durum kötü değildir; belli bir noktaya kadar gayet iyi de diyebiliriz. İş zaten büyük, 7 haneli rakamları kazanan çok insan var. Ancak bazı noktalar var ki, süreç istiyor. Belli bir zaman dilimi istiyor. Bunlar insanın elinde olan durumlardan kaynaklanmıyor. O da kendimizin lider bakış açısına gelip, sonrasında da takımımıza yeni liderler kazandırmaktır.

Bu süreç, insanların çoğunun genelde vazgeçtiği, çok az insanın sabırla devam ettiği ve büyük liderlere dönüştükleri noktadır. Emek, sabır ve değişim gerektiren bir zaman diliminden bahsediyoruz.

 Bizim işinizde nasıl liderler yaratırsınız?

Öncelikle bir lider yetiştirirken; kimin lider olup olamayacağını tanımlamalısınız. Herkesten bir lider yapamazsınız. Bazıları bunu yapamaz. Bazıları kısa süreli yapabilir. Disiplin sahibidirler ve öğrenmeye heveslidirler. İşte böyle insanların içindeki liderliği filizlendirebilirsiniz. Ve bizim işimiz liderlik olmadan bir hiçtir.

 Liderlerin yapması gereken ilk iş; sorunları çözmektir.

Nasıl sorun çözeceklerini öğrenirler. Bu işe başladıkları ilk gün başlar. Bilirsiniz, kendi ürününüz yoktur ama sorun çözersiniz. Gir ve ürünlerini topla ya da bir mektup yaz ve ‘’Benim ürünlerim nerede?’’ de. Listelerini tamamlamışlardır. Sorumluluk alın, oturun ve yazın. Yeterince isim yoktur, “hey birazcık daha düşün ve bana 500 isimle gel.” Bu yüzden problem çözmek, zihinsel olarak işin ilk gününden itibaren başlar. Liderler sorun çözerler. Bu budur. Eğer liderler sorun çözemiyorlarsa, lider değillerdir. Yani sorun çözün. Onlar için buradayım ama kendi sorunlarını kendileri çözmeliler.

Liderlerin ikinci yapması gereken iş; insanlara nasıl yardım edeceğinizi öğrenmelisiniz.

Liderlikte üzerinde durduğum ikinci şey ise, bir lider olmak isterseniz bu tasdik değildir. Bu isminiz değildir. İnsanlara nasıl hizmet edeceğinizi öğrenmelisiniz. İnsanlarınız için bir şeyler yapmayı öğrenmelisiniz. Temel olarak insanlarınızın sorunlarını nasıl çözeceğinizi öğrenmelisiniz. İnsanlarınız sizin önünüzde olsun. Onlara öncelik tanıyın ve asla kaybetmeyin.

Liderlerin üzerinde durması gereken 3. şey ise; ortaya hedef koymalarıdır.

Bunu yapamıyorlarsa lider olamazlar. İşte bunlar 3 temel şeydir. Sorun çözmek, hedef koymak ve hizmet etmek. Bir lider olarak kendi performansınızdan da sorumlusunuz. Bu yüzden eğer kendi sorumluluğunuzu, öncelikle kendi performansızın sorumluluğunu almalısınız. Kazancınızın sorumluluğunu almalısınız. Hedefler koymalı ve bunları nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmelisiniz.

Evet, nasıl haftalık hedefime ulaşabilirim?

Bunu nasıl yapacağınızı öğrendiğiniz zaman, insanlarında hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olursunuz. Ve bunu yapmak sizi daha iyi bir lider, daha iyi bir network lideri yapar.

Ve son olarak liderliği bir arada tutan şey takdir etmektir.

Temel olarak kendi liderliğinizi takdir etmektir. Bunu onlar için küçük şeyler yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Belki, hedeflerini gerçekleştirdiklerinde onlara küçük bir hediye alırsınız ya da bir akşam yemeğine çıkarırsınız. Onların başarısını gördüğünüze dair herhangi bir şey. Yaptıklarının görüldüğünü anladıkça, daha fazlasını yapmak isteyeceklerdir.

Bu işi sürdürebilmek, hedefleri gerçekleştirmek ve diğerlerinin yaptıklarını gözetmekle olur. Sorun çözme becerisine ve de diğer insanlarla ilgilenme kabiliyetine sahipseniz, organizasyonunuz kendiliğinden büyüyecek ve de daha yüksek hedefler koyabilecektir. Bu yüzden liderler başardıkça daha çok başaracaktır ve de organizasyonla bağları daha da güçlenecektir.