Balık kılçığı tekniği, bir problemin olasını nedenlerini ortaya çıkaran ve beyin fırtınası ortamı yaratan bir problem çözme tekniğidir. Balık kılçığı diyagramı tekniği, 1968 yılında Kaoru Ishikawa tarafından geliştirilmiştir. Bu neden bu tekniğin diğer adı da ‘Ishikawa Diyagramı’dır. Bazı kesinler tarafından da ‘Sebep-Sonuç Diyagramı’ olarak da bilinmektedir.
Bireysel bir teknik olan balık kılçığı tekniği, gruplar tarafından da kullanılabilir. Örneğin, beyin fırtınası yapacağınız toplantılarda, grupça kullanabilirsiniz. Böylelikle, daha yaratıcı bir ortam sağlanacaktır. Bu tekniği uygulamak için bazı adımlar ve bu adımlarda uygulanacak uygulamalar vardır. Dilerseniz işi biraz daha detaylandıralım.
Contents
Balık Kılçığı Yöntemi Nasıl Uygulanır?
- Adım 1: Öncelikle, bilgi sahibi insanlar beyin fırtınası yapmak için toplanır. Yapılacak bu beyin fırtınasında, tartışabilecek kadar bilgisi olan insanlar olmalıdır. Örneğin; yönetici, mühendis, çalışan-1, çalışan-5 vs.
- Adım 2: Tahtaya veya büyük bir kağıda balık kılçığı çizilir.
- Adım 3: Çizilen bu balık kılçığının, baş tarafına yani balığın kafasına sorun yazılır. Fakat, sorunu özetleyecek bir cümle yazılmalıdır. Uzun uzadıya bir cümleden kaçının.
- Adım 4: Bu soruna sebep olabilecek tüm nedenler masaya yatırılır ve eleştirel düşünme yardımı ile beyin fırtınası başlar.
- Adım 5: Bu esnada, insanın sebep olabileceği şeyler masaya yatırılmalıdır. İyicene beyin fırtınası yapıldıktan sonra nedenler kategorileştirilmeye başlanmalıdır.
- Adım 6: Beyin fırtınası, hangi kategoride yapılıyorsa, o kategori daha da genişletilmelidir. İyice ayrıntılara inmeniz gerekmekte.
- Adım 7: Bu diyagramda ilerledikçe sorunun kaynağına bir adım daha yaklaşacaksınız. Sorunun kaynağını bulana kadar diyagrama devam edin.
Balık kılçığı tekniği, bu uygulama çerçevesinde kullanılırsa daha etkili olabilir. Fakat sizler bu uygulamaya paralel bir şekilde, bireysel olarak da kullanabilirsiniz.
Balık kılçığı diyagramı konusunda bir yere geldiğinize inandıysanız ve sorunu bulduysanız, yapmanız gereken şeyler; sorunun çözümü için tekrar beyin fırtınası yapmanız ve alternatif çözümler üretmeniz. Daha sonrasında bu tekniğe bağlı olarak, takım çalışma beceriniz artacaktır. Ayrıca, katılımcıların daha da çözüm odaklı olmalarına imkan olacaktır.
Balık Kılçığı Tekniği Bireysel Midir?
Balık kılçığı diyagramı, bireysel olarak kullanıldığı gibi grup olarak da kullanılabilmektedir. Herhangi bir sınırlama yapmak mümkün değildir.
Balık Kılçığı Problem Çözer Mi?
Balık kılçığı problem çözer çünkü problemin sebeplerini ve olasılıklarını ortaya koyan bir tekniktir. Beyin fırtınası için iyi bir ortam yaratıldığında problemlerin üstesinden gelmeniz mümkündür.
Balık Kılçığı Yöntemi Hangi Durumlarda Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Balık kılçığı yöntemi, herhangi bir problem durumunda olası tüm sebeplerini ve aralarındaki ilişkiyi net bir biçimde belirmek için kullanılmaktadır. Problem belirlendikten sonra oluşturulan ve kullanan kişilerin problem için genel bir bakış açısı geliştirmesine yarayan etkili bir yöntemdir.
İlk önce problemi tanıyıp hakkında kısa bir bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Daha sonra nedenler türetmek gerekir. Bu probleme neden olan faktörler neler? Nedenler arasındaki ilişkiler nedir? Şeklinde beyin fırtınası yapılması gerekmektedir.
Balık kılçığı, (Ishikawa) ya da sebep sonuç tekniği olarak da bilinmektedir. Bu teknik genellikle bir problemin olası nedenleri belirlenirken ya da takımdaki düşünceler monotonlaştığı zaman kullanılmaktadır.