Nikola Tesla, günümüzde halen dünya genelinde yaygın olarak kullanılan elektrik sistemi olan alternatif akım (AC) elektrik sistemini tasarlamasıyla bilinen bir mühendis idi. Ayrıca radyo teknolojisinde hala kullanılan “Tesla bobini” ni yarattı. Hırvatistan’da doğan Tesla, 1884’te Amerika’ya geldi ve yollarını ayırmadan kısa bir süre Thomas Edison’la çalıştı. AC makineleri için de dahil olmak üzere birkaç patent hakkını George Westinghouse’a sattı.
Tesla kariyeri boyunca, birçoğu başka mucitler tarafından resmen patentli olan, dynamos (akülere benzer elektrik jeneratörleri) ve indüksiyon motoru dahil olmak üzere bir dizi önemli icat için fikirler geliştirdi, tasarladı ve uyguladı. Aynı zamanda radar teknolojisi, X-ışını teknolojisi, uzaktan kumanda ve dönen manyetik alanın keşfinde de öncü olmuştur. Tesla, AC elektrik ve Tesla bobini için yaptığı katkılarıyla bilinir.
Tesla 1884 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne sadece bir kaç kıyafetiyle geldi ve DC tabanlı elektrik işleri ülkede hızla standart hale gelen ünlü mucit Thomas Edison’a bir tanışma mektubu yolladı. Edison Tesla’yı işe aldı ve iki adam kısa bir süre Edison’un icatları üzerinde çalıştılar. Birkaç ay sonra, tarihçiler tarafından inanılmaz derecede farklı kişiliklere atfedilen ve birbiriyle çelişen bir yol ayrılığı oldu: Edison Pazarlama ve finansal başarıya odaklanan bir güç figürüydü, Tesla ise ticari olarak zayıftı. Tesla, 1885 yılında Tesla Elektrik Işık Şirketi için fon aldı ve yatırımcıları tarafından ark aydınlatması geliştirmeleri için görevlendirildi. Ancak bunu başarıyla yaptıktan sonra Tesla girişimden çıkarıldı ve bir süreliğine hayatta kalmak için bir el emeğiyle çalışmak zorunda kaldı. Enerjinin kablosuz iletimine takıntılı hale gelmesiyle, 1900’de Nikola en cesur projesinde çalışmaya başladı: bilgi paylaşımı ve dünya çapında ücretsiz elektrik sağlamak için geniş bir elektrik kulesi üzerinden iletilecek global bir kablosuz iletişim sistemi kurmak. 1901’de finans devi JP Morgan’ın da dahil olduğu bir grup yatırımcının finansmanı ile Tesla, projede ciddi bir şekilde çalışmaya başladı. Long Island, New York’taki bir santralde Wardenclyffe olarak bilinen devasa bir iletim kulesi ile bir laboratuvar tasarlayıp inşa etti.
İki yıl sonra Tesla, iflas ilan etti ve kule, tahakkuk ettiği borçları ödemeye yardım etmek için söküldü ve hurdaya çıkarıldı. Fakir kalan Nikola Tesla, yaklaşık 60 yıldır yaşadığı New York’ta 1943’te 86 yaşında öldü. Ancak Tesla’nın mirası bugüne kadar yaşıyor.