Ellerin uyuşması ve ellerde karıncalanma, vitamin eksikliği, sinir dalının zarar görmüş olması, sinir sıkışması ve tahrişten dolayı olabilir. Ellerde uyuşma hissi kas ve sinir dokusundaki rahatsızlıklar nedeni ile ciddi bir belirti olarak değerlendirilir. Öte yandan ellerin uyuşması uyku problemleri ve yetersiz beslenmenin bir araya gelmesi ile de ortaya çıkabilecek bir belirtidir. Felç, omur ilik yaralanması ve kemoterapi sonucunda da ortaya çıkabilir. Ellerin uyuşma nedenini detaylandıracak olursak:
Kronik Sorun Neden Olabilir:
- Şeker hastalığı
- Fazla alkol kullanmak
- Multipl skleroz
- Raynaud hastalığı
- Sjögren sendromu
- Amiloidoz
El Uyuşması Nasıl Geçer?
- Uyurken el uyuşması halinde elin üzerine yatılmadığından ve kan akışının sağlandığından emin olunmalıdır.
- El uyuşması hissi ortaya çıktığında elleri yavaşça hareket ettirerek uyuşma hissi geçene kadar harekete devam edilebilir.
- El uyuşması başladığında avuç içlerine ve parmaklara masaj yapılabilir.
- Kısa vadede el uyuşması hissinden kurtulmak için eller sürekli hareket ettirilmemelidir. Periyodik olarak aralıklarla eller hareket ettirilmeli ve dinlendirilmelidir.
- Bileklere aşırı yük bindirilmemelidir. Bilekler zorlanıyorsa hemen faaliyet durdurulmalıdır.
- Kısa vadeli bir çözüm olarak buzlu suyun içinde eller yaklaşık 3-4 dakika kadar bekletilebilir. Böylece kan akışı yavaşlayacak ve uyuşma hissi de azalacaktır.
El Uyuşması Neyin Belirtisi Olabilir?
El uyuşması birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Sık karşılaşılan el uyuşması nedenlerinden biri de B-12 vitamin eksikliğidir. Bunun dışında el uyuşmasının belirti olarak değerlendirildiği rahatsızlıklar;
- Karpal tünel sendromu
- Kübital tünel sendromu
- Brakiyal plessu yaralanması
- Donma
- Diyabet rahatsızlığı
- Servikal Spondiloz
- Guillain Barre sendromu
- Sinir sisteminde gerçekleşen paraneoplastik sendromlar
- Periferik nöropati
- Omurilik yaralanmaları
- Sjogren sendromu
- Multiply skleroz
- Amiloidoz
- Raynaud hastalığı
El Uyuşması Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?
El uyuşması belirtileri B-12 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Özellikle bir rahatsızlığı olmayan ancak vitamin depoları boşalmış olan kişilerde el ve ayak uyuşmaları yaşanabilmektedir.
El Uyuşması Tedavisi Nasıl Olur?
El uyuşması tedavisi öncesinde rahatsızlık tespit edilmelidir. Karpal tünel sendromu rahatsızlığı söz konusu ise rahatsızlığın boyutuna bağlı olarak sendromun tedavisi ameliyatla gerçekleştirilebilir. Ellerde uyuşmanın nedeninin farklılaşmasına bağlı olarak tercih edilecek tedavi yöntemi de farklılaşır.
El Uyuşması Ne Zaman Tehlikelidir?
El uyuşması beraberinde karıncalanma ve his kaybı yaşanıyorsa bu belirtiler kısa süreli de ortaya çıksa tehlikelidir. El uyuşmasının göz ardı edilmesi beraberinde mevcut bir rahatsızlık varsa rahatsızlığın ilerleyerek tedavinin zorlaşmasına yol açabilir.
Ellerin Uyuşması Normal Mi?
Ellerde uyuşma ve karıncalanma normal bir durum değildir. Psikolojik sorunlardan, bilişsel ve fiziksel sorunlara birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ellerde uyuşma yaşanabilir. Ellerde uyuşmanın doğrudan bağlantılı bulunduğu rahatsızlıklardan biri de Karpal Tünel Sendromu olarak bilinir.
Keşfedin: Sağlıklı Kilo Nasıl Verilir?
El Uyuşması Kendiliğinden Geçer Mi?
El uyuşması kısa vadede kendiliğinden geçebilir. Kişinin sağlak ya da solak olmasına bağlı olarak sol el uyuşması ya da sağ el uyuşması gibi tek elde ortaya çıkan uyuşmalar kısa vadede kendiliğinden geçse de periyotlar halinde tekrarlayabilir. Kısa vadede uyuşmanın geçmesi sizi yanıltmasın. Mutlaka muayene olmalı ve mevcut bir rahatsızlık varsa ilerlemeden tedavi sürecini başlatmalısınız.
Elde Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Elin uyuşma nedeni saptanması için Nöroloji bölümünden randevu alınmalıdır. Nöroloji uzmanları gerekli tetkikleri yaptıktan sonra elde uyuşma nedenini saptayarak uygun tedavi sürecini başlatacaktır.
Ellerde Uyuşma İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ellerde uyuşma için Nöroloji uzmanlarına başvurulması gerekir. İlk etapta nöroloji bölümünden randevu alınmalı ardından muayene olunmalıdır. Ellerde uyuşmanın nedeni nörolojik bir rahatsızlığa bağlı değilse nöroloji uzmanı tarafından yönlendirilen bölümde randevu alınarak doktor görüşü alınmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?