Eleştirel Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?

Eleştirel düşünmeyi önemli kılan şey, kendini yöneten, kendini izleyen, kendini disiplinli ve düzeltici bir düşünme yöntemi olmasıdır

Eleştirel düşünme, sadece düşünme ve bizim fikirlerimiz için kanıt sunma yeteneğimizdir. Pek çoğumuz, kendi kişisel akıl yürütmemize yönelme eğilimindeyiz. Bilgi ve düşüncelere doğal olarak onları kontrol etmeden tutunuruz. Ve elbette, diğer fikirleri uzaklaştırarak, yalnızca mevcut inancımızı destekleyen fikir ve görüşleri kabul ederek bir önyargı geliştiririz.

Eleştirel düşünmeyi önemli kılan şey, kendini yöneten, kendini izleyen, kendini disiplinli ve düzeltici bir düşünme yöntemi olmasıdır. Ve bu önem aşağıdaki birkaç nedenden kaynaklanıyor:

  • Evrensel bir beceri olmasıMesleğinden bağımsız olarak, eleştirel düşünme becerilerine sahip olmak size hayatınızda her zaman yardımcı olur. Doğru, bazı işler ona diğerlerinden daha çok ihtiyaç duyuyor ama bu beceriyi her yerde kullanmak için her zaman bir gereksinim olacaktır. Bu yüzden, birçok insan bu yeteneğe, alandan bağımsız olarak değer veriyor.
  • Dil ve sunum becerilerinizi geliştirmesi – Eleştirel düşünme, fikirlerimizi en iyi ifade etme ve sunma yöntemimizi de belirleyebilir.
  • Yaratıcılığa teşvik etmesi – Eleştirel düşünme genellikle yaratıcı düşünmemizi gerektirir. Fikirler arasında bir orta yol bulması ya da bir fikri doğrudan sunması, oraya nasıl ulaşacağımız vs yaratıcı bir süreçten geçiyor.
  • Kendini yansıtma özelliğini iyileştirmesi – Eleştirel düşünmenin, kendini düzeltmeyi gerektiren kendine özgü bir yansıma düzeyi vardır. Düşünceye zaman ayırmadan, eleştirel düşünme becerilerini kullanarak fikir sunamazsınız.
  • Sorunları büyümeden çözme olanağı sağlaması – Eleştirel düşünme, durumlara farklı açılardan bakmamızı ve onları farklı şekillerde sindirmemizi sağlar. Sorunları daha büyük sorunlar olmadan önce belirleyebiliriz.

Kısa Hikayeler – Olaylara Karşı Tutumunuzun Önemi >>

Eleştirel Düşünme Becerilerine Örnekler

Eleştirel düşünmeyi düşünmenin bir başka yolu, kendini yöneten, kendini izleyen, kendini disiplinli ve düzeltici bir düşünme yöntemi olmasıdır.

Eleştirel düşünme becerileri belirli meslekler veya senaryolarla sınırlı değildir. Evrenseldir. Hayatımızın her alanında kullanmamız gerekir. İnsanları, ülkeleri geliştiren şey aslında bu eleştirel düşünme şeklidir. İşte bu düşünce tarzına örnekler:

  • Bir yönetici, müşterilerden gelen geri bildirimleri dikkate alır. Bu bilgileri müşteri hizmetindeki çalışanlar için eğitim oturumları oluşturmak için kullanır.
  • Bir emlakçı, müşterilerine en iyi nasıl satacağını belirlemek için ev ve çevresindeki alanı gözden geçirir.
  • Bir hisse senedi yatırımcısı, hisselerini satacağınızı veya bir şirkete yatırım yapıp yapmadığınızı belirlemek için haberleri takip eder.
  • Bir avukat, davayı kazanacak bir strateji geliştirmek için veya bu konunun mahkemede çözülüp çözülmemesi gerektiğini kanıtlar.
  • Bir hemşire grubu, hangi hastanın hangi sırayla tedavi edilmesi gerektiğini belirlemek için hastaların tıbbi koşullarını analiz eder.

Pomodoro Tekniği İle Daha Verimli Çalışın >>

Bir başka önemli eleştirel örnek de aslında sizin de yapabileceğiniz bir egzersizdir. Eleştirel düşünme becerilerinin temelini oluşturur. Bu örnekte, son zamanlarda birinin size söylediği bir şeyi düşünün. Aşağıdaki soruları takip edin. Parantez içindeki sorular daha da ayrıntılara girmektedir:

  • Kim söyledi? (Tanıdığınız biri mi? Bir yönetici mi? Size bunu kimin söylediği önemli mi?)
  • Ne dedi? (Bir gerçek mi, fikir miydi? Tüm bilgileri sundular mı veya bir şeyleri dışarıda mı bıraktılar?)
  • Nerede söyledi? (Kamusal veya özel alan?)
  • Ne zaman söyledi? (Zamanlama önemli midir? Önemli bir olaydan önce, sırasında veya sonrasında mıydı?)
  • Neden söyledi? (Fikirlerini mi açıkladılar? Birini övdüler mi yoksa kötülerdiler mi?)
  • Nasıl söyledi? (Tonlarını ve beden dillerini hatırlayın. Mutlular mı, ilgisiz mi yoksa üzgün mü?)

Bu alıştırma basittir ancak eleştirel düşüncenin nasıl bir şey olduğuna dair size bakış açısı katar. Bir düşünce ile karşılaştığınız zaman, onu nasıl değerlendireceğiniz konusunda size yol gösterecektir.

Eleştirel Düşünme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Herkes eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilir.

Herkes eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilir. Aslında büyük soru, nasıl yapılacağıdır. Kendinize soru sormak iyi bir başlangıçtır. Bu sorular daha derine inmenizi sağlar. Ancak diğer teknikleri de göz önünde bulundurun.

İnancınızı Artıracak Kararlılık Sözleri >>

Anlamlı sorular sorun.

Yukarıda belirtilen sorular sağlam sorulardır. Ancak daha derine gidebilirsiniz. Ancak onlara sormadan önce, okuduğunuz veya duyduğunuz her şeyi mutlak gerçek olarak kabul etmeyeceğinizden emin olun. Çünkü bu büyük bir hata olur. Böylece ön yargıları bir kenara bırakmış olursunuz. Ve aşağıdaki gibi önemli soruları, konuları kaçırmadan sormanız için size fırsat verir:

  • Sorun ne?
  • Bu sorunun tüm çözümleri nelerdir?
  • Her birinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Günün sonunda bir şeye inanmak zorundasınız. Peki neden bu kadar soru soruyoruz? Çünkü bir konuyu irdelemek sizin neye inanacağınız konusunda, size yardımcı olur. Eleştirel düşünme, gerçekleri görmenizi sağlar.

Motiflere bakın.

Bilgi ve konuşmaların her zaman bir nedeni vardır. Sonuçta, bunu kontrol eden insanlar var. Ve her zaman bir gündem vardır. Evet, hiç kimse size bunun ne olduğunu dürüstçe söyleyemez. Bu nedenle kötü niyetli olup olmadığını düşünmek gayet güvenlidir.

Ancak başkalarının motiflerini anlamak zor olabilir. Motiflerin çoğu kez kişilik ve karakter ile karıştırılması veya duygular tarafından gizlenmesi gibi çeşitli tuzaklar olabilir.  Ve bilgileri nereden geldiğine göre değerlendirmek için size daha fazla sebep verir. Bu, aynı zamanda nasıl davranacağınızı da belirleyecektir.

Problem Çözme Teknikleri >>

Araştırma yapın.

Eleştirel düşünme becerileri bilgi gerektirir. Bilgi zaman zaman ezici olsa da, aynı zamanda etrafındaki en güçlü araçtır. Kendi kararlarını vermeye karar verdiğinde inanılmaz güçlü olacağınızı bilmelisiniz. Çözmeniz gereken bir problem olduğunda veya karar vermeniz gerektiğinde araştırma yapın. Konuyla ilgili Google’ı ve bu konudaki kitapları okuyun.

Asla haklı olduğunuzu düşünmeyin.

Hepimiz doğru ve doğal olmayı seviyoruz. Çoğu zaman haklı olduğumuzu düşünüyoruz.  Neden olmasın? Doğal olarak kendimizi mümkün olan en iyi ışığa yerleştirmek için ön yargımız var. Ancak bu duygu kesinlikle iyi olsa da bizi uçurumdan aşağıya atabilir.

Eleştirel düşünme kendini yansıtma ve kendini izlemeyi gerektirir. Bazen yanlış olduğumuzu kabul etmek zorunda kalırız. Bu şekilde düşünmek, diğer bakış açılarını benimsememizi sağlar. İlgili tarafların empatisini ve anlayışını geliştirmemize yardımcı olur. Düşünme şekliniz birinin düşüncelerini almak ve bunları kendinizle karşılaştırmamaksa, gerçekten eleştirel düşünmüyorsunuz demektir.

Son düşünceler

Eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek, soru sormak kadar kolay değildir. Size çok ağırlık veren daha derin bir işlemdir. Daha derin beceriler geliştirmeniz ve kendi düşüncelerinizi bir kenara bırakmanız gerekir. Bununla birlikte, eleştirel düşünmeye çalışarak kendinizi geliştirme ve gerçekleştirme için kapıyı açıyorsunuz. Ne de olsa, birçok insan kendileri için düşünebilecek, daha yaratıcı ve eleştirel şekilde düşünebilecek insanları aramaktadır.

Film Önerileri – Kişisel Gelişim Filmleri >>