Hayat Boyu Öğrenme Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

hayat boyu ogrenme

Hayat boyu öğrenme, bireyin yeteneklerini tüm yaş evreleri boyunca geliştirebilmesidir. Bunun için her yaştan bireyin sosyal, ekonomik ve kültürel farklılığı gözetilmeksizin öğrenme hakkı vardır.

Sadece okulla sınırlı kalmayan yaşam boyu öğrenme, evde, işte ve sosyal yaşamda hiç bitmeyen bir öğrenme yolculuğunu ifade etmektedir. Kişisel yetenekler hem bireyi hem de içinde bulunduğu sosyal grubu kapsayacak şekilde geliştirilmektedir.

Contents

Hayat Boyu Öğrenme Okulları Nedir?

Hayat boyu öğrenme okulları, sadece okulla sınırlı kalmayan evde, işte, sosyal yaşamda ve daha bir sürü mekanda öğrenimin devam etmesi anlamına gelmektedir. Hayat boyu öğrenmek, hayatın tüm kurumları içerisinde öğrenimin bireysel ve toplumsal anlamda, yaş, statü, cinsiyet, sosyoekonomik durum fark etmeksizin sürdürülmesidir.

Bireyler, öğrenmeye her daim açık ve zihinsel olarak kavrayışa sahip varlıklar oldukları için eğitim yaşamın tüm alanlarında kesintisiz devam etmektedir. Toplumsal yaşamda, insanların bireysel özelliklerini ve yetilerini geliştirebilmeleri için öğrenim şarttır.

Hayat Boyu Öğrenme Uygulamaları Nelerdir?

Hayat boyu öğrenmeyi artıracak tüm uygulamalar ilgili makamlarca hazırlanarak proje şeklinde sunulabilmektedir. İstihdam geliştirmelerine yönelik uygulamalar, kültürel aktarımı yansıtan ve geliştiren uygulamalar, dezavantajları bireylere yönelik uygulamalar, sektör geliştirmeleri açısından tasarlanan uygulamalar bu kapsamdadır.

Bireylerin özelliklerini keşfettikleri ve yetkinliklerini artırdıkları yaşam boyunca öğrenmeye tabi oldukları sosyal zeminde geliştirilen her uygulama önemlidir. Tüm yaştan ve farklı gruplardan bireylerin evde, okulda ve işte öğrenebilecekleri uygulamalar bütünüdür.

Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Hangileri?

Halk eğitim merkezi, olgunlaşma enstitüleri ve açık öğretim kurumları hayat boyu öğrenme kurumlarına örnektir. İlgili müdürlüğün müfredatı hazırlayarak tüm bireylerin eğitim görebilmesine olanak tanıdığı kurumlar oldukça faydalıdır.

Her yaştan ve sosyoekonomik gruptan bireyin kendini gerçekleştirebileceği ve geliştirebileceği bir yer olan bu eğitim kurumları, bireylerin özellik ve yeteneklerini toplumsallaşarak keşfetmelerini sağlamaktadır. Bu ilkeler, bireyleri sosyal yaşama hazırlamak ve farklılıklarına rağmen aynı zeminde iletişim kurabilmelerini sağlamak bakımından dikkate alınması gereken unsurlardır. Her bireyin kendini geliştirebilmesi için ömrü boyunca öğrenmeye devam etmesi çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Kendini Gerçekleştirme Nedir?

hayat boyu ogrenme uygulamalari

Hayat Boyu Öğrenme İlkeleri Nelerdir?

Tüm bireyler yaşam boyunca öğrenmeye devam etmek durumundadır. Toplumun temel taşı, hayat boyunca öğrenime devam etmektir. Eğitim araçlarından yardım alarak farklı eğitimlerin düzenlenmesi önemlidir.

Öğrenme, zaman ve mekandan bağımsız özelliktedir. Açık eğitim özelliğinden olduğu için hem yatay hem dikey geçişler vardır ve bu bireylere sağlıklı bir eğitim ortamı sunmaktadır. Bireyler bu ilkeleri gözeterek, kendilerini geliştirebilecekleri farklı alanlara girebilme imkanı bulabilmektedir.

Hayat Boyu Öğrenme Neden Gerekli?

Bireylerin sosyal hayatın tüm evrelerine hakim olabilmesi ve kendilerini geliştirebilmeleri için gereklidir. Birey, öğrendikleri bilgileri sosyal yaşamda işe yarayacak şekilde kullanmayı öğrenerek kendisini daha fazla geliştirebilmektedir. İletişim becerilerini geliştirmek ve diğer insanlarla bir arada yaşayabilmek için de değişen toplumsal şartlara ayak uydurmak gerekmektedir. Bu nedenle yaşam boyunca bireyin kendisini geliştirmesi önemlidir ve diğer insanlar için de faydalıdır.

Her yaşın ayrı bir dönemi olduğu ve sosyal yaşamın da her zaman değiştiği göz önüne alındığında her daim yeni deneyim ve bilgilerin kazanılması çok önemlidir. Bireyler sosyal yaşamda kendilerini ifade edebilme ve yeni yetkinlikler kazanabilme gibi bazı kazanımlar elde etmektedir. İnsanlar birbirleri ile açık iletişim kurabilmeyi öğrendikleri bilgileri işleyerek keşfetmektedir. Bu nedenle, hangi yaştan olursa olsun ve hangi maddi seviyede olursa olsun aynı toplum içerisinde yaşayan insanların ortak sosyokültürel zeminde buluşması çok önemlidir.

Hayat Boyu Öğrenme Haftası Nedir?

MEB’in belirli tarihlerde düzenlediği bir etkinliktir. Hobilerin mesleğe dönüşmesi için evlere, mahallelere ve semtlere gelen özel bir etkinliktir.

1-7 haziran tarihinde düzenlenmiş bir etkinlik mevcuttur. Bireyler, kendi bulundukları lokasyonda bu etkinliğe katılabilmekte ve hobilerini geliştirebilmektedir. İnsanların yaptıkları becerileri topluma sunması ve daha fazla geliştirmesi için faydalı bir etkinliktir. MEB bu etkinliği düzenleyerek her bireyin kendisini değerli ve önemli hissetmesi adına verimli bir girişime ışık yakmıştır. MEB bu etkinliği her sene yapmayı planlamakta, ilgili bireylerin gelişimine destek olmak istemektedir.

Hayat Boyu Öğrenme Belgesi Nasıl Alınır?

Kursunuz bittikten sonra hayat boyu öğrenme belgenizi e-devlet üzerinden alabilmeniz mümkündür. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kağıt israfı olmaması adına dijital imkanlar sunarak bireylere belge temin edebilmektedir.

E devlet hesabınız yoksa bir hesap açarak işlemlerinizi düzenleyip belgenizi almanız gerekmektedir. Tüm vatandaşların e-devlet hesabının bulunması gerektiğini de aklınızdan çıkarmayarak hemen bir hesap oluşturmaya başlamanız önemlidir.

İlginizi Çekebilir: İletişim Ne Demek?

Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü Ne İş Yapar?

Hayat boyu öğrenme ve kültürel faaliyetler ile ilgili yönetim işleri yapmaktadır. Çocuk-genç ve dezavantajlı bireyler için kültürel faaliyetler düzenlemektedir.

Ayrıyeten, sportif ve çeşitli sosyal etkinlikleri de düzenleyen bu kurum, bireylerin toplumsal yaşamda kendilerini keşfetmelerine olanak sağlamaktadır. Eğitim- öğretime dair sosyokültürel faaliyetleri em planlayan hem de uygulayan bir kurumdur. Kurum içerisindeki düzeni ve planlamayı da sağlayan bu kurumun resmi görevleri de mevcuttur.