Silva Network Online Eğitim Rehberi
Silva Network network marketing eğitimleri sayfamıza hoş geldiniz. Networkokulu.net olarak güzel bir eğitim geçirmenizi dileriz. Bu içeriğimizde, 1 Haziran Pazartesi, Silva Network eğitimi içerisinde geçen hikayelere, sözlere, videolara ve çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya Eğitimi
Sosyal medya yönetimi bir doğrudan satış profesyoneli için olmazsa olmazlardan biridir. Sosyal medya özellikle instagram ve facebook bizim vitrinimizdir. Dünyaya açılan penceremiz, sosyal medya hesaplarımızdır. Bu sebeple sosyal medyayı kullanırken doğru stratejileri bilmemiz gerekir.
Sosyal medyadan satış yapmak veya network kurmak arasında farklar vardır. Eğer amacınız network marketing yapmak ise, paylaşımlarınızda doğallığı ön plana çıkarmalısınız (5D 1T) bir network marketing profesyoneli olarak nasıl düşünmelisiniz ve nasıl paylaşımlar yapmalısınız
İlk zamanlarda web 1.0 adı verilen yapı içerisinde sosyal medya tek taraflı olarak ilerlemiştir. Daha çok web siteleri üzerinden bilgi akışı sağlanmıştır. Fakat, ilerleyen dönemlerde web 2.0 adındaki yapının ortaya çıkışı ile birlikte sosyal medya kullanıcıları, dijital platforma interaktif bir şekilde dahil olmuşlardır. Yani, sosyal medya platformlarında içerik üretmeye başlamışlardır. Web 2.0 ile başlayan sosyal medya yaşantısı tüm hızı ile Web 4.0 ile devam edecektir.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya nedir? Hayatımızın her alanına sirayet etmiş olan, dünyada bir çok yeni mesleği, para kazanma yöntemini hayatımıza sokmuş olan sosyal medya nedir?
En çok bilinenleri, Twitter, Facebook, Whatsapp, Instagram ve Youtube. Ancak bu platformalarda sadece fotoğraf ve bildirim paylaşma mekanı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Boşa geçen zamanımızı doldurduğumuz sosyal medya bildiklerimizin aksine bizi tamamiyle esir almıştır. Dünyanın neresinde olursak olalım, dünyanın öbür ucundaki insanlara sadece bir tık uzaklıktayız.
- Global potansiyeli iyi anlamalıyız.
- İnsanlar arasındaki iletişim, hem daha hızlı hem daha kolaylaşmıştır.
- İnsanlarla kendi irtibat ağınızı seçebiliyorsunuz.
- Herhangi bir konuda geri bildirimler alabiliyorsunuz. Giydiğiniz bir elbiseden tutun da sattığınız bir ürüne kadar.
- Kendi imajınızı tüm dünyaya gösterebilirsiniz.
- Ürün ve hizmetlerinizi milyarlarca insana açabilirsiniz.
- Web siteleriniz için trafik çekebilirsiniz.
Ülkemizde Dijital Medya 2020 Verileri
Ülkemizin gerek konumu gerekse genç nüfusu, sosyal medyaya ilgiyi inanılmaz artırmıştır. Avrupa ortalamasının çok daha üzerinde olan genç nüfus, bilgiye girişimciliğe aç bir haldedir. Tüm Ortadoğu’ya ve Orta Asya’ya açılan kapı olan Türkiye, özellikle sosyal medya platformalarının, e-ticaret firmalarının iştahını kabartmaktadır.
Peki ülkemizde durum nasıldır bir kontrol edelim:
İnternet, Sosyal Medya Ve Mobil Kullanım İstatistikleri
Türkiye’nin ortalama nüfusu 80 milyonu geçmiş durumdadır. Tüm Avrupa ülkeleri arasında bizden yükse nüfusta sadece bir ülke bulunmaktadır. (Almanya)
Türkiye’deki verileri incelediğimiz zaman şaşırtıcı sonuçlar görüyoruz. Veriler dudak uçuklatan cinsten. Şöyle ki;
- 83 Milyon nüfusun, 77 Milyonu cep telefonu kullanmaktadır. Bu ülkemiz nüfusunun yaklaşık olarak %92’lik kısmına denk gelmektedir.
- Ülkemizde internet kullanımı 62 Milyon kişiye hitap etmektedir. Bu da ülkemiz nüfusunun yaklaşık olarak %74’üne denk gelmektedir.
- Yine aktif sosyal medya kullanan kişi sayısı 54 Milyondur. Bu sayı, ülkemiz nüfusunun %64’üne denk gelmektedir.
İnternet, Sosyal Medya Ve Mobil Kullanım Değişimi
Ülkemizde son verilere baktık. Peki 2019’dan, 2020 yılına kadar nasıl bir değişim oldu? Yine verilere baktığımız zaman, ne kadar hızla rakamların arttığına şahit olacaksınız.
2019 Haziran ayından 2020 Haziran ayına;
- Ülkemiz nüfusu, %1.2 gibi bir oran ile artış göstermiştir. Yani yaklaşık olarak 1 milyon kişi demektir.
- Mobil kullanıcı sayısı %3.4 artmıştır. Bu artış, 2.6 Milyon kişiye denk gelmektedir.
- İnternet kullanıcısı %4 gibi mükemmel bir büyüme göstermiştir. Yine bu oran, 2.4 milyon yeni internet kullanıcısı demektir.
- Aktif sosyal medya kulllanıcı oranı, %4.2 artmıştır. Bu oran, 1 yıl içinde her internet kullanıcısının sosyal medya kullanımına geçtiği anlamı taşıyabilir demektir. Yine bu artış 2.2 Milyon kişiye dek gelmektedir.
Dünyada En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları
Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları nelerdir? 2020 Haziran ayı verileri yine bize çarpıcı bilgiler sunmaktadır. (Veriler *milyar kişi olarak hazırlanmıştır)
2020 yılında dünyada en çok kullanılan 5 sosyal medya platformu;
[read more]
- Facebook başı çekiyor. Olmazsa olmazımız olan bu platformun kullanıcı sayısı; 2 Milyar 449 milyon kişiye ulaşmıştır. Bunun anlamı şudur; Dünyadaki her 3 insandan biri Facebook kullanıyor demektir. Dünyadaki en uzaktaki insana 3 tanıdık uzaklıktayız demektir.
- Youtube, video paylaşım platformu 2. sıradadır. Dünyada insanların olmazsa olmazları arasına giren platformun kullanıcı sayısı 2 Milyar insana ulaşmıştır.
- Whatsapp 3. Sırada. Evet, tüm mesajlaşmamızı ele geçiren büyük bir platformdur. SMS kavramını çöpe atmış, anında herkesin iletişim kurmasını sağlayan bir uygulama haline gelmiştir. Kullanıcı sayısı, 1 milyar 600 Milyon kişidir.
- Facebook Messenger 4. Sırada. 2000’li yılların başlarında gayet masum kullanım alanı olan Messenger, Facebook tarafından satın alınmıştır. Ve Facebook Messenger halini almıştır. Kullanıcı sayısı, 1 Milyar 300 Milyon kişiye ulaşmıştır.
- Wechat 5. Sıradadır. Bu uygulama Çin’de kullanılmaktadır. Whatsapp gibi uygulamaların yasak olduğu ülkede, tüm mesajlaşma ağını yönetmektedir. Kullanıcı sayısı 1 Milyar 151 Milyon kişiye ulaşmıştır.
Ülkemizde En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları
Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformlarının sıralaması biraz daha farklıdır. İlk sıralar başka bir platformlar tarafından işgal edilmiştir. Ülkemiz nüfusunun 83 Milyon gibi bir büyüklüğe ulaştığını unutmamak gerekiyor. Burada paylaşılacak veriler ise %’lik üzerinden olacaktır.
Ülkemizde kullanılan ilk 5 sosyal medya platformu şu şekildedir. 54 Milyon aktif sosyal medya kullanıcısının;
- %90’ı Youtube kullanmaktadır. Bu yaklaşık olarak 48.6 Milyon kişi demektir.
- %83’ü Instagram kullanıcısıdır. Bu oran da yaklaşık olarak 44.8 Milyon kişidir.
- %81’i Whatsapp kullanmaktadır. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 43.7 Milyonu mesajlaşmasını bu platform üzerinden yapmaktadır.
- %76’sı, Facebook kullanmaktadır. Dünyada 1 numara olan bu platformu, ülkemizde yaklaşık olarak 41 Milyon kişi kullanmaktadır.
- %61’i Twitter kullanmaktadır. Twitter kullanıcı sayısı ise yaklaşık olarak 32.9 Milyon kişidir.
Türkiye 2020 Instagram Kullanıcı Sayısı Verileri
Ülkemizde en çok kullanılan 2. sosyal medya platformu olan Instagram verilerine bir göz atalım. Instagramdaki reklamları kullanarak pazarlamacıların ulaşabileceği potansiyel insan sayısı verileri aşağıdaki gibidir.
Ülkemizdeki 54 Milyon Instagram kullanıcısı verileri içinde;
- Instagram raporlarına göre, Instagram reklamları ile ulaşılabilecek kullanıcı sayısı 38 Milyondur.
- Instagram raporlarına göre, reklamlarınız +13 yaş ve üzerindeki kullanıcıların %57’sine ulaşmaktadır. Yani 21.6 Milyon kişiye ulaşır.
- Çeyrek çeyrek Instagram’ın reklam erişimindeki değişim %+2.7’dir.
- Instagram reklamlarının ulaştığı kadın kullanıcı oranı, %42.1’dir. 15.9 Milyon kadın kullanıcıya ulaşmaktadır.
- Instagram reklamlarının ulaştığı erkek kullanıcı oranı ise %57.9’dur. Yani yaklaşık 22 Milyon erkek kullanıcıya ulaşmak demektir.
Instagram Satış Yöntemi İle Kitlenizi Genişletin >>
Türkiye Sosyal Medya Kullanıcısı Yaş Dağılımı
Gelelim ülkemizdeki sosyal medya kullanıcılarının yaş dağılımlarına. Ülkemizde, neredeyse her yaş grubundan ciddi oranda kullanıcı bulunmaktadır. Şöyle ki;
- En çok kullanım, 25-34 yaş arasıdır. Ayrıca reklamların da en fazla ulaştığı kitle yine bu kitledir.
- Kullanıcı yaşı 13 yaşına kadar düşmüş durumdadır. Aynı zamanda sosyal medya ile 13-17 yaş arasındaki gençlerin de ciddi bir kısmına ulaşabilirsiniz.
- Ayrıca yaş ortalaması ilerledikçe, sosyal medya kullanımının düştüğünü de görmekteyiz.
Dijitalleşme Herkes İçin Gerekli Midir?
Dijitalleşme herkes için geçerli midir? Değişen dünya düzeni, değişimi de beraberinde getirmektedir. Teknolojik ürünlerden, iletişime kadar birçok yenilik hayatımıza girmiştir, girmektedir.
Nasıl mı:
- Faturalar artık internet üzerinden yatırılmaktadır.
- Nakit para yerine, hesaplarımıza otomatik para yatmaktadır.
- Dünyanın öbür ucuna para transferi yapılabilmektedir.
- Hangi yaştan olursak olalım internet üzerinden iş yaparak, gelir elde edebiliriz.
Kuşaklar Arası Farklar
Kuşaklar arası teknoloji ve beraberinde iletişim olanakları inanılmaz farklılıklar içermektedir.
- Baby Boomer Kuşağı – İkinci Dünya Savaşından sonra yaşanan nüfus patlaması zamanını ifade eder. En ileri teknoloji radyolardı. İletişim, yüz yüze olurdu.
- X Kuşağı biraz daha ileridedir. 65-79 yılları arasını ifade eder. Merdaneli çamaşır makinesi, kişisel bilgisayarlar üretime geçmiştir. İletişim E-mail ve SMS ile hızlanmıştır.
- Y Kuşağı – Günümüze daha da yakındır. Tabletler ve akıllı telefonlar yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlamıştır. İletişim SMS ve Sosyal Medya aracılığı ile yapılmaya başlanmıştır.
- Z Kuşağı ise 2000’li yılları ifade etmektedir. Hayatımıza Google Gözlükler, 3D kavramı, Şoförsüz araçlar girmiştir. İletişim daha da hızlanmıştır.
- Alfa Kuşağı ise artık 2012 yılından sonraki nesli ifade etmektedir. Robotlar, Hologram, Arıtılmış Gerçeklik hayatımızın bir parçası olmuştur. Artık nesnelerin interneti kavramı yerini almıştır.
Peki Bu İşin Sırrı Ne?
Sosyal medya kavramını anlattık. Ancak bu işin sırrı önemlidir. Neden sosyal medya önemlidir? Burada dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir?
Sosyal medya için açıkladığımız bu veriler sizi heyecanlandırabilir. Ancak bunu doğru kullanmak zorundayız. Sosyal medyada reklam yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır.
Bir pazarcının bağıracağını ve bir kuyumcunun bağırmayacağını bilmelisiniz. Elinizdeki değerli bir fırsat. Bu fırsatı insanlara istetmelisiniz. Onlarda merak uyandıracak şekilde reklamlar yapmalısınız.
Bu Instagram hikayelerinden tutun, Facebook’ta yaptığımız paylaşımlara kadar dikkat edilmesi gereken bir konudur. Şunu unutmayın;
“İnsanlar kendilerine bir şey satılmasını sevmezler ama satın almaya bayılırlar” – Jeffrey Gitomer
Değer Odaklı Hareket Nedir?
Sosyal medyada pazarlama yapmak istiyorsanız, değer üretmeyi bilmelisiniz. Değer ürettiğiniz zaman insanlar sizi takip ederler. Sizi beğenirler ve sizden satın alırlar. Değer odaklı hareket derken şu noktalara dikkat edin. İnsanların satın alma iç güdüleri bu noktalarda harekete geçer:
- İnsanlar ihtiyacı olduğu için satın alırlar.
- İnsanlar ihtiyacı olabileceğini düşündükleri için satın alırlar.
- İnsanlar almaları gerektiğine ikna oldukları zaman satın alırlar.
- İnsanlar DEĞERİ satın alırlar.