Marka dediğimiz farklılaştırma aracı, logo, kavram, sözcük gibi görünebilen şeyler ile var edilebilir.

Marka, herhangi bir şirketin veya işletmenin, tüzel veya özel kuruluşların hizmetlerini, ürünlerini diğer şirket arasında ayırt eder. Bu nedenle büyük bir şirket olmanın yolu markadan geçir. Madem öyle ilk olarak marka nedir? Sorusunu detaylıca ele alalım;

Marka dediğimiz farklılaştırma aracı, logo, kavram, sözcük gibi görünebilen şeyler ile var edilebilir. Bu nedenle marka oluşturulurken şirketin vizyon ve misyonu göz önüne alınmalıdır. Çünkü marka dediğimiz şey; bir firmanın kimliğidir. Bu nedenle markalaşma sürecinde tüm detaylar göz önüne alınıp, dikkatlice işlenmelidir.

Markalaşma sürecinin başında marka tescili yer alıyor. Öncelikli olarak markanızı size özel tescillemelisiniz. Tabi bunu yaparken marka sınıfları konusuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Sınıflandırma içinde marka sorgulama ekranından arama yapabilirsiniz. Her şey uygunsa marka tescil işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Pazarlama Nedir? >>

Seçim yapabileceğiniz marka türleri şunlardır;

  1. Garanti Markası
  2. Ticaret Markası
  3. Ortak Markalar
  4. Alt Markalar
  5. Hizmet Markası

Markanın Önemi Nedir?

Sembol, amblem, harf, sayı gibi şeyler, müşterinin algısına takılır ve dikkatini çeker.

Markanın önemi konusunu kavramak için ‘algı’ kavramını birazcık bilmek lazım. Algı, duyular kullanılarak öğrenilen bilgidir. Bu nedenle de marka dediğimiz şey; bu öğrenilen bigideki nesnedir.

Sembol, amblem, harf, sayı gibi şeyler, müşterinin algısına takılır ve dikkatini çeker. Bu yüzden algı da kalıcı oluşturulan bir markanın başarıya ulaşması daha muhtemeldir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi marka; diğer firmalardan farklılaştıran şeydir. Bu nedenle özgün olmalıdır.

Başarılı Bir Girişimci Olmanın Yolları >>

Özgünlüğün yanında da algıya takılması için ilgi çekici olmalıdır. Renkler, semboller çok dikkatli seçilmelidir. Düz, sıradan bir marka ambleminin hiçbir işe yaramayacağını bilmenizde fayda var.

Unutmayın ki; marka ile üretilen ürünler arasında her zaman güçlü bir bağ vardır. İkisi de birbirini temsil eder. Bu bağı en iyi şekilde anlamanız için büyük şirketlerin marka değerleri bilgilerine bakmanız gerekiyor. Örneğin, dünyanın en büyük markalarından birisi olan Apple şirketinin 2015 yılı verilerine göre marka değeri 170 milyar dolar.

Marka Ne İşe Yarar?

Markanın öneminden, özelliklerinden bahsetmiştik. Sıra geldi markalaşmanın faydaları konusuna. Dilerseniz, markanın varlığının firma üzerindeki etkilerine göz atalım;

  • Üretilen mallar  ve hizmetlere çerçevesinde firma kurumsal bir kim kazanır.
  • Telifleri önleyerek, haksız rekabeti önler.
  • İstikrar sağlayarak, kalıcılık oranını arttırır.
  • Şirketin, büyüme potansiyelini arttırır.
  • Diğer firmalar ile rekabette bir kimlik kazandırır.

Instagram Üzerinden Satış Yaparak Para Kazanın >>

Kaynak: Wikipedia